Implantul mamar, operația ce se află în topul preferințelor femeilor. Iată ce trebuie să știi despre această intervenție chirurgicală estetică

Implantul mamar este una dintre cele mai căutate intervenții chirurgicale în rândul femeilor. Unele paciente își doresc mărirea bustului pentru că sunt complexate că au sâni prea mici, altele însă au suferit modificări după o sarcină.

Dr. Daniela Diveică, medic specialist în chirurgie plastică și estetică, explică ce presupune operația de implant mamar, una dintre cele mai căutate intervenții chirurgicale estetice.  

Implantul mamar poate aduce îmbunătățiri estetice la nivelul sânilor. Femeile care optează pentru această operație sunt de diferite vârste, vorbim despre acele femei care își doresc sâni mai mari, cu volum, mai fermi, simetrici, cu aspect senzual sau natural. Mai există desigur și anumite femei care au făcut deja această intervenție și își doresc una nouă pentru înlocuirea implanturilor, schimbarea cu unele mai mari sau mai mici, în funcție de preferințe. Forma de implant silicon pentru sâni poate fi rotund, atunci când ne dorim sâni mai senzuali, să spunem, sau anatomică adică forma de “picătură” – aceasta din urmă dând un aspect mai natural”, spune Dr. Daniela Diveică.

Ca și tehnică chirurgicală, incizia poate fi localizată în șanțul submamar, periareolar sau la nivelul axilei. Se creează, practic, un “buzunar” – sub-muscular, adică în spatele mușchiului pectoral, în contact cu grilajul costal, sau sub-glandular, în spatele glandei mamare, respectiv peste mușchiul pectoral – în care este introdus implantul siliconic. Desigur, operația se realizează sub anestezie generală.

Ce complicații ar putea apărea după operația de implant mamar?

Această întrebare se află pe buzele multor femei și este absolut normală. “Aș dori să spun că de la an la an, atât tehnicile chirurgicale, cât și implanturile siliconice s-au perfecționat foarte mult, ceea ce înseamnă că sunt tot mai puține cazurile de operații care au diverse complicații.

Însă, dacă ar fi să le enumerăm, ca și posibile complicații, aș aminti contractura capsulară a implantului mamar. Este una dintre posibilele complicații ce pot apărea ca reacție a propriului organism la introducerea implantului mamar siliconic în corp. În jurul implantului se formează o capsulă din țesut conjunctiv care se poate contracta, poate apăsa pe implant, poate cauza dureri, întărire, afectarea formei implantului. Rezolvarea problemei este de multe ori chirurgicală, și aici vorbim despre fie se înlătură capsula, fie se înlocuiește și implantul.

Însă, repet, implanturile de ultima generație și tehnica chirurgicală submusculară au redus la minimum, aș putea spune, această complicație. Eu, personal, consider că multe dintre complicații pot fi evitate sau diminuate printr-o grijă sporită acordată fiecarui pas al operației, începând de la pregătirea pentru operație a organismului, alegerea implantului, realizarea operației propriu-zise și nu în ultimul rând la grija și comunicarea de după operație.

Ca și alte posibile complicații după operația de implant mamar am putea aminti hematomul. Aici vorbim despre acumularea de sânge în “buzunarul” implantului mamar. De obicei, cantitatea de sânge este mică și nu ridică probleme, dar în cazul unui hematom mare intervenit (drenare, reintervenție chirurgicală), altfel poate favoriza contractura capsulară și infecția. Seromul poate fi o posibilă complicație – presupune acumularea de lichid seros în “buzunarul” implantului mamar. De regulă, acesta raspunde la tratament antiinflamator, dar uneori necesită drenaj.

Infecția este și ea o posibilă complicație, însă ea poate apărea la orice operație, de aceea este important ca în momentul realizării operației pacienta să nu aibă vreo infecție latentă în corp. De regulă, și aceasta răspunde la tratamentul antibiotic.

Tot la acest capitol, intră și posibile cicatrici cheloide și cicatrici hipertrofe – cicatrici inestetice cu o anumită textură în relief și cu o culoare roșiatică, ce pot fi prevenite de regulă prin folosirea unor creme specifice.

Ca și complicație, extrem de rară, ar fi migrarea implantului, mai exact schimbarea poziției”, mai spune Dr. Daniela Diveică, chirurg estetician.

Ca și recuperare, în primele zile după operație trebuie urmat un tratament analgezic și antibiotic, si se vor aplica comprese reci. Pacienta va fi în repaos la pat, purtând o bustieră speciala. Ea poate face plimbări, poate mișca brațele încet, cu atenție. Dupa 3-4 zile de la intervenție, este permis dușul. În primele 3 săptămâni trebuie evitat condusul mașinii și purtarea centurii de siguranță. De asemenea, este recomandat să se doarmă pe spate pentru a evita deplasarea implaturilor și asimetrii ulterioare.

Bustiera specială este necesară să fie purtată 6-8 săptămâni. Sportul poate fi reluat abia după 2 luni de la operație.

De asemenea, sunt necesare respectarea vizitelor la medic, la control periodic. Primul control se va face la câteva zile de la operație, 2-3 să spunem, iar ulterior o dată la 3 luni la început, apoi la 6 luni și la 1 an.

Nutritie si sport

concentrare

Ai probleme de concentrare? Vezi care sunt cele mai bune remedii

Dificultățile de concentrare pot apărea la orice vârstă. Fie că ți se pare greu să duci la capăt o activitate [...]

Sanatate

femeie

5 afecțiuni care duc la infertilitate

Infertilitatea este definită ca încercarea de a rămâne gravidă (cu relații sexuale frecvente) timp de cel puțin un an, fără [...]

Noutati

Meri İstoriti

Meri Istiroti, Liv Hospital: ”Sănătatea este unul dintre domeniile în care nu-ți poți permite greșeli”

Sistemul medical din România funcționează după tot felul de principii mai mult sau mai puțin orientate către pacient. Avem în [...]