Dr. Carmen Giuglea despre chirurgia estetică 2 în 1. Cum poți să-ți faci două intervenții în același timp?

Dr.Carmen Giuglea

În ultimii ani, din cauza lipsei de timp, a prins contur o nouă metodă în materie de intervenții estetice, aceea de a corecta două zone sub aceeași anestezie.

Este o tendință a ultimilor ani, în care femei care se hotărăsc să apeleze la chirurgia estetică și consideră că au nevoie de mai multe corecții, solicită cuplarea acestora într-o singură intervenție. Acest lucru se datorează pe de-o parte încrederii pe care au căpătat-o în chirurgia estetică și pe de altă parte dorinței de a folosi cât mai eficient timpul de recuperare postoperatorie.

Dr. Carmen Giuglea, Medic primar Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie reconstructivă (Clinica Pogany) ne spune cu ce beneficii vine acest nou trend al chirurgiei estetice 2 în 1.

Care sunt avantajele și dezavantajele unei astfel de intervenții pentru pacient / chirurg ?

Pentru pacient cu siguranță este mai benefic, chiar dacă recuperarea este uneori puțin mai dificilă, dar cel care-și îngreunează misiunea este chirurgul și care își asumă acest lucru. Nu este foarte comod, deoarece pe de o parte crește timpul alocat intervenției chirurgicale, uneori se dublează sau chiar mai mult, crescând evident și efortul de concentrare, dar poate fi o soluție bună dacă ambii membri ai echipei – pacient și chirurg – își asumă să facă acest lucru.

Singurul dezavantaj mai important al acestei decizii este prelungirea exagerată, peste 3,5 – 4 ore, a operației, căci o intervenție și o anestezie de prea lungă durată poate predispune la probleme și complicații. De aici apare necesitatea existenței unei echipe chirurgicale bine rodate, care să se coordoneze perfect și să facă posibilă scurtarea la maxim a intervenției chirurgicale.

Ce tipuri de intervenții pot fi făcute concomitent?

Ca și tipuri de intervenții care sunt solicitate de a fi efectuate împreună, în practica mea cele mai frecvente combinații sunt corecțiile abdomenului și sânilor. Acest lucru este posibil la paciente tinere, care au avut variații în greutate, dar nu foarte mari, cum ar fi de exemplu într-o sarcină. De regulă în aceste cazuri se asociază abdominoplastia cu ridicarea sânilor sau ridicare asociată cu un implant. Pentru pacientele sau pacienții care au suferit slăbiri masive în greutate este cvasiobligatoriu să asociezi mai multe corecții, astfel încât deseori se asociază abdominoplastia cu liftingul de fese (lifing circular) și chiar și cu brahioplastia (corecția brațelor) și ulterior corecția sânilor în funcție de indicație concomitent cu liftingul de coapse.

A treia situație de concomitență a intervențiilor se întâlnește în cazul persoanelor tinere care își doresc 2 corecții simultane, cel mai frecvent augmentare mamară și rinoplastie, intervenții ușor de combinat.

Ce intervenții nu se pot face, există zone interdependente?

În general este bine a se evita intervenția pe două zone alăturate atunci când presupune tracțiuni de forțe în direcții diferite, acestea putând distorsiona rezultatul final. Sau alteori este bine ca corecțiile să fie făcute într-o ordine prestabilită, prima influențând-o pe următoarea, astfel încât rezultatul final să fie optim. De cele mai multe ori însă, cu grijă și cu atenție, pot fi făcute orice corecții cer pacienții, cu condiția ca ei să înțeleagă limitele și riscurile intervențiilor și să și le asume, alături de doctor.

Ce abilități trebuie să aibă un chirurg plastician pentru a realiza astfel de intervenții?

Consider că abilitățile pe care ar trebui să le posede un chirurg plastician ca să poată executa 2-3 operații în același timp țin mai degrabă de experiență. Operațiile sunt de regula aceleași ca atunci când sunt executate separat, dar timpul în care să fie executate trebuie să fie rezonabil, niciodată prea lung. De aceea se recomandă să fie efectuate de chirurgi antrenați, care lucrează cu echipe rodate. În aceste condiții atât rezultatul chirurgical, cât și recuperarea pacientului vor fi optime și riscul de complicații minim.

Citește și: Ce este spirulina, cum se poate consuma și ce beneficii are

Nutritie si sport

gianluca mech supa

Supă de roșii. Știai că extrem de bogată în vitamine, minerale și antioxidanți?

Supa de roșii e un preparat gustos care se regăsește adesea în meniul românilor, dar puțină lume știe cât de [...]

Sanatate

ritmul cardiac

Cum se măsoară corect pulsul. Care sunt valorile corecte de care trebuie să ții cont

Există situații în viață când ai nevoie să știi dacă inima îți funcționează corect. Fie că vorbim despre o stare [...]

Noutati

Mariana Aristotel, Avra

Cum a schimbat pandemia COVID-19 normele de frumusețe? Care sunt cele mai căutate servicii de beauty

Pandemia COVID-19 i-a forțat pe oamenii de peste tot din lume să regândească norme, să rescrie legi și să construiască [...]