Veștile despre oamenii vindecați de COVID-19 sunt așteptate și îndelung citite și ne bucură pe fiecare dintre noi pentru că acest lucru nu înseamnă decât că situația nu este atât de tragică.
Întrebarea care se află însă pe buzele tuturor se referă tot la oamenii vindecați, mai precis la ce schimbări s-au produs în organismul lor după ce au fost declarați vindecați. Medicii unui spital din Hong Kong au dezvăluit că pacienții infectați și vindecați au funcția pulmonară mai redusă, ceea ce înseamnă că se confruntă cu dificultăți în respirație chiar dacă nu depun un efort prea mare.
În Hong King au fost înregistrate peste 130 de cazuri, trei decese și 74 de pacienți videcați. O singură persoană a contactat din nou boala.
Este falsă informația că dacă te-ai infectat o dată nu mai poți contracta din nou boala. Citește mai jos și alte mituri demontate:
Dr. Owen Tsang Tak-yin, directorul medical al Centrului de Boli Infecțioase de la Spitalul Princess Margaret din Kwai Chung, a spus că medicii au consultat circa 12 pacienți vindecați de Coronavirus, iar doi, trei dintre acștia nu mai pot sa trăiască așa cum o făceau înainte să se îmbolnăvească: „Încep să gâfâie dacă merg puțin mai repede”. Unii pacienți și-au pierdut 20-30% din capacitatea pulmonara (dupa vindecare)„.
Medicul a mai spus că este posibil ca cei care au rămas cu sechele să aibă nevoie de fizioterapie sau înot pentru a-și întări plămânii și a-i ajuta să se recupere treptat.
Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, Managerul Institutului „Matei Balș”, spune că până la 10% dintre cazurile grave rămân cu sechele, astfel că cei mai mulţi dintre cei infectaţi se vindecă fără sechele.
Acesta a mai precizat că plămânii pot rămâne cu „o serie de sechele„, pentru că vindecarea se face cu cicatrici, rezistenţa pacientului la efort este posibil să „se reducă dramatic„, iar unii pacienţi pot rămâne dependenţi de aparate de oxigenare, calitatea vieţii în cazul lor fiind „mult redusă„. El a menţionat că aproximativ 5-10 la sută dintre cei cu forme severe rămân cu sechele în urma COVID-19.
„Foarte multe persoane, respectiv majoritatea se vindecă cu restitutio ad integrum, asta înseamnă cu refacerea în totalitate a structurii„, a precizat medicul.
România dispune în acest moment de doar 900 de aparate de ventilație mecanică, considerate insuficiente în cazul unei crize majore. Aceste aparatele sunt vitale pentru cazurile grave de COVID-19, care afectează puternic plămânii: „În principal, plămânul este afectat de acest virus şi în mod secundar celelalte organe. (…) Pentru a funcţiona avem nevoie ca toate organele să fie oxigenate la valori maximale, iar această oxigenare a organelor interne se produce cu ajutorul plămânului. Plămânul este cel care permite accesul oxigenului în alveole (…) şi din păcate acest virus nu face altceva decât dezlipeşte pneumocitele, celulele care sunt specifice plămânului, de pe membrana bazală şi practic fără pneumocite nu se poate face acest transfer de gaze, practic omul se sufocă văzând cu ochii. Şi atunci în terapie intensivă noi intervenim cu un aparat de ventilaţie special, plus suport respirator de plămân artificial şi practic scoatem sângele din organismul pacientului, îl trecem prin nişte filtre şi pe urmă îl reintroducem oxigenat, evident că aceste proceduri se fac cu nişte costuri care sunt uriaşe, dar reuşim să salvăm vieţi„, a mai adăugat Sreinu-Cercel.