Fontanela bebelușului: ce este, când se închide și ce anomalii poate avea

bebeluș
Imagine deTawny van Breda via Pixabay

Expresia „moalele capului” este una destul de des întâlnită atunci când vorbim despre un bebeluș. Ea se referă la zonele moi ale capului nou-născuților, la ceea ce științific se numește fontanelă. În limbajul de specialitate, fontanela este spațiul cuprins între oasele craniului sugarilor, acoperit cu o membrană foarte dură, fibroasă și densă, situat pe linia mediană a craniului, la joncțiunea oaselor capului.

Capul bebelușului are șase tipuri de fontanele. Vezi mai jos care sunt acestea și unde sunt situate:

  • Fontanela anterioară este cea mai mare, are forma unui romb și este situată în partea de sus a capului. Aceasta își micșorează progresiv dimensiunile, pe la vârsta de 6 luni începe să se întărească, iar la vârsta de 2-3 ani se osifcă definitiv.
  • Fontanela posterioară – este situată în partea din spate a capului, are forma unui triunghi și se osifică în primele 2-3 luni de viață.
  • Fontanele laterale (două frontanele sfenoidale și două frontanele mastoide) – se închid la scurt timp după naștere, în primele săptămâni de viață.

Citește în articolul de mai jos informații mai puțin cunoscute despre bebeluși:

Care este rolul fontanelelor

Acestea joacă un rol extrem de important pentru copilul abia adus pe lume. În primul rând, ele sunt cele care îi permit bebelușului să se nască natural și să adapteze craniului copilului la dimensiunile bazinului mamei. Principalul rol al fontanelelor este că permit creierul să se dezvolte în parametri normali în interiorul cutiei craniene, dar acestea mai contribuie și la protejarea capului copilului în caz de trautisme prin lovituri. Pentru că oasele nu sunt încă sudate, în timpul loviturii acestea se mișcă, fără să se fractureze.

Semne de îngrijorare în privința fontanelelor bebelușului

Acestea trebuie verificate lunar de către mediul pediatru în primul an de viață al copilului, iar părinții trebuie să fie mereu atenți la acestea pentru că ele oferă indicii importante despre starea de sănătate a bebelușului.

  • Fontanela bombată este atunci când fontanela anterioară se umflă și capătăt un aspect ușor bombat. Uneori, acest lucru poate fi trecător, ea revenind la forma inițială în scurt timp. Fontanela se poate bomba când bebeușul plânge sau se forțează să se ridice. Aceasta poate ridica probleme în cazul în care nu revine la forma inițială și poate indica presiune intracraniană crescută, meningită, encefalita (inflamația creierului din cauza unei infecții) sau hidrocefalia (creșterea volumului lichidului cefalorahidian intracranian). Dacă observați aceste semne, mai ales dacă bebelușul are și febră, cel mai bine este să vă prezentați la camera de gardă a unui spital de pediatrie sau să consulați cât mai repede medicul pediatru care se ocupă de copil.
  • Fontanela lăsată este atunci când fontanela anterioară se trage spre interiorul craniului și apare de cele mai multe ori atunci când bebelușul este deshidratat sau nu este hrănit suficient.
  • Craniosinostoza reprezintă închiderea precoce a fontanelei și afectează dezvoltarea creierului, provocând, în anumite cazuri, presiune în interiorul craniului bebelușului.
  • Închiderea întârziată a fontanelei indică o serie de afecțiuni grave precum sindromul Down, hidrocefalie, probleme metabolice sau dwarfism (nanism).

Nu este nevoie de o îngrijire specială a fontanelelor.

Sanatate

asimetrie sani

Un sân mai mic și unul mai mare, nimic ciudat spun specialiștii

Studiile au dezvăluit de-a lungul timpului că femeile sunt îngrijorate atunci când își dau seama că au un sân mai [...]

Noutati

Peste 20.000 de părinţi şi copii au făcut sport acasă cu kinetoterapeuţi

Echipa de kinetoterapeuţi a Asociaţiei Kineto Bebe a fost alături de copii şi părinţi încă din primele zile de izolare [...]

Dieta si nutritie

mic dejun

Ce să consumi la mic dejun ca să nu te îngrași în timpul pandemiei?

Kilogramele în plus sunt „foarte fericite” în această epidemie de COVID-19. Vin ușor și sigur și cu siguranță se vor [...]