Ce este spirulina, cum se poate consuma și ce beneficii are

spirulina
Imagine de Anaïs CROUZET via Pixabay

Spirulina este un superaliment care a câștigat din ce în ce mai multă popularitate în ultimul timp. Oamenii au început să o introducă în dieta zilnică pentru că are numeroase beneficii pentru organism, cu valori nutritive importante.

Valori nutritive pentru 7 grame de spiruină:

  • 4 g de proteine
  • 8 mg de calciu
  • 2 mg de fier
  • 14 mg de magneziu
  • 8 mg de fosfor
  • 95 mg de potasiu
  • 73 mg de sodiu
  • 1,67 g de carbohidraţi

Din compoziția Spirulinei nu lipsesc complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B9), precum şi vitaminele A, D şi E.

Oamenii ajung să o consume din ce în ce mai des pentru că spirulina este anti-inflamatoare, protejează împotriva germenilor, îți face părul și pielea strălucitoare datorită acidului GLA și echilibrează flora microbiană.

Vezi mai jos care sunt afecțiunile pe care le poți trata cu ajutorul spirulinei:

Spirulina combate alergiile la praf, polen sau păr de animale. Aceasta ajută la reducerea inflamației căilor respiratorii și este recomandată celor care suferă de rinită alergică.

Specialiștii spun că un gram de spirulină pe zi poate scădea cu 16,3% nivelul trigliceridelor şi cu 10% pe cel al colesterolului rău. În acelaşi timp, creşterea dozei de spirulină la 4,5 grame pe zi ajută la ridicarea nivelului de colesterol bun, HDL.

Spirulina conţine o substanţă numită ficocianină, care are proprietăţi antihipertensive. Aceast superaliment crește producția de acid nitric, o moleculă care contribuie la relaxarea şi la dilatarea vaselor de sânge. Din acest motiv, este recomandată celor care suferă de hipertensiune.

Spirulina mai contribuie și la echilibrarea nivelului de zahăr în sânge şi la îmbunătăţirea valorilor markerului HbA1c, hemoglobina glicată, cea care indică valoarea nivelului de zahăr din sânge din ultimele 2-3 luni.

Datorită substanțelor nutritive pe care le conține, spirulina nu ar trebui să lipsească din alimentația celor care se confruntă cu anemie. Ea contribuie la sporirea numărului de celule roşii în sânge şi îmbunătăţeşte, astfel, buna funcţionare a sistemului imunitar, ameliorând simptome precum senzaţia de slăbiciune fizică şi oboseală prelungită.

Cum o poți include în dieta zilnică

Spirulina se găsește sub formă de pudră sau tablete. Dacă optezi pentru varianta pudră, atunci o poți adăuga în băuturi, o poți pune în salate sau în supe. Cantitatea zilnică recomandată este de 7 g, adică o linguriţă rasă de pulbere.

Chiar dacă este un supliment alimentar, consumul de spirulină ar trebui efectuat doar după consultarea unui medic specialist, mai ales dacă ai de urmat un alt tip de tratament medicamentos.

newsletter

Sanatate

COVID

Ce trebuie să faci dacă ai fost testat pozitiv pentru covid-19 sau bănuiești că te-ai infectat

Este vară, este cald, toți oamenii vor să iasă afară, să se plimbe. să se relaxeze, să maergă în vacanță, [...]

Lifestyle

Andreea Esca

Andreea Esca: „Fiecare om are o limită a lucrurilor pe care le poate duce. Eu atât am putut să duc.”

Într-un interviu acordat lui Cosmin Stan, Andreea Esca a răspuns tuturor întrebărilor pe care toată lumea le-a pus în ultimele [...]

People

Dr. Catalin Badiu

Cătălin Badiu: ”Mor mii de oameni de boli cardiovasculare și, dacă ar exista suficient de mulți bani, ar exista mult mai puține victime”

Conf. Univ. Dr. Cătălin Constantin Badiu este chirurg cardiovascular format la Deutsches Herzzentrum Munchen și este Șeful Secției Cardiovasculare de la Spitalul [...]