Ce este bine să mănânci vara. Topul alimentelor recomandate pe caniculă

vara
Imagine de Дарья Яковлева via Pixabay

Temperaturile au început să crească simțitor și este posibil ca primul afectat să fie organismul, de aceea, chiar dacă te ferești de razele soarelui și stai mai mult la umbră, este recomandat să-ți adaptezi și dieta.

Vezi mai jos o listă cu alimente pe care specialiștii le recomandă vară, atunci când canicula pune stăpânire peste tot.

Ce este bine să mănânci vara

Temperaturile ridicate îi dau bătăi de cap organismului uman, iar acesta încearcă pe cât posibil să își regleze temperatura și să funcționeze în parametri optimi, dar cu cât este mai cald, cu atât transpiri mai mult și elimini mai multă apă din organism.

Pentru a nu pierde cantități importante de săruri minerale primul pas și cel mai la îndemână este includerea în dieta zilnică de vară a fructelor și a legumelor.

Cele mai recomandate fructe și legume pe caniculă sunt: roșiile (94% apă), țelina (95% apă), castraveții (96% apă), căpșuni și pepene (ambele au 92% apă), mărele (84% apă) și caisele (86% apă). Atenție! Sunt și o serie de produse care NU sunt recomandate pentru această perioada. Printre ele se numără: pâinea, cerealele, cartofii și orezul.

Încearcă să eviți pe cât posibil vara alimente care sunt procesate industrial, mezeluri și conserve. Consumă cât mai multe iaurturi, ouă fierte, brânză de vaci, pui și pește, ciorbe și supe și multe salate.

Mâncărurile bogate în cereale sunt de asemenea bune vara, deoarece constituie un aport foarte bun de calciu şi magneziu. Tocmai de aceea, pâinea cu cereale este indicată pentru perioadele călduroase, la fel ca şi berea, însă consumată cu moderaţie şi la o temperatură adecvată.

Deşi tentaţia este mare, produsele alimentare reci, în general îngheţata sau băuturile cu gheaţă trebuie evitate. Motivul pentru care aceste alimente nu trebuie consumate pe timp de vară este legat de reacţia pe care corpul o are la produsele reci. Mai exact, în contact cu diverse organe aceste alimente pot genera o stare de şoc, astfel încât corpul nu se va mai putea răci.

Sanatate

izolare

Cine are cel mai multe de suferit din cauza COVID-19. Pe plan psihic ei sunt cei mai afectați

Criza coronavirusului face victime în întreaga lume. Oamenii sunt speriați și panicați de situația în care se află. Unii se [...]

Dieta si nutritie

Uită de kilogramele în plus de sărbători! Află cum de la nutriționistul Șerban Damian

Luna decembrie este cea mai frumoasă și mai așteptată lună din an! Pe lângă sărbătoarea Crăciunului, luna decembrie înseamnă și [...]

Sanatate

copil

Cum se manifestă COVID-19 la copii. La ce trebuie să fie atenți părinții

Este cunoscut faptul că cea mai vulnerabilă categorie de vârstă în fața coronavirusului este cea formată din persoanele peste 65 [...]