Artroplastia șoldului prin resurfațare tip Birmingham: alegerea ideală pentru pacienții activi și sportivi

robot mako

Cu toții ne dorim să avem parte de o bătrânețe liniștită, în care problemele medicale să ne ocolească și, dacă acest lucru nu este posibil în totalitate, măcar să putem apela la medicină pentru a ne asigura o stare generală bună, în care să ne putem desfășura activitățile zilnice fără probleme.

Ce facem însă atunci când suntem puși în fața unei situații dificile, atunci când ne confruntăm cu problemele ortopedice care ne induc o stare de invaliditate la o vârstă considerată tânără? Un exemplu concret este cel al pacienților care, în perioada de maximă activitate, în jurul vârstei de 35 – 55 de ani, sunt obligați să suporte o intervenție chirurgicală de protezare a șoldului cu impact maxim asupra activității sportive intense. Pentru a răspunde la această întrebare, stăm de vorbă cu unul dintre cei mai cunoscuți ortopezi din țara noastră, medicul Vlad Predescu, specializat în protezarea articulară a genunchiului și a șoldului prin tehnici minim invazive precum și robotic asistate.

Dintre toate tehnicile de intervenție la nivelul șoldului, prin care se realizează protezarea acestuia, una dintre ele este cu adevărat specială pentru că se adresează celor care vor să își mențină ritmul de activitate sportivă la cel mai înalt nivel, pe termen lung. Vorbim despre o metodă revoluționară, care asigură pacientului atât o recuperare rapidă, cât și capacitatea de a fi activ, din punct de vedere sportiv, la un nivel competițional, permițând efectuarea de activități cu grad de impact ridicat. Este vorba despre artroplastia de resurfațare de tip Birmingham, cea care este recomandată persoanelor foarte dinamice, ce practică activități intense și nu doresc să renunțe la acestea după operație. Trebuie, însă, menționat faptul că unul dintre criteriile importante care trebuie îndeplinite de cei care vor să se opereze prin tehnica de resurfațare este acela de a nu avea modificări semnificative ale capului femural sau ale acetabulului. La fel ca în situația intervențiilor clasice, reusurfațarea este o procedură medicală prin care se înlocuiesc suprafețele articulare afectate de la nivelul șoldului.

Operația nu atrage, după sine, o pierdere semnificativă a țesutului osos ba, dimpotrivă, mare parte este salvată

Trebuie să avem în vedere faptul că, deși rezultatele pot fi similare cu cele ale protezării uzuale, la protezarea de tip Birmingham suprafețele de contact sunt amândouă realizate din metal, spre deosebire de cele clasice, acolo unde există fie o frecare metal pe polietilenă, fie ceramică pe polietilenă. Însă aici intervine marele avantaj al acestui tip de intervenție: operația nu atrage, după sine, o pierdere semnificativă a țesutului osos ba, dimpotrivă, mare parte este salvată. Astfel, medicul îndepărtează câțiva milimetri de la nivelul capului femural și, respectiv, a bazinului, păstrând, în totalitate, forma și dimensiunile articulaței șoldului. “Pentru că întreaga articulație este păstrată, abordul chirurgical, în acest caz, nu este minim invaziv, dar păstrează și nu lezează mușchiul fesier mijlociu, cel care este principalul motor al articulației șoldului.” menționează Vlad Predescu. Durata intervenției este ceva mai mare decât la operațiile clasice, cu o oră și jumătate până spre două în plus, pentru că este mai complicată implantarea protezei, aceasta necesitând multă experiență și un training special. Prin păstrarea exactă a anatomiei șoldului, pacientul simte articulația ca fiind normală, cu o mobilitate perfectă, iar faptul că frecarea protetică este metal pe metal uzura este extrem de mică pe termen lung și beneficiază de o rezistență crescută la impact. Totuși, pe de altă parte, trebuie cunoscut faptul că acest cuplu de frecare generează o cantitate crescută de ioni metalici, care se va regăsi, ulterior, în sânge. Nu există dovezi solide că acest lucru este nociv, dar, în cazuri excepționale, poate apărea o reacție de sensibilitate și, implicit, de respingere a implantului din cauza acestui fapt.

Dr. Vlad Predescu: „Îmi doresc ca, prin operația de protezare, să refac calitatea vieții fiecărui pacient, așa cum a fost ea înainte de apariția afecțiunii locomotorii”

În practica medicală, doctorul Predescu a avut numeroși pacienți care au optat pentru o operație de resurfațare de tip Birmingham, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile de eligibilitate pentru  această intervenție. Criteriile de selecție pentru pacienți sunt destul de restrictive: în primul rând, trebuie să fie pacienți extrem de dinamici și implicați în activități sportive cu impact ridicat și care intenționează să-și mențină același nivel și în anii următori. Un exemplu tipic este cel al practicanților de tenis, fotbal sau schi. Apoi, pacientul trebuie să fie bărbat, cu un capital osos bun și cu modificările artrozice aflate la început, când încă nu s a produs scurtarea piciorului. Un exemplu celebru de sportiv protezat cu artroplastie tip Birmingham este cel al tenismenului Andy Murray, care joacă și în prezent în circuitul profesionist. Din păcate, femeile nu sunt candidatele perfecte și nici pacienții care au stadii avansate de artroza, când necroza osoasă este deja prezentă.

Există, însă, și cazuri speciale, care ies din tipar și care pot fi considerate povești de succes în ortopedie. “Pentru mine, toate cazurile sunt speciale și îmi doresc ca, prin operația de protezare, să refac calitatea vieții fiecărui pacient, așa cum a fost ea înainte de apariția afecțiunii locomotorii. Desigur că orice pacient care își reia activitatea sportivă ne bucură și aici i-aș da exemplu pe cei de vârste înaintate cărora le-am protezat articulația șoldului. Anul trecut, am realizat o intervenție chirurgicală pentru un profesor de sport în vârstă de 79 de ani, extrem de activ pentru vârsta sa. În această iarnă, în semn de mulțumire, mi-a trimis un scurt video pentru a-mi arăta că schiază din nou pe pârtiile din Bucegi. Aceasta este cea mai profundă formă de apreciere pe care o pot primi.” concluzionează doctorul Predescu. 

Lifestyle

leadership

Leadership în timpul epidemiei! Cum ar trebui să reacționeze șeful tău în criză

”Ne amintim cu toții ședințele de la sfârșitul anului trecut. Obiective, strategii, planuri de dezvoltare, cursuri programate și cifre rotunjite [...]

Noutati

Cele mai importante noutăți în prevenția și tratamentul gonartrozei, explicate de medicul ortoped

Gonartroza a devenit o afecțiune des întâlnită în cabinetele medicilor ortopezi din țara noastră, din ce în ce mai multe [...]

Noutati

work from home

Studiu: românii au nevoie să-și îmbunătățească relațiile sociale

2 din 3 români consideră că au nevoie să-și îmbunătățească relațiile sociale în contextul pandemiei. Studiu Reveal Marketing Research: Percepția [...]