Ce este lipomul? Simptome, diagnostic și cum se tratează.

lipom
Photo by medicalnewstoday.com

Multă lume se confruntă cu apariția din senin a unor noduli sub piele. Și dacă descoperirea lor generează panică, ne-am gândit să vă arătăm astăzi ce sunt de cele mai multe ori formațiunile care apar sub piele și pe care medicii le numesc: lipoame.

Ce este lipomul?

Lipomul este o tumoră beningă a țesutului adipos și specialiștii spun că afectează cel mai des femeile. Lipoamele se pot localiza oriunde în organism, inclusiv în interiorul organelor (stomac, ficat, colon), însă cel mai des veți auzi că sunt diagnosticate sub piele, în principal la axilă, spate, pe ceafă sau antebraț.

Simptome

Dacă te întrebi cum poți să-ți dai seama de existența unui lipom. Practica medicală relevă faptul că de cele mai multe ori lipoamele sunt descoperite pur și simplu întâmplător, prin palpare, la duș și au forma unui nodul de diferite dimensiuni – de la foarte mic, la volume mari. Medicii spun că de cele mai multe ori pacienții nu prezintă simptome, însă sunt și cazuri când lipoamele sunt extrem de dureroase.

Diagnostic. Cum îți dai seama dacă ai un lipom?

Lipomul este diagnosticat de specialist, fie clinic, fie prin ecografie sau prin examen histologic. La o privire macroscopică arată asemenea unui țesut adipos normal și, de obicei, apare apare acoperit de o membrană subțire de țesut fibros, ca o capsulă.

Cum se tratează?

Pentru că de cele mai multe ori are tendința de a recidiva, medicii recomandă eliminarea chirurgicală. Procedeu care se realizează în centre medicale de către specialist. Pentru că sunt niște formațiuni de grăsime, sunt situații în care medicul nu propune eliminarea acestora, mai ales că nu pun în niciun fel în pericol sănătatea pacientului.

Ce este lipomatoza?

Lipomatoza este o acumulare anormală de grăsime, sub piele, care ia forma unor noduli dureroși sau asimptomatici. Până în acest moment nu se știe clar care este cauza apariției lor, însă se presupune că motivele sunt legate de tulburări de reglare neurovegetativă și endocrină.

Acest diagnostic apare de cele multe ori atunci când medicul descoperă prezența unui lipom, ca o altă variantă de denumire.

Citește și: Osteoporoza – boala tăcută a oaselor. Care sunt factorii de risc?

Lifestyle

soare

E vară, e cald, dat tu dormi tot învelită? Care este motivul pentru care nu poți renunța la cearșaf

Temperaturile ridicate din timpul verii vin și cu tot soiul de provocări, cum ar fi dormitul. Cine poate să doarmă [...]

Travel

cele mai populare paste

Cele mai populare 10 paste din lume

De câte ori spui Italia, te gândești, automat, la pizza și paste, pentru că gastronomia italiană este faimoasă în toată [...]

Interventii si terapii

Implantul mamar, operația ce se află în topul preferințelor femeilor. Iată ce trebuie să știi despre această intervenție chirurgicală estetică

Implantul mamar este una dintre cele mai căutate intervenții chirurgicale în rândul femeilor. Unele paciente își doresc mărirea bustului pentru [...]