Cele mai frecvente afecțiuni ale pielii la temperaturi scăzute și modul în care le putem combate.
Aerul de iarnă poate fi deosebit de uscat si rece, ceea ce agraveaza textura pielii celor care o au deja uscata in mod obisnuit. Pielea uscata produce în mod natural mai puțin sebum, lubrifiantul natural al pielii. Pentru a combate acest lucru, asigurați-vă că alegeți o crema emolienta grasa- extra rich, pe care sa o aplicati atat seara cat si in timpul zilei. Aceste creme sunt de obicei pe bază de ulei, exact ceea ce o piele uscata are nevoie pentru a „ sechestra” cantintatea mica de sebum pe care o produce.
Uscăciunea și deshidratarea nu sunt sinonime, ci se referă la două afecțiuni ale pielii total diferite. Pielea uscată este un tip de piele care apare atunci când glandele sebacee nu produc suficient ulei pentru a o menține lubrifiată corespunzător. Pielea deshidratată nu se simte întotdeauna iritata si pruriginoasa (asociata cu senzatie de mancarime)- se poate simți chiar grasă. Este o piele privata de tot sebumul natural, ceea ce o face sa se se simta strânsă sau chiar foarte grasă. Pentru a combate acest lucru, eliminati exfolierea și curățarea aspră a tenului și folositi in schimb produse blânde.
Dacă vă petreceți mult timp afară în frig, aceasta poate fi consecinta: o combinație dureroasă de deshidratare, expunere la soare și vânt uscat si rece. Putem preveni pielea fisurata/crapata prin aplicarea unor unguente hidratante pe pielea ce urmeaza sa fie expusa temperaturilor scazute.
Dacă aveți keratoza pilara, știți că temperaturile schimbătoare vă pot agrava afectiunea. Dintr-o dată, brațele și picioarele netede pot fi acoperite cu leziuni ce imita „pielea de pui” , roșii si acoperite de scuame. Dacă observați că afectiunea se înrăutățește, consultați imediat medicul – în caz contrar, continuati exfolierea blanda obișnuită și dublați-vă eforturile de hidratare. Dacă nu utilizați deja o loțiune cu acid lactic/salicilic sau o crema pe baza de uree, ar fi indicat sa incepeti, intrucat veti obtine o piele mai neteda si catifelata.
Dacă prea mult din sebumul natural al pielii a fost curățat/indepartat, glandele vor începe să producă ulei pentru a compensa deficitul. Deși lotiunile tonice devin foarte populare începând cu luna noiembrie, se recomanda totusi folosirea unor produse blânde și hidratante care încurajează pielea dvs. să rămână echilibrată, mai degrabă decât să vă concentrați pe eliminarea uleiului de pe suprafață.
Pentru mulți oameni, buzele exfoliate, dureroase fac parte din cotidianul iernii – dar nu trebuie să fie așa. Există, în mod surprinzător, aproximativ un milion de lucruri care cauzează de fapt buzele crapate/exfoliate, cauze ce imediat identificate se pot lua măsuri pentru remedierea acesteia. Balsamul de buze trebuie sa fie nelipsit oriunde ai merge pe parcursul iernii
Mâinile și picioarele au mai puține glande sebacee decât restul pielii, ceea ce înseamnă că sunt predispuse să se usuce. Combinam si faptul ca sunt cele mai expuse parti ale corpului cu temperaturile scazute si obtinem reteta perfecta pentru o piele uscata. Cea mai bună modalitate de a evita acest lucru este o manichiură și pedichiura regulată si folosirea zilnica a unei lotiuni hidratante. Aplicati crema hidratanta inainte de a merge la culcare pe maini si picioare, iar pentru a obtine rezultate excelente, pe cele din urma acoperiti-le cu o pereche de sosete.
Unghiile adesea au de suferit cand vorbim de vremea rece și nu există nimic mai dureros decat niste cuticule dure si exfoliate. Din fericire, adaugarea unui ulei de cuticule si masarea lui pe degete dimineata si seara poate face o mare diferenta. Vitamina E continuta de aceste uleiuri ajuta la repararea cuticulelor si se absoarbe foarte repede in piele, fara sa lase un reziduu grasos si neplacut
Si pielea scalpului are de suferit in sezonul rece, iar matreata este un semn care incepe sa apara timpuriu din toamna si se continua in iarna. Cauzele matreții sunt multe și variate: boli inflamatorii cronice ale scalpului, iritarea cauzată de pălăriile prea strânse sau acumularea de produse de styling. Asadar, se recomanda folosirea unui sampon antimatreata, care sa ne ajute sa trecem peste vremea capricioasa
O piele uscata, crapata sau iritata nu este doar inestetica, dar este mai predispusa la infectii spre deosebire de o piele sanatoasa. Din acest motiv, in aceasta perioada pielea are nevoie de grija si atentie suplimentara, iar ritualul de ingrijire trebuie adaptat anotimpului in care ne afla.
Dermatita atopică, psoriazisul, dermatita seboreică şi rozaceea sunt afecţiuni cutanate care se agraveaza in sezonul rece, iar pacienti trebuie sa se fereasca de expunerea indelungata la temperaturi scazute. Nu trebuie uitati nici pacienţii care prezintă tulburări circulatorii periferice sau suferă de alte boli sistemice, intrucat prezintă un risc mai mare de degerături ale extremităţilor.
Printre patologiile declansate de frig se enumera: urticaria la frig (urticarie ce apre dupa expunerea la vant, dupa bai in apa rece, dupa consumul de bauturi reci sau la simpla scadere a temperaturii), sindromul Raynaud (paloarea si albastrirea degetelor dupa expunerea la frig), crioglobulinemia (acrocianoza, aspect de piele marmorată- livedo reticularis, purpura, urticarie la rece, ulceraţii sau necroza tesuturilor periferice), chilblain lupus, pernioza (leziuni inflamatorii eritemato-violacee la nivelul extremitatilor)