Obiceiuri care se vor schimba după terminarea pandemiei de coronavirus

coronavirus
Imagine de NickyPe via Pixabay

Acum trăim vremuri la care înainte nici nu ne-am fi gândit și se pare că după terminarea pandemiei de coronavirus, izolarea și carantina ne vor fi transformat deja în alți oameni, vom avea alte obiceiuri, iar lumea va fi cu totul alta, o lume nouă unde va trebui să o luăm de la capăt și să ne regăsim.

Sunt cu siguranță obiceiuri care se vor schimba după ce va lua sfârșit această perioadă și potrivit specialiștilor Reader’s Digest acestea nu sunt deloc puține la număr. Iată numai câteva dintre ele:

Cu siguranță ceva bun va rămâne și trebuia să se întâmple de ceva timp, fără să fie nevoie de acest haos la nivel global: ne vom spăla mai des pe mâini și vom conștientiza importanța igienizării corecte a mâinilor. Acum cel mai important mesaj se referă la spălatul mâinilor timp de cel puțin 20 de secunde, cât mai des și la dezinfectarea acestora cu soluții care conțin peste 60% alcool. Sperăm ca de data aceasta mesajul să ajungă la toată lumea și să nu mai existe oameni care nu se spală pe mâini nici măcar după ce folosesc toaleta.

Vom vedea mai multe soluții de dezinfectare a mâinilor în spațiile publice

S-ar putea să nu mai alergăm după un metrou deja plin sau să ne înghesuim într-un lift care abia își mai închide ușile. Distanțarea socială s-ar putea să ne învețe să avem mai multă grijă la cei de lângă noi și să ne tempereze un pic chiar și atunci când credem că suntem în întârziere.

Tot acest nou virus este posibil să ne dea lecții și în ceea ce privește regulile clare de ieșire în societate. Dacă încă mai sunt persoane care ies la plimbare fără vreun motiv în plină pandemie doar pentru că acest virus nu le poate face nimic, atunci este momentul să înțeleagă cumva că izolarea și distanțarea socială nu se referă numai la protejarea lor, ci și la grija pe care trebuie să o aibă față de cei din jur. Chiar dacă nu prezintă simptome, trebuie să se gândească de două ori înainte de a părăsi casa pentru că este posibil să fie purtători și să transmită mai departe boala, poate chiar unor persoane din categorii vulnerabile. Să sperăm că această pauză de la orice făceam înainte ne va ajuta să înțelegem mai bine ce înseamnă sănătatea publică, ce înseamnă să te pui pe locul doi pentru un bine mai mare.

Forma de salut nu va mai fi poate niciodată o strângere de mână

Este posibil ca acest virus să ne facă să fim mai pregătiți, chiar și în domeniul educației. Este posibil ca instituțiile de învățământ să investească mai mult în echipamente care să permită învățământul la distanță în caz că mai este vreodată nevoie de așa ceva. Există o mulțime de cursuri online în orice domeniu, dar trebuie să ne autoeducăm, ceea ce poate fi mereu o provocare.

Forma de salut nu va mai fi poate niciodată o strângere de mână. Cu siguranță una dintre schimbările majore culturale la care ne vom supune cu toții, cu sau fără voința noatră, va fi aceasta. Strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul, toate acestea vor fi cel mai probabil înlocuite cu simple gesturi de la dinstanță precum o mână pe inimă, înclinarea capului.

Cu siguranță după această perioadă vom vedea mai multe soluții de dezinfectare a mâinilor în spațiile publice. Acestea vor fi în locuri în care ne vom aștepta mai puțin precum săli de conferință, localuri, săli de concerte, restaurante, magazine mari sau mici, și ele vor fi interpretate și percepute ca un semnal că trebuie să ai mereu mâinile curate, dar și că cei din jur au grijă de ei și de tine și se dezinfectează constant.

Acest nou virus ne-a învățat până acum că se poate lucra în echipă și cel mai bun exemplu îl oferă în aceste zile angajații companiilor care deși lucrează de acasă, reușesc să se mobilizeze și să își pună în valoare calitățile pentru a păstra lucrurile așa cum erau, deși nu mai există deloc interacțiunea de la locul de muncă. Tot la acest capitol, companiile au învățat și ele să își aprecieze mai mult angajații și cu siguranță când timpul va permite vor investi mai mult în ei.

Este posibil ca o schimbare să existe și în relația dintre clienți și restaurante. Acestea din urmă cu siguranță vor afișa mai multe informații despre practicile de igienă, iar clienții își vor modifica din nou stilul de consum și gusturile.

Tot mai multe companii vor permite angajaților să lucreze de acasă

Iată ce spun specialiștii despre serviciile de food delivery sau mersul la magazin în plină pandemie de coronavirus:

Experții spun că oamenii sunt din ce în ce mai preocupați de sănătatea lor încât de când a început pandemia de coronavirus, aceștia au devenit din ce în ce mai interesați de folosirea și cumpărarea bideurilor. Se pare că acestea sunt considerate o alternativă la hârtia igienică și vânzarea lor a crescut masiv în ultimele luni.

Tot mai multe companii vor permite angajaților să lucreze de acasă. După ce îți vor da seama că lucrul de acasă poate fi în unele cazuri chiar mai productiv, multe societăți vor schimba regulile și vor fi mai permisive cu angajații în ceea ce privește lucrul din afara companiei.

Oamenii vor evita cu siguranță și zonele de autoservire de teama să nu se infecteze

Și atingerea și folosirea butoanelor de la lift sau a tastaturii de la ATM-uri se poate schimba după terminarea pandemiei de coronavirus. Deja oamenii au început să găsească metode de a folosi aceste butoane fără să le mai atingă cu mâna, deci sunt din ce în ce mai preocupați de evitarea obiectelor pe care le ating mulți alți oameni înaintea lor. Suprafețele sunt locul ideal de transmitere a bolii, deci oameni trebuie să scape de obiceiul de a le atinge cu mâna, sau trebuie neapărat să nu își mai atingă fața până nu se spală cu apă și săpun.

Oamenii vor evita cu siguranță și zonele de autoservire de teama să nu se infecteze. Aceștia sunt din ce în ce mai conștienți de faptul că nu toată lumea se spală corect pe mâini și din dorința de a se ține departe de boli vor evita pur și simplu zonele cu mâncare la comun sau de exemplu tacâmurile din zona de salate a unui restaurant din simplul motiv că le ating prea mulți oameni înaintea lor. Din păcate, ne vom teme și de umbra noastră și vom fi din ce în ce mai suspicioși față de cei din jur, indiferent cât de apropiați ne sunt.

Cu siguranță se vor schimba regulile și în ceea ce privește spațiul personal. Dacă nu se vor respecta cu strictețe mereu cei 2 metri recomandați pentru a evita răspândirea virusului, oamenii se vor gândi de două ori înainte să lase pe cineva să se apropie prea mult de ei.

Citește și: Cum putem să facem în această perioadă alegeri înțelepte pentru viitor?

Afectiuni

durere

Infectia cu giardia: simptome, factori de risc și prevenție

Giardia lamblia este un parazit care trăiește în intestine, fie că vorbim de oameni sau de animale. Acesta se transmite [...]

Afectiuni

dr. Codorean

Dr. Codorean avertizează: “Amânarea operațiilor la umăr, genunchi și gleznă duce la artroză”

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă, trage un semnal de alarmă în legătură cu afecțiunile ortopedice [...]

Lifestyle

copiii si telefonul mobil

Pericolele utilizării telefonului mobil. Un nou studiu aruncă în aer o teorie șocantă!

Incidenta leziunilor la cap si gat este in crestere in Statele Unite, ca urmare a utilizarii smartphone-urilor. In mod surprinzator, [...]