Stridor, cunoscut și sub denumirea de respirație zgomotoasă, este o afecțiune care te face să scoți un zgomot de șuierat ascuțit atunci când inspiri sau expiri. Există mai multe cauze pentru această afecțiune, dar cea mai frecventă este un obiect străin blocat în căile respiratorii. Află mai multe despre ce este stridorul.
Stridorul este un sunet anormal pe care îl scoți când inspiri sau expiri și din păcat îți poate pune viața în pericol dacă nu se administrează tratament corespunzător. Acest sunet se întâmplă atunci când ai un blocaj în gât (faringe), cutie vocală (laringe) sau trahee (trahee).
Stridorul poate afecta pe oricine la orice vârstă, dar este mai frecvent în rândul copiilor, deoarece căile respiratorii sunt mai înguste decât la adulți, ceea ce îi face mai expuși riscului. Uneori, stridorul poate fi prezent la naștere și atunci este ceva congenital.
Rata exactă de apariție variază în funcție de cauză. La copii, stridorul cauzat de o infecție a căilor respiratorii superioare (crupa virală) este cel mai frecvent și afectează aproximativ 5 până la 6 copii mici din 100, între 6 luni și 3 ani.
Stridorul cauzat de obiecte blocate în laringe sau trahee (aspirație de corp străin) reprezintă aproximativ 17.000 de vizite la urgențe pe an.
Stridorul este rezultatul blocării căilor respiratorii. Acest lucru poate îngreuna respirația, deoarece aerul nu poate trece fără probleme în interiorul și în afara căilor respiratorii, așa cum ar fi în mod normal. Stridorul poate provoca alte simptome care pun viața în pericol dacă este lăsat netratat, deoarece corpul se bazează pe aportul de oxigen și evacuarea de dioxid de carbon pentru a supraviețui și a menține organele în funcțiune.
Semnul principal al stridorului este un fluierat ascuțit care poate suna ca un scârțâit atunci când inspiri sau expiri.
În funcție de cauză, este posibil să ai simptome suplimentare, printre care cele de mai jos:
Simptomele severe care necesită asistență medicală imediată includ:
Există mai multe cauze ale stridorului. Cele mai frecvente cauze ale stridorului suny:
Căile respiratorii ale sistemului respirator sunt formate din gât (faringe), cutie vocală (laringe) sau trahee (trahee și bronhii). Gura și nasul ajută căile respiratorii să aducă oxigen în plămâni atunci când inspiri și eliberează dioxid de carbon când expiri. Corpul tău are nevoie de oxigen pentru a supraviețui.
Ca o trompetă, căile tale respiratorii produc sunet atunci când aerul trece prin ele, creând vibrații. Dacă ai un blocaj în căile respiratorii, sunetul pe care îl produci atunci când inspiri și expiri se va schimba în același mod în care o tastă apăsată schimbă sunetul unei trompete.
Medicul va diagnostica cauza stridorului după ce va aduna mai multe informații despre istoricul medical și despre simptomele pe care le ai. El va efectua un examen fizic și va recomanda teste pentru a verifica diagnosticul, care ar putea include:
Tratamentul pentru stridor se concentrează pe deschiderea căilor respiratorii și/sau eliminarea blocajului din căile respiratorii. Tratamentul variază în funcție de ceea ce a cauzat stridorul, dar poate include:
După tratament,medicul va monitoriza simptomele pentru a se asigura că a avut succes și că recuperarea se face în siguranță.
Din păcate, sufocarea este cel mai mare risc în cazul stridorului, iar la copii aceasta este cea mai mare temere a adulților. De aceea este necesară supraveghere medicală constantă.