Ce este lipomul? Simptome, diagnostic și cum se tratează.

lipom
Photo by medicalnewstoday.com

Multă lume se confruntă cu apariția din senin a unor noduli sub piele. Și dacă descoperirea lor generează panică, ne-am gândit să vă arătăm astăzi ce sunt de cele mai multe ori formațiunile care apar sub piele și pe care medicii le numesc: lipoame.

Ce este lipomul?

Lipomul este o tumoră beningă a țesutului adipos și specialiștii spun că afectează cel mai des femeile. Lipoamele se pot localiza oriunde în organism, inclusiv în interiorul organelor (stomac, ficat, colon), însă cel mai des veți auzi că sunt diagnosticate sub piele, în principal la axilă, spate, pe ceafă sau antebraț.

Simptome

Dacă te întrebi cum poți să-ți dai seama de existența unui lipom. Practica medicală relevă faptul că de cele mai multe ori lipoamele sunt descoperite pur și simplu întâmplător, prin palpare, la duș și au forma unui nodul de diferite dimensiuni – de la foarte mic, la volume mari. Medicii spun că de cele mai multe ori pacienții nu prezintă simptome, însă sunt și cazuri când lipoamele sunt extrem de dureroase.

Diagnostic. Cum îți dai seama dacă ai un lipom?

Lipomul este diagnosticat de specialist, fie clinic, fie prin ecografie sau prin examen histologic. La o privire macroscopică arată asemenea unui țesut adipos normal și, de obicei, apare apare acoperit de o membrană subțire de țesut fibros, ca o capsulă.

Cum se tratează?

Pentru că de cele mai multe ori are tendința de a recidiva, medicii recomandă eliminarea chirurgicală. Procedeu care se realizează în centre medicale de către specialist. Pentru că sunt niște formațiuni de grăsime, sunt situații în care medicul nu propune eliminarea acestora, mai ales că nu pun în niciun fel în pericol sănătatea pacientului.

Ce este lipomatoza?

Lipomatoza este o acumulare anormală de grăsime, sub piele, care ia forma unor noduli dureroși sau asimptomatici. Până în acest moment nu se știe clar care este cauza apariției lor, însă se presupune că motivele sunt legate de tulburări de reglare neurovegetativă și endocrină.

Acest diagnostic apare de cele multe ori atunci când medicul descoperă prezența unui lipom, ca o altă variantă de denumire.

Citește și: Osteoporoza – boala tăcută a oaselor. Care sunt factorii de risc?

Travel

Baile Herculane

Efectele nebănuite ale izvoarelor termale

România are un potențial turistic extraordinar. Dacă n-ai ajuns încă în Bucovina, Maramureș sau în Delta Dunării, poate că ar [...]

Interventii si terapii

pisica

Cât de importante sunt analizele anuale pentru animalele de companie?

Analizele de rutină, alături de un examen clinic periodic, reprezintă cea mai importantă metodă de screening pentru boli frecvente. Importanța [...]

Afectiuni

lipom

Ce este lipomul? Simptome, diagnostic și cum se tratează.

Multă lume se confruntă cu apariția din senin a unor noduli sub piele. Și dacă descoperirea lor generează panică, ne-am [...]