Cum prevenim accidentările în sala de fitness? Ce trebuie să facem ca să nu ne accidentăm la antrenamente

sport
Imagine de 5132824 via Pixabay

Mergi deja de ceva timp la sală şi ai observat că încep să te doară articulaţiile, simţi contracturi musculare care îţi blochează anumite mişcări sau pur şi simplu ai auzit că te poţi accidenta în timpul antrenamentelor, însă nu ştii cum să previi.

Accidentările pot fi foarte serioase şi de cele mai multe ori este nevoie de intervenţia unui medic sau a unui kinetoterapeut, pauză de la antrenament  şi recuperare. De aceea este bine să te deocumentezi înainte şi să previi accidentările.

 Iată câteva sfaturi utile pentru a fi în siguranţă la sala de fitness:

  • Discută cu medicul tău despre faptul că îţi doreşti să începi un program de antrenamente şi roagă-l să-ţi facă un test de efort pentru a stabili la ce nivel te afli şi care ar fi porgramul potrivit pentru tine. Poate este cazul să incepi cu yoga sau pilates pentru a-ţi întări musculatura de profunzime şi abia apoi să poţi trece mai departe la antrenamente de tip cardio sau fitness.
  • Dacă nu ştii de unde să începi, ia-ţi un antrenor personal, explică-i care sunt obiectivele tale, roagă-l să-ţi facă o anamneză şi o analiză posturală şi să-ţi creeze un plan de antrenamente personalizat.
  • Învaţă să execuţi corect tehnic fiecare exerciţiu. Documentează-te în acest sens, deoarece bazele sunt cele mai importante.

Elena Dan: ”Nu sări niciodată peste încălzire”

Elena Dan - antrenor personal
Elena Dan, antrenor personal
  • Încărcare progresivă sau mai simplu începeţi cu exerciţii uşoare de intensitate scăzută şi creşteţi treptat şi gradual cu exerciţii din ce în ce mai solicitante care să vă antreneze cât mai mulţi muşchi în acelaşi timp.
  • Dacă ai ales să te antrezi singur/ă nu sări niciodată peste încălzire. Muşchii şi articulaţiile reci sunt cel mai predispuse la accidentări. O încălzire generală şi una specifică (musculară şi articulară) reduc riscul de rănire şi durează şi foarte puţin, între 7-12 min.

Elena Dan: ”Bea apă la începutul antrenamentului, pe durata acestuia şi pe tot parcursul zilei”

  • Hidratează-te. Când te antrenezi, transpiri, iar prin transpiraţie pierzi o serie de fluide esenţiale de care corpul tău are nevoie pentru a te ajută să duci la bun sfârşit antrenamentul. Bea apă la începutul antrenamentului, pe durata acestuia şi pe tot parcursul zilei, însă cu înghiţituri mici şi conştient.
  • Termină întotdeauna sesiunea de antrenament cu stretching pentru scăderea pulsului, detensionare, relaxare şi menţinerea mobilităţii articulare.

Dacă totuşi te-ai accidentat, nu lăsa să treacă! Nu trece pur si simplu. Mergi la medic să îţi pună un diagnostic, fă pauză, dar nu te descuraja! Pune în aplicare cele 7 sfaturi şi cu siguranţă data viitoare nu te vei mai accidenta.

Afectiuni

copil

Dr. Brotac: ”Peste 30% dintre copii au probleme posturale!”

Doctorul Cornel Brotac, medic specialist în recuperare medicală, balneologie, medicină alternativă, regenerativă și antiaging, ne vorbește astăzi despre tehnologiile de [...]

Noutati

masti tonomat

Bucureștenii pot cumpăra măști și dezinfectant de la automat. Iată de unde

Odată cu debutul stării de alertă, în București, au apărut primele aparate automate de unde se pot cumpăra măști de [...]

Sanatate

Coronavirus

CORONAVIRUS. 5 mituri despre virusul 2019-nCoV

Izbucnirea recentă a noului coronavirus a stârnit multă teamă, îngrijorare, precum și multe zvonuri și teorii ale conspirației. În timp [...]