Rozaceea (roe-ZAY-she-uh) este o afecțiune comună a pielii care provoacă înroșire sau vase de sânge vizibile pe față. De asemenea, poate produce umflături mici, pline de puroi. Aceste semne și simptome pot apărea timp de săptămâni sau luni și apoi dispar pentru o perioadă. Află de mai multe despre ce este cuperoza și cum se poate trata.
Rozaceea poate fi confundată cu acnee, alte probleme ale pielii sau roșeață naturală.
Ce este cuperoza și cum se poate trata
Cuperoza poate afecta pe oricine. Dar este cel mai frecvent la femeile albe, de vârstă mijlocie. Nu există un remediu pentru rozacee, dar tratamentul poate ține sub control și reduce semnele și simptomele.
Semnele și simptomele cuperozei includ:
- Înroșirea feței. Rozaceea poate provoca o înroșire persistentă în partea centrală a feței. Acest semn al afecțiunii poate fi dificil de observat pe pielea mai închisă la culoare.
- Vene vizibile. Vasele mici de sânge ale nasului și obrajilor se sparg și devin vizibile (vene de păianjen).
- Bubițe umflate. Multe persoane cu rozacee dezvoltă și coșuri pe față care seamănă cu acneea. Aceste umflături conțin uneori puroi.
- Senzație arzătoare. Pielea zonei afectate se poate simți fierbinte și sensibilă.
- Probleme cu ochii. Multe persoane cu rozacee se confruntă, de asemenea, cu ochii și pleoapele uscate, iritate, umflate. Acest lucru este cunoscut sub numele de rozacee oculară. La unii oameni, simptomele oculare le preced pe cele ale pielii.
- Nas mărit. În timp, rozaceea poate îngroșa pielea de pe nas, făcând ca acesta să pară umflat (rinofim). Acest lucru apare mai des la bărbați decât la femei.
Care sunt cele patru tipuri de cuperoză
- Eritematotelangiectatic: Cuperoza este persistentă și provoacă înroșirea feței cu vase de sânge mărite și vizibile (vasculare). În cazul acestui tip de erupții unde simptomele apar și trec pe neașteptate.
- Papulopustuloasă: pe piele se formează coșuri pline de puroi sau lichid. Pielea ta s-ar putea umfla, iar simptomele sunt similare cu acneea.
- Fimatos: Simptomele provoacă umflarea și îngroșarea pielii. Pielea ta ar putea fi denivelată și cel mai adesea îți afectează nasul.
- Oculară: Cuperoza poate afecta ochii, făcându-i să se simtă iritați și injectați de sânge sau înlăcrimați. Ochii tăi sunt sensibili la lumină și se pot forma umflături dureroase pe pleoape (orzicul).
Cât de comună este cuperoza și pe cine afectează
Cuperoza afectează mai mult de 14 milioane de oameni. Poate afecta pe oricine, dar cel mai adesea afectează persoanele care au pielea deschisă la culoare, de sex femeiesc. Simptomele apar de obicei după vârsta de 30 de ani. Afecțiunea poate afecta copiii și adolescenții, dar este foarte rară. Este mai probabil să ai rozacee dacă cineva din familie are această afecțiune.
Studiile sugerează că bărbații au simptome mai severe ca urmare a întârzierii tratamentului până când afecțiunea devine avansată.
Ce cauzează cuperoza
Cauza rozaceei este necunoscută. Studiile sugerează că rozaceea ar putea fi un simptom al:
- Unei afecțiuni care dăunează vaselor de sânge, sistemului imunitar sau nervos.
- Unor acarieni microscopici de piele (Demodex): corpul tău are un acarien microscopic natural, care trăiește pe nas și pe obraji. Excesul de acarieni provoacă simptome de rozacee.
- Unei infecții: bacteria H. pylori poate provoca o infecție. Studiile sugerează că persoanele care au avut această infecție pot dezvolta rozacee.
- Unei proteine defectuoasă: proteina catelicidină protejează pielea de infecții. Dacă proteina nu funcționează așa cum ar trebui, vei avea simptome de rozacee.
Cum se tratează cuperoza
Tratamentul rozaceei variază pentru fiecare persoană și se concentrează pe ameliorarea sau reducerea simptomelor și prevenirea agravării acestora. Opțiunile de tratament pentru rozacee ar putea include:
- Medicamente: Există mai multe tipuri de medicamente orale și topice pentru a trata umflăturile, cosurile și roșeața cauzate de rozacee. Medicamentele te ajută să gestionezi simptomele și să reduci numărul de erupții.
- Tratament cu laser: Medicul poate folosi lasere pentru a îndepărta vasele de sânge vizibile și pentru a limita cantitatea de roșeață de pe piele.
- Proceduri chirurgicale: pentru cazurile severe, medicul ar putea recomanda o intervenție chirurgicală pentru a corecta umflăturile de pe nas.
Dacă ai simptome persistente ale feței sau ochilor, consultă medicul sau un dermatolog pentru un diagnostic și un tratament adecvat.