Dinții de lapte ai copiilor: când erup și când e normal să cadă? Ce complicații pot să apară?

dinții de lapte

Dacă au început deja momentele de disconfort pentru copilul tău, legate de erupția primilor dinți, e normal să te întrebi când vor ieși toți dinții de lapte ai copilului, când vor cădea și când vor fi înlocuiți cu dinții de adult.

Când erup dinții de lapte

Pentru cei mai mulți dintre copii, primii dinți de lapte își fac apariția până la vârsta de 6 luni. Până la vârsta de aproximativ 12 luni, majoritatea copiilor au deja incisivii centrali și laterali superiori și inferiori (adică dinții din față). Primii molari apar la vârsta de 14-18 luni. Apoi urmează caninii superiori și inferiori: la aproximativ 16-22 de luni. Ultimul set de molari, din spate, apar la cel mult 33 de luni.

Când e normal să cadă dinții de lapte?

De regulă, dinții de lapte ai copilului cad în ordinea în care au apărut. Incisivii cad primii și sunt înlocuiți cu dinții de adult între 6 și 8 ani. Primii lor molari și caninii cad între 9-12 ani. Setul final de molari cade între 10-12 ani. Asta se întâmplă în majoritatea cazurilor.

Pe scurt, dinții copilului ar trebui să fi erupt până la vârsta de 3 ani. De la vârsta de aproximativ 6 ani, dinții de lapte încep să cadă și sunt înlocuiți, treptat, cu dinții permanenți. Astfel, până la vârsta de 12, toți dinții lor de lapte vor fi înlocuiți cu dinții de adult.

În adolescență, de obicei, copilul are toți dinții de adult. Ultimii patru dinți care erup sunt molarii de minte.

Chiar dacă aceasta este regula generală, trebuie să știi că fiecare copil este diferit. Dinții copilului pot erupe mai devreme sau mai târziu decât vârstele menționate.

Dinții de lapte trebuie lăsați să cadă natural!

Stomatologii recomandă ca atunci când dintele este slăbit, acesta să nu fie îndepărtat trăgându-l sau mișcându-l. Ci trebuie să cadă în mod natural. Scoaterea sau tragerea unui dinte slăbit înainte ca acesta să iasă natural poate provoca durere, sângerare și disconfort.

Este mai bine să-l lași să se slăbească în timp, pe măsură ce copilul îl mișcă instinctiv. Chiar dacă îți faci grijă că dintele va fi înghițit, acest lucru este rar, dar, chiar dacă se întâmplă, dintele va trece prin sistemul digestiv fără să îi facă rău copilului.

Mușcătura corectă se verifică la 7 ani

Când copilul are aproximativ șapte ani, medicul dentist va face o verificare a mușcăturii. Asta înseamnă că se asigură că dinții de adult ai copilului se aranjează corect unii peste alții în mușcătură. De asemenea, medicul dentist poate recomanda o radiografie a dinților. Dacă dinții sau mușcătura copilului au nevoie de tratament, este mai bine să începi din timp.

Complicații care pot să apară la căderea dinților de lapte

Există unele complicații care pot afecta dinții copilului și, în acest caz, este necesară o consultație la un dentist pediatru.

Unul sau mai mulți dinți de lapte nu au erupt nici la timp, nici mai târziu

Dacă nu au erupt unul sau mai mulți dinți de lapte, este puțin probabil să aibă un dinte permanent, de adult, acolo unde ar trebui să fie dintele de lapte. Absența lui se numește „hipodonție”  (dinți lipsă în mod congenital).

Dinții de lapte cad sau se cariază prea devreme

Dacă un dinte cade prea devreme sau trebuie extras din cauza unei carii avansate sau a unei infecții, stomatologul pediatru va folosi un dispozitiv care să mențină spațiul liber până va crește dintele de adult. În caz contrar, apar probleme de aliniere și dezvoltare orală, atunci când copilul crește și îi apar dinții de adult.

Dinții de lapte nu cad nici după 13 ani

În unele cazuri, unul sau mai mulți dinți de lapte pot să nu cadă și chiar să se resoarbă sau blocheze coborârea dintelui permanent. Uneori acest lucru se întâmplă dacă nu există un dinte adult care să-l înlocuiască. Dintele poate fi lăsat pe loc, dar este o idee bună să consulți un dentist pentru un diagnostic și o recomandare corectă de tratament.

Foto: pexels.com

Dieta si nutritie

Ce mâncăm de dietă în postul Paștelui? Află de la nutriționistul Șerban Damian

Postul Paștelui este unul dintre cele mai lungi posturi din an, durează 40 de zile și se pare că este [...]

Dieta si nutritie

mic dejun

Ce să consumi la mic dejun ca să nu te îngrași în timpul pandemiei?

Kilogramele în plus sunt „foarte fericite” în această epidemie de COVID-19. Vin ușor și sigur și cu siguranță se vor [...]

Noutati

coronavirus

Dr. Mihaela Leventer: Pandemia COVID-19, impact major în tratarea pacienților cu cancer și alte boli ale pielii

Pandemia COVID-19 a provocat cea mai mare criză sanitară din ultimii zeci de ani, afectând în mod direct și indirect [...]