Miopia este o afecțiune destul de frecventă a ochilor care face dificilă focalizarea asupra obiectelor aflate la distanță. În cazul în care bănuiești că te confrunți și tu cu astfel de probleme, află mai multe despre ce este miopia și cum se tratează corect.
Miopia se poate trata purtând lentile corective, cum ar fi ochelari sau lentile de contact, sau optând pentru operația cu laser.
Un optometrist poate face teste pentru a depista dacă problemele de vedere cu care te confrunți sunt legate de miopie. Această afecțiune este o eroare de refracție, ceea ce înseamnă că ochiul nu poate îndoi sau refracta lumina corect. Ochiul nu focalizează corect lumina care intră în el, așa că imaginile de la distanță par neclare.
Există mai multe tipuri de miopie. În miopia simplă, ochiul este altfel sănătos. Purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact poate corecta cu ușurință problemele pe care le ai cu vederea.
Miopia ridicată este o formă mai severă de miopie. Apare atunci când o persoană dezvoltă miopie la o vârstă fragedă, care se agravează pe măsură ce îmbătrânește. Acest tip de miopie poate crește riscul unei persoane de a dezvolta alte afecțiuni oculare, cum ar fi dezlipirea de retină, glaucomul sau cataracta.
Persoanele cu miopie patologică sau degenerativă vor avea afecțiuni suplimentare ale ochilor. Ochiul va avea, de asemenea, probleme care afectează retina. Aceasta poate provoca, de asemenea, pierderea vederii. Ochelarii sau lentilele de contact nu o pot corecta.
Miopia apare atunci când globul ocular este prea lung sau corneea este prea curbată. Aceasta înseamnă că lumina care intră în ochi se va opri în fața retinei, nu pe ea.
Retina folosește lumina pentru a forma imagini pe care apoi le trimite creierului. Când lumina nu poate să se concentreze corect pe retină, imaginea pe care o creează va apărea neclară.
Deși oamenii de știință nu cunosc încă cauzele exacte ale miopiei, există mulți factori, cum ar fi genetica.
Deși miopia se dezvoltă de obicei în copilărie, poate apărea și la adulți ca urmare a stresului vizual, care apare atunci când o persoană folosește excesiv mecanismul de focalizare al ochiului.
Poate apărea și din cauza altor probleme de sănătate, cum ar fi diabetul sau dezvoltarea cataractei.
Vederea încețoșată atunci când privești obiectele de la distanță este principalul simptom al miopiei. Printre cele mai frecvente se numără însă și cele de mai jos:
Dacă te confrunți cu aceste simptome, ar trebui să discuți cu un optometrist, care poate ajuta la determinarea diagnosticului tău. Optometristul poate recomanda ochelari sau lentile de contact pentru a corecta problema.
Dacă miopia unei persoane este mai avansată, un optometrist poate recomanda o programare la un medic oftalmolog.
Un optometrist poate efectua o serie de teste pentru a verifica dacă o persoană se confruntă sau nu cu miopie.
O parte a examinării ochilor va implica citirea unor litere de dimensiuni diferite dintr-o diagramă. Cu cât numerele sunt mai mici, cu atât o să fie mai greu să le distingi dacă suferi de miopie.
Optometristul poate folosi, de asemenea, un instrument numit foropter, care este alcătuit din diferite lentile pe care le poate poziționa în fața ochiului.
Când foropterul este în poziție, optometristul va lumina în el pentru a măsura modul în care ochiul focalizează. Acest lucru îl va ajuta să determine prescripția potrivită pentru ochelarii necesari pentru a corecta vederea.
Odată ce un optometrist a confirmat un diagnostic de miopie, sunt disponibile mai multe tratamente.
Ochelarii și lentilele de contact sunt cele mai comune opțiuni de tratament pentru miopie. Un optometrist va comanda lentile personalizate care au rețeta potrivită pentru persoana respectivă.
Lentilele de contact sunt discuri transparente care stau pe suprafața ochiului. La fel ca ochelarii, lentilele de contact se pot personaliza pentru diferite prescripții.
Există câteva tipuri diferite de intervenții chirurgicale disponibile persoanelor care preferă să nu poarte ochelari.
O formă de intervenție chirurgicală este operația cu laser, în care un oftalmolog va folosi un fascicul puternic de lumină pentru a schimba forma corneei.
Chirurgia cu laser ajustează modul în care ochiul concentrează lumina, ceea ce înseamnă că imaginile care erau cândva neclare ar trebui acum să fie clare.
Operația durează aproximativ 10 minute. Această opțiune poate fi costisitoare, dar de obicei este nedureroasă. Vederea ar trebui să revină la normal în aproximativ o zi de la operație.