Cum prevenim accidentările în sala de fitness? Ce trebuie să facem ca să nu ne accidentăm la antrenamente

sport
Imagine de 5132824 via Pixabay

Mergi deja de ceva timp la sală şi ai observat că încep să te doară articulaţiile, simţi contracturi musculare care îţi blochează anumite mişcări sau pur şi simplu ai auzit că te poţi accidenta în timpul antrenamentelor, însă nu ştii cum să previi.

Accidentările pot fi foarte serioase şi de cele mai multe ori este nevoie de intervenţia unui medic sau a unui kinetoterapeut, pauză de la antrenament  şi recuperare. De aceea este bine să te deocumentezi înainte şi să previi accidentările.

 Iată câteva sfaturi utile pentru a fi în siguranţă la sala de fitness:

  • Discută cu medicul tău despre faptul că îţi doreşti să începi un program de antrenamente şi roagă-l să-ţi facă un test de efort pentru a stabili la ce nivel te afli şi care ar fi porgramul potrivit pentru tine. Poate este cazul să incepi cu yoga sau pilates pentru a-ţi întări musculatura de profunzime şi abia apoi să poţi trece mai departe la antrenamente de tip cardio sau fitness.
  • Dacă nu ştii de unde să începi, ia-ţi un antrenor personal, explică-i care sunt obiectivele tale, roagă-l să-ţi facă o anamneză şi o analiză posturală şi să-ţi creeze un plan de antrenamente personalizat.
  • Învaţă să execuţi corect tehnic fiecare exerciţiu. Documentează-te în acest sens, deoarece bazele sunt cele mai importante.

Elena Dan: ”Nu sări niciodată peste încălzire”

Elena Dan - antrenor personal
Elena Dan, antrenor personal
  • Încărcare progresivă sau mai simplu începeţi cu exerciţii uşoare de intensitate scăzută şi creşteţi treptat şi gradual cu exerciţii din ce în ce mai solicitante care să vă antreneze cât mai mulţi muşchi în acelaşi timp.
  • Dacă ai ales să te antrezi singur/ă nu sări niciodată peste încălzire. Muşchii şi articulaţiile reci sunt cel mai predispuse la accidentări. O încălzire generală şi una specifică (musculară şi articulară) reduc riscul de rănire şi durează şi foarte puţin, între 7-12 min.

Elena Dan: ”Bea apă la începutul antrenamentului, pe durata acestuia şi pe tot parcursul zilei”

  • Hidratează-te. Când te antrenezi, transpiri, iar prin transpiraţie pierzi o serie de fluide esenţiale de care corpul tău are nevoie pentru a te ajută să duci la bun sfârşit antrenamentul. Bea apă la începutul antrenamentului, pe durata acestuia şi pe tot parcursul zilei, însă cu înghiţituri mici şi conştient.
  • Termină întotdeauna sesiunea de antrenament cu stretching pentru scăderea pulsului, detensionare, relaxare şi menţinerea mobilităţii articulare.

Dacă totuşi te-ai accidentat, nu lăsa să treacă! Nu trece pur si simplu. Mergi la medic să îţi pună un diagnostic, fă pauză, dar nu te descuraja! Pune în aplicare cele 7 sfaturi şi cu siguranţă data viitoare nu te vei mai accidenta.

Lifestyle

marmura

Marmura verde Guatemala: noua tendință în amenajările interioare

Marmura este o rocă obținută prin metamorfoza calcarului. Luându-și numele din greaca veche, de la a străluci/a luci, marmura este [...]

Travel

plajă

Topul celor mai frumoase plaje din lume în 2020

Topul celor mai frumoase plaje din lume anul acesta a fost anunțat, iar clasamentul s-a alcătuit pe baza review-urilor și [...]

Noutati

obezitate

De ce avem atât de mulți oameni supraponderali în România. Veniturile și educația, printre factori.

Cel mai recent studiu arată că, în România, peste jumătate din populația adultă este supraponderală, iar aproape 20% a depășit [...]