Entorsa la genunchi. Ce e de făcut pentru a evita intervenția chirurgicală?

genunchi
Photo by Pixabay

Pandemia a redus spre deloc activitatea fizică, mai ales în cazul sportivilor sau a celor care obișnuiau să meargă, periodic, la sala de fitness. Însă, revenirea, dacă nu respectă protocoalele de încălzire și exerciții ușoare, timp de câteva zile, poate aduce după sine probleme precum entorsele și, inevitabil, iar pauză de la efort fizic.

„Cei care revin, in această perioadă, la sală, trebuie să aibă mare grijă la încălzire, ce tip de încălțăminte folosesc, dar și să efectueze exerciții ușoare, în primele zile. Dacă nu se respectă acești pași, vor risca să facă, imediat, o entorsă de genunchi. Entorsa de genunchi este o leziune traumatică apărută în urma întinderii sau ruperii ligamentelor, provocată de o răsucire bruscă, de o lovitură puternică sau de o cădere brutală. În urma producerii unui astfel de traumatism, articulația genunchiului devine instabilă”, explică specialistul.

Atenție, o vindecare a entorsei, la acest nivel, este de durată și, adesea, nu este lipsită de complicații!

Tipuri de entorse de genunchi

Există trei tipuri de entorse, clasificate în funcție de gravitate. Astfel, există entorse de gradul I, acele entorse în care ligamentul este afectat ușor, astfel încât nu-și pierde capacitatea de a menține genunchiul stabil.
În entorsele de gradul II, ligamentul este rupt parțial (ruptură parțială a ligamentului încrucișat anterior), în timp ce entorsele de gradul III provoacă ruptura în două părți a ligamentului, consecința fiind pierderea stabilității genunchiului (ruptură de ligament încrucișat anterior).

Entorsa de genunchi: simptome

„Principalele simptome ale entorsei de genunchi sunt durerea imediată, care survine în momentul producerii traumatismului și care revine ori de câte ori genunchiul este solicitat, limitarea mișcărilor articulației, inflamaţia însoțită adesea de hematom. Dacă entorsa este gravă, adică există o ruptură ligamentară sau chiar o fractură, se poate auzi și o pocnitură, care va fi însoțită de învinețirea genunchiului”, mai precizează dr. Tarek Nazer.

Cum putem trata entorsa de genunchi?

Dr. Tarek Nazer

Dacă entorsa de genunchi nu este gravă, adică nu s-a produs decât o întindere a ligamentelor, tratamentul este ambulatoriu și constă în repaus, aplicarea unei atele (a unei genunchiere sau a unei fașe elastice) care să imobilizeze articulația timp de aproximativ 10 zile, administrarea de antiinflamatoare și comprese cu gheață. La nevoie, se pot face câteva ședințe de kinetoterapie. În schimb, dacă ligamentele au fost rupte sau desprinse de pe os, se recurge la varianta ligamentoplastiei. Ligamentul afectat se reconstruiește cu grefă ligamentară de la același pacient.

Cum se face recuperarea după entorsa de genunchi

„Recuperarea după o entorsă de genunchi diferă în funcție de gravitatea acesteia. Dacă nu s-a produs ruperea ligamentelor, recuperarea constă în tratament kinetoterapeutic, care vizează recuperarea funcționalității ligamentelor și restabilirea capacității de sprijin pe picior, și tratament fizioterapeutic. Scopul acestuia este de a reduce inflamația și durerea de la nivelul genunchiului și constă în expunerea la ultrasunete și electrostimulare. Dacă entorsa de genunchi a avut drept urmare ruperea ligamentelor, deci a necesitat intervenție chirurgicală, recuperarea începe tot cu kinetoterapie care, în acest caz, vizează refacerea stabilității și mobilității genunchiului. Se asociază fizioterapia în scopul reducerii durerii și inflamației. De asemenea, de mare ajutor este masajul care ajută la îmbunătățirea circulației, menținerea tonusului muscular și prevenirea hipotrofiei mușchiului”, conchide dr. Tarek Nazer, medic ortopedie și traumatologie.

Noutati

dr. Mihai Ionescu

Te poți îngrășa după chirurgia obezității? Explicația medicului chirurg Mihai Ionescu

Intervențiile chirurgicale de micșorare a stomacului ori bypass gastric reprezintă o soluție pentru ca persoanele cu probleme de greutate, care [...]

Travel

vacanță

Ai vacanța plătită? Ce trebuie să știi despre călătorii în plină pandemie de coronavirus

Turismul este unul dintre domeniile care au fost complet date peste cap din cauza coronavirusului, iar zeci de mii de [...]

Interventii si terapii

Noul EXCELSIOR, cea mai inovatoare tehnologie de epilare definitivă de până acum!

Epilare definitivă Led Tehnology. Noul EXCELSIOR este cea mai inovatoare tehnologie de epilare definitivă de până acum! Ce este Tehnologia [...]