În această săptămână, americanii au început testarea primul vaccin împotriva COVID-19. Patru pacienți dintr-un spital din Seattle au primit primele doze din mARN-1273, ceea ce se vrea a fi primul vaccin dezvoltat fără teste pe animale de către compania biotehnologică Moderna Theraputics.
Oamenii de știință spun că au copiat un cod genetic de la virus pe care ulterior l-au extins în laborator. mARN-1273 codifică proteina virală ”vârf”, ceea ce este vital pentru Coronavirus pentru a avea acces la celulele umane. Cercetătorii spun că vaccinul va stimula sistemul imunitar să lupte cu virusul, împiedicând astfel dezvolarea noului COVID-19.
Studiul își propune să testeze trei doze diferite de vaccin mRNA-1723 și speră să recruteze 45 de adulți sănătoși pentru început. Participanții vor primi două doze ale vaccinului la o distanță de o lună și vor fi monitorizați pentru a fi în siguranță, dar și pentru a evalua imunogenitatea lui. Testul le va arăta cercetătorilor cât de bine stimulează acesta răspunsul imun la o proteină pe suprafața coronavirusului SARS-CoV2.
În același timp, în Japonia, medicii au anunțat că un medicament din 2014, folosit pentru tratarea formelor agresive de gripa, a dat rezultate bune și în rândul pacienților infectați cu Coronavirus.
Directorul Centrului Național pentru Dezvoltare Biotehnologică din China, Fhang Xinmin, a anunțat că Favipiravir, un medicament pentru gripă, nu a arătat reacții adverse în timpul testelor efectuate pe pacienții bolnavi. Peste 80 de pacienți infectați cu noul Coronavirus au participat la studiul realizat într-un spital din Shenzhen: 35 au beneficiat de tratament cu Favipiravir, iar 45 au fost într-un grup de control. Rezulatele au relevat faptul că pacienții cărora li s-a administrat acest medicament au avut rezultate negatie la testarea pentru Covid-19, într-un timp mai scurt față de cei din grupul de control.
Favipiravir a fost recomandat echipelor de medici și ar trebui inclus în planul de tratament pentru Coronvairus, spun specialiștii chinezi.