Ce este lipomul? Simptome, diagnostic și cum se tratează.

lipom
Photo by medicalnewstoday.com

Multă lume se confruntă cu apariția din senin a unor noduli sub piele. Și dacă descoperirea lor generează panică, ne-am gândit să vă arătăm astăzi ce sunt de cele mai multe ori formațiunile care apar sub piele și pe care medicii le numesc: lipoame.

Ce este lipomul?

Lipomul este o tumoră beningă a țesutului adipos și specialiștii spun că afectează cel mai des femeile. Lipoamele se pot localiza oriunde în organism, inclusiv în interiorul organelor (stomac, ficat, colon), însă cel mai des veți auzi că sunt diagnosticate sub piele, în principal la axilă, spate, pe ceafă sau antebraț.

Simptome

Dacă te întrebi cum poți să-ți dai seama de existența unui lipom. Practica medicală relevă faptul că de cele mai multe ori lipoamele sunt descoperite pur și simplu întâmplător, prin palpare, la duș și au forma unui nodul de diferite dimensiuni – de la foarte mic, la volume mari. Medicii spun că de cele mai multe ori pacienții nu prezintă simptome, însă sunt și cazuri când lipoamele sunt extrem de dureroase.

Diagnostic. Cum îți dai seama dacă ai un lipom?

Lipomul este diagnosticat de specialist, fie clinic, fie prin ecografie sau prin examen histologic. La o privire macroscopică arată asemenea unui țesut adipos normal și, de obicei, apare apare acoperit de o membrană subțire de țesut fibros, ca o capsulă.

Cum se tratează?

Pentru că de cele mai multe ori are tendința de a recidiva, medicii recomandă eliminarea chirurgicală. Procedeu care se realizează în centre medicale de către specialist. Pentru că sunt niște formațiuni de grăsime, sunt situații în care medicul nu propune eliminarea acestora, mai ales că nu pun în niciun fel în pericol sănătatea pacientului.

Ce este lipomatoza?

Lipomatoza este o acumulare anormală de grăsime, sub piele, care ia forma unor noduli dureroși sau asimptomatici. Până în acest moment nu se știe clar care este cauza apariției lor, însă se presupune că motivele sunt legate de tulburări de reglare neurovegetativă și endocrină.

Acest diagnostic apare de cele multe ori atunci când medicul descoperă prezența unui lipom, ca o altă variantă de denumire.

Citește și: Osteoporoza – boala tăcută a oaselor. Care sunt factorii de risc?

Afectiuni

Dr, Predescu

Dr. Vlad Predescu: ”Protezarea de șold prin intervenția minim invazivă devine o soluție extrem de eficientă pentru pacienții cu coxartroză!”

Proteza de șold a devenit una dintre cele mai frecvente operații din sfera ortopedică, așa că era oarecum firesc ca [...]

Sanatate

mamografie

Cancerul la sân și ereditatea: cât influențează genetica

Luna octombrie este luna dedicată prevenției cancerului mamar, un cancer care are o incidență uriașă în România și o rată [...]

Sanatate

femeie cu masca in metrou

Atenționare din partea OMS! Ce trebuie să facă pacienții vindecați de Coronavirus

Până astăzi, 21 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 367 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – [...]