Cadoul colorat al copilăriei, puzzle-ul aduce beneficii și adulților: de la îmbunătățirea toleranței și a memoriei spațiale până la prevenirea formelor de demență.
Procesul continuu de încercare și eroare al puzzle-ului, până la identificarea piesei potrivită, înseamnă, de fapt, dezvoltarea mai multor perspective bazate pe vizual. Se dezvoltă astfel abilitatea de a vizualiza percepțiile și apoi de a inova soluții diferite. Astfel crește abilitatea de adaptare, concentrarea și rezistența la frustrare.
Capacitatea naturală a creierului de a imagina plasarea unui obiect, de a se potrivi forme și obiecte în diferite locuri și, prin urmare, de a lua decizii vizuale este dezvoltată de puzzle. Un copil care dezvoltă o astfel de abilitate va fi mai bine orientat în spațiu, va fi mai bun la navigarea vizuală pe hărți, la construirea de obiecte din blocuri de jucărie. Iar un adult va fi mai bun în domenii care folosesc această abilitate, precum arhitectura, chirurgia, ingineria și artele vizuale.
Chiar dacă presune rezolvarea unei sarcini provocatoare, puzzle-ul poate fi relaxant. Concentrarea pe acest joc duce la creearea unei conexiuni mai profunde cu sine, izolarea de ambientul zgomotos și de provocările de la job, de exemplu. În plus, faptul că duci la bun sfârșit această provocare, duce și la o dispoziție mai bună.
Așa cum ne antrenăm mușchii pentru o sănătate generală mai bună, memoria este similar antrenată cu o provocare complexă. La fel cum e cea a unui puzzle mai dificil. Rezolvarea unui puzzle îmbunătățește memoria pe termen scurt și chiar poate crea noi căi neuronale, făcând memoria mai precisă. Dacă suferi de pierderi de memorie pe termen scurt, puzzle-urile complexe pot fi o modalitate excelentă de a-ți îmbunătăți capacitatea cognitivă.
Acest joc poate preveni declinul neuronilor, unul dintre primele simptome ale bolii Alzheimer. Puzzle-urile implică ambele emisfere ale creierului și menține active funcția cognitivă. Copiii care rezolvă frecvent puzzle-uri vor fi seniorii cei mai feriți de a dezvolta Alzheimer.
Foto: pexels.com.