Cătălin Cîrstoveanu: ”Sistemul medical este format din oameni!”

catalin cirstoveanu
Foto: arhiva personala

Părinții a căror copii au fost salvați de mâinile lui i-au spus ”Îngerul Copiilor”, dar Cătălin Cîrstoveanu este mai mult decât atât. Șeful secției de Terapie Intensivă Nou Născuți de la Spitalul ”Marie Curie” vorbește, într-un interviu oferit Cristinei Stănciulescu, despre cauzele îmbolnăvirii copiilor, situația sistemului medical din România, dar și despre geneza cancerului. Un fragment îl găsiți aici, materialul integral îl găsiți pe www.cristinastanciulescu.ro

Ce i-ai spune lui Cătălin de la 15 ani? A ales bine?

Da, cred că da. Îmi dau seama că mă regăsesc în ceea ce fac. Cred că aș fi fost în depresie să știu că nu pot să fac nimic pentru oameni. Asta este foarte clar. Dar trebuie să recunosc că în toate este numai și numai Dumnezeu!

Dar care sunt cauzele îmbolnăvirii copiilor? Nu e ciudat că niște ființe atât de mici au probleme atât de mari?

Majoritatea cazurilor pe care noi le tratăm la Marie Curie sunt boli malformative, sunt tumori, sunt infecții grave, sunt traumatisme grave la naștere… Bolile congenitale au fost, sunt și vor fi întotdeauna. E o măsură a ceea ce a lăsat Dumnezeu pe pământ. Dar sunt și unele boli evitabile și medicina a făcut progrese în trauma nou născutului. S-a exagerat cu cezarienele și nu prea mai avem traume și se pare că impactul pe termen lung al acestui excedent de cezariene va fi unul foarte, foarte serios.

De ce?

Lumea medicală vorbește foarte mult despre microbiota organismului sănătos, de acești microbi endogeni pe care îi avem, despre ce înseamnă ei, ce înseamnă echilibrul lor și echilibrul dat de ei. Ei asigură foarte multe lucruri normale organismului. Creăm mari dezechilibre cu aceste cezariene exagerate, copilul născut astfel nu mănâncă (de obicei) lapte matern, mănâncă formulă, nu are contact la venirea pe lume cu microbii sănătoși ai mamei, și lucrul acesta predispune organismul pe termen lung la lucruri serioase. Pe urmă, faptul că mâncăm antibiotice pe pâine, la modul propriu, prin alimentație, creează mari probleme.

Cătălin Cîrstoveanu: ”Există o foame cronică de finanțare

Sistemul medical românesc este atât de stricat încât nu mai poate fi reparat?

Nu cred … Sistemul medical este format din oameni și aș putea spune că avem ceea ce suntem. Nimeni nu mă obligă pe mine să fiu un medic fără calități. Nimeni. Sigur că există o foame cronică de finanțare, sigur că există uneori conducători incompetenți în sistemul medical, dar… mi-a spus cineva să nu am curaj să vorbesc împotriva acestor lucruri? Mi-a spus cineva să țin capul la cutie?

Și nu pățești nimic?

Uneori pățești, uneori nu, dar trebuie să-ți asumi și lucrul ăsta.

Catalin Cirstoveanu
Foto: arhiva personala

Cătălin Cîrstoveanu: ”Rata de infecții este extrem de mică, dacă ne spălăm pe mâini înainte de a pune mâna pe pacient

Ai spus de curând că infecțiile din spitale vin și de la faptul că personalul nu se spală pe mâini.

Da, marea majoritate. Vorbesc de infecțiile de spital, infecții grave. Dacă te speli cu un săpun comun la spital și nu neapărat aduci nu știu ce substanțe biocide foarte complicate, foarte scumpe, am făcut teste! este știut, atunci rata de infecții este extrem de mică, dacă ne spălăm pe mâini înainte de a pune mâna pe pacient.

Și nu te-au urât colegii de breaslă că ai spus asta?

Unii da, unii, nu…

De unde vine cancerul?

Otto Warburg a luat premiul Nobel pentru asta și din 1934 s-a vorbit foarte mult despre geneza cancerului. Thomas Seifried a făcut de asemenea pași importanți în geneza cancerului și a demonstrat că nu e genetică, ci că de fapt e epigenetică și că factorii din mediu contribuie foarte mult la modificarea ADNului celular. Mai nou s-a demonstrat că infecțiile au un rol important în geneza unor leucemii și s-ar putea să avem mari surprize, să înțelegem mult mai multe despre cancer. Despre geneză mai bine aș putea spune că am înțeles cum am putea trăi ca să ne bucurăm că o să avem parte de copii care o să atingă vârsta noastră.

Catalin Cirsoveanu
Foto: arhiva personala

Cătălin Cîrstoveanu: ”O inimă veselă înseninează foarte mult starea clinică a organismului nostru!”

Cum?

Să mâncăm absolut sănătos, din natură, așa cum mâncam noi. Trebuie să uităm de ce înseamnă mâncare industrializată. Alimente crude, legume, fructe, proteina animală să fie într-un procent mic, sâmbăta, duminica, așa cum mâncau bunicii noștri… Brânza de acasă, ouă de acasă, apă fresh, curată. Bunicii noștri munceau la coasă, la câmp, deci mișcarea este foarte importantă. Noi am uitat ce înseamnă activitatea fizică. Ne punem la televizoare, pe facebook, este absolut deplorabil pentru copiii noștri lucrul ăsta. O inimă veselă înseninează foarte mult starea clinică a organismului nostru.

Câte vieți ai salvat de la începutul anului împreună cu echipa ta, desigur?

Păi avem cam 300 pe an, deci am avut vreo 25 de copii care au venit până acum de la începutul anului. Chiar de Anul Nou am avut un caz, un copil cu transpoziție și trebuia de urgență să spargem septul între atrii și asta s-a făcut de Anul Nou… Acum este detubat, este în stare bună și chirurgul acuma trebuie să facă un switch arterial.

Interviul integral este AICI.

Noutati

RMN

Investiții de peste 7 mil. de euro în primului an al rețelei de clinici Medima Health

Rețeaua națională de clinici de excelență în imagistică medicală și radiologie Medima Health încheie primul an de activitate pe piața [...]

Sanatate

O femeie cu căști pe urechi în pat

Care sunt cauzele stării de somnolență și cum le poți ameliora

Somnolența excesivă poate avea consecințe grave. Ai putea ațipi în timp ce aștepți la semafor, de exemplu. Și lipsa unui [...]

Timp liber

facebook

Funcție nouă de la Facebook. Cum poți trasfera pozele în Google Photos

Facebook a pus la punct un instrument prin care fotografiile şi videoclipurile pot fi salvate în Google Photos, astfel acestea [...]