Cum trebuie să te speli corect pe mâini. Greșeli frecvente care te pot pune în pericol

spalat maini
Photo by pexels.com

Spălatul mâinilor este una dintre cele mai eficiente și la îndemână metode pentru a preveni îmbolnăvirile sau răspândirea bacteriilor. Încearcă că treci peste barierele sociale și gândește că de-a lungul unei zile mâinile sunt cele care ating persoane, suprafețe sau obiecte și că microbii astfel căpătați pot ajunge foarte ușor la tine prin simpla atingere a ochilor, nasului sau gurii.

Încearcă să te speli pe mâini ori de câte ori poți pentru că deși este practic imposibil să îți menții mâinile fără microbi, printr-o spălare corectă nu vei face decât să limitezi pe cât posibil răspândirea bacteriilor.

Iată care sunt pașii de urmat pentru o spălare corectă și eficientă a mâinilor:

1. O simplă clătire a mâinilor cu apă nu înseamnă că te-ai spălat și ai scăpat ca prin minune de bacterii. Folosește săpunul ori de câte ori speli mâinile. Rolul acestuia este atât chimic, cât și mecanic: ajută la îndepărtarea eficientă a bacteriilor. De reținut este însă faptul că săpunurile antibacteriene nu sunt neapărat mai eficiente în comparație cu cele obișnuite și aici includem săpunurile lichide, gelurile de mâini sau săpun spumă, săpunurile solide.

2. Umește mai întâi mâinile și abia apoi pune săpun în palme.

3. Un studiu recent al Universității de Stat din Michigan a descoperit că 95% dintre oameni nu se spală pe mâini suficient de mult pentru a distruge bacteriile – adică 20 de secunde de spălare cu apă și săpun, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor.

Nu există spălare corectă a mâinilor dacă nu am răsfirat degetele cum trebuie

4. Nu există spălare corectă a mâinilor dacă nu am răsfirat degetele cum trebuie. Trebuie să insistăm între ele, pe ambele părți, pentru că numai așa putem elimina toți germenii.

5. Un alt pas de luat în calcul, pe care îl omitem des este uscarea mâinilor. Dacă nu usuci de tot mâinile, bacteriile abia așteaptă să își găsească locul într-un loc cald și umed precum mâinile tale.

6. Degeaba te-ai spălat corect pe mâini dacă apoi închizi robinetul sau pui iar mâna pe clanță ca să deschizi ușa. Aceasta este o măsură în plus, dar este logică, mai ales dacă vorbim despre spațiile publice. Deschide ușa cu umărul, apasă clanța cu cotul sau folosește un șervețel curat. Este trist, dar adevărat: sunt puțini oameni care se spală pe mâini după ce merg la toaletă.

Spală-te pe mâini ori de câte ori este nevoie

7. Spală-te pe mâini ori de câte ori este nevoie: de câte ori intri în casă, după ce ai folosit liftul, taxiul, clanțele ușilor, ai condus, după ce ai dus gunoiul, înainte de a pregăti mâncarea, înainte de masă, înainte de a merge la toaletă, după ce ai mers la toaletă, după ce ai schimbat un scutec, după ce ai tușit, strănutat, înainte de a pune mâna pe un bebeluș, înainte de a atinge fața, gura, nasul, înainte de a te spăla pe dinți, înainte de a spăla copiii, după ce ai pus mâna pe bani.

Spălatul pe mâini este metoda cea mai sigură de prevenire a îmbolnăvirilor. Acest obicei joacă un rol important în protejarea sănătății.

Citește și: Psoriazis, o afecțiune pe viață: tot ce trebuie să știi

Alimente

cafea

Ce se poate întâmpla cu corpul tău dacă bei prea multă cafea

Sunt multe persoane care nu pot face nimic dimineața dacă nu își beau mai întâi cafeaua. De cele mai multe [...]

Sanatate

mască de protecție

Porți mască de protecție, dar aceasta miroase urât? Iată de ce

Masca de protecție este un factor care nu poate lipsi din rutina ta zilnică în această perioadă. Dar ea nu [...]

Alimente

curcumin

Te confrunți cu atacuri de panică și anxietate? Ce alimente te pot ajuta

Anxietatea este o reacție normală a organismului la stări din viața de zi cu zi. Există anumite situații din rutina [...]