Ce este miopia și cum se tratează

ochi
Photo by Pexels

Miopia este atunci când obiectele din apropiere par clare, dar obiectele îndepărtate sunt neclare. De exemplu, poți citi clar de pe o carte, dar ai dificultăți de a vedea suficient de bine când ești la volan.

Miopia este o afecțiune comună a ochilor legată de focalizare. Este în creștere de câteva decenii. Se estimează că până în 2050, aproape jumătate din oamenii din lume vor avea miopie.

Tipuri de miopie

Miopie ușoară (în general mai puțin de 3 dioptrii de miopie) se mai numește și miopie scăzută.
Miopia moderată sau miopia este de 3 până la 6 dioptrii de miopie.
Miopia severă (mai mult de 6 dioptrii de miopie) se mai numește și miopie mare.

Copiii miopi devin de obicei mai miopi pe măsură ce îmbătrânesc, dar prescripția lor de ochelari se stabilizează de obicei la 20 de ani.

Simptome de miopie

Unele dintre semnele și simptomele miopiei includ:

  • oboseala ochilor,
  • dureri de cap,
  • diferite gesturi ale feței pentru a vedea corect
  • dificultăți de a vedea obiecte aflate la distanță

Copiii mici cu miopie s-ar putea să nu se plângă de vederea lor încețoșată, așa că examenele oftalmologice și testele de vedere sunt importante la copiii mici. Unii copii se nasc miopi, iar alții nu devin miopi până la vârsta adolescenței.

Cauzele miopiei

Pentru ca tu să vezi clar, razele de lumină trebuie să treacă prin straturile frontale ale ochiului (corneea și cristalinul). Corneea și cristalinul lucrează împreună pentru a curba lumina, astfel încât să aterizeze pe stratul din spate al ochiului, numit retină. Retina trimite apoi un semnal către creier care îți permite să vezi.

În cazul miopiei, forma ochiului împiedică lumina să se îndoaie corect, astfel încât lumina să fie îndreptată în fața retinei în loc de către retină. De exemplu, corneea din partea din față a ochiului poate fi prea curbată sau ochiul poate fi mai lung față în spate decât în mod normal. În ambele cazuri, razele de lumină nu ajung la retină. Când lumina nu este focalizată pe retină așa cum ar trebui, vederea este încețoșată.

Factori de risc pentru miopie

Dacă un părinte este miop, există șanse mai mari să fie și copilul. Dar un părinte nu trebuie să fie miop pentru ca copilul să fie miop. Medicii încă nu înțeleg complet de ce unii oameni sunt miopi. Probabil că sunt mulți factori implicați, iar genetica este doar o parte.

Miopia este adesea descoperită la copii când au vârsta cuprinsă între 8 și 12 ani. În anii adolescenței, când corpul crește rapid, miopia se poate agrava. Între 20 și 40 de ani, de obicei există puține schimbări.

Prea mult timp petrecut în interior crește riscul unui copil de miopie. Studiile arată că mai mult timp în aer liber în lumină naturală reduce riscul de a se confrunta cu această afecțiune a ochilor.

Diagnosticul miopiei

Un oftalmolog diagnostichează miopia după un examen oftalmologic mai complex.

La pacienții suficient de mari pentru a citi literele de pe diagrama oculară, medicul oftalmolog poate folosi o aparatură numită foropter pentru a măsura prescripția de ochelari și a diagnostica miopia.

La un pacient prea mic pentru a citi literele de pe diagrama ochilor, medicul oftalmolog poate folosi un dispozitiv numit retinoscop pentru a măsura unde este îndreptată lumina în interiorul ochiului. Acest lucru permite unui oftalmolog să măsoare prescripția de ochelari a unui copil mic.

Tratamentul miopiei

Ochelari de vedere și lentile de contact. Ochelarii de vedere sau lentilele de contact sunt modalități simple și comune de a corecta miopie. Ele ajută la focalizarea luminii pe retina din spatele ochiului, astfel încât să poți vedea mai clar. De-a lungul timpului, vei avea nevoie de noi ochelari, pe măsură ce miopia își schimbă valorile.

Există multe opțiuni de luat în considerare atunci când ai prescripție de ochelari sau lentile de contact. Discută cu medicul oftalmolog despre alegerile de lentile care se potrivesc cel mai bine nevoilor tale și stilului de viață.

Noutati

stomatologie

Stomatologia digitală – soluție indiferent de gravitatea problemei

Frica de dentist, amânarea sau anularea vizitei la stomatolog sunt principalele cauze care conduc la situații complicate, chiar și la [...]

Familie

bebeluș

Nume de copii interzise. De ce nu sunt permise în anumite țări

Guverne din întreaga lume au aprobat de-a lungul timpului legi care să îi restricționeze pe părinți atunci când își aleg [...]

Lifestyle

Andreea Esca

Andreea Esca: „Fiecare om are o limită a lucrurilor pe care le poate duce. Eu atât am putut să duc.”

Într-un interviu acordat lui Cosmin Stan, Andreea Esca a răspuns tuturor întrebărilor pe care toată lumea le-a pus în ultimele [...]