Un nou-născut poate arăta destul de diferit de ceea ce se promovează de obicei în mediul online sau în cărți. Capul pare deformat, pielea are pete și există multe riduri pe piele. Cu toate acestea, în câteva zile, trăsăturile încep să se schimbe și copilul începe să arate ca o versiune minusculă a părinților. Un lucru care atrage de obicei atenția și îngrijorarea în acelaș timp este legat de ce este fontanela și când se închide.
Singura parte a bebelușului care încă necesită îngrijire specială este fontanela. Fontanelle, scris și fontanel, este derivat din termenul latin fonticulus, precum și cuvântul francez veche fontaine, care înseamnă fântână sau izvor mic. Prezența fontanelei este esențială pentru protecția și dezvoltarea corectă a creierului bebelușului.
Craniul unui bebeluș este alcătuit din șase oase diferite care sunt ținute împreună printr-un țesut flexibil, elastic numit sutură. Există un os frontal, un os occipital, două oase parietale și două oase temporale. Suturile sunt prezente de-a lungul marginilor tuturor celor șase oase și le țin împreună pentru a forma craniul.
Când simți de-a lungul craniului unui copil că există locuri moi în care oasele nu sunt destul de bine sudate, nu e nimic neobișnuit. Aceste zone moi sunt numite fontanele. Ele sunt mărginite de liniile de sutură care în cele din urmă se vor închide și vor produce un craniu solid.
Când cele șase oase ale craniului sunt legate prin linii de sutură, de-a lungul lor se formează șase fontanele. Cele două fontanele primare sunt fontanela anterioară și fontanela posterioară. Fontanela anterioară se găsește între osul frontal și oasele parietale. Fontanela posterioară este situată între perechea de oase parietale și osul occipital.
Pe lângă aceste două fontanele de dimensiuni mai mari, există patru fontanele mai mici de-a lungul suturilor oaselor rămase. Două sunt cunoscute sub numele de fontanele sfenoide, iar celelalte două sunt numite fontanele mastoide.
Fontanelele sfenoidale sunt pe partea frontală a craniului, între osul sfenoid și osul parietal. Fontanelele mastoide se găsesc între osul temporal și osul occipital. Această fontanela se află în partea din spate a craniului.
Fontanela anterioară durează cel mai mult după naștere pentru a se închide. Va dura între 12 și 18 luni pentru ca suturile să se solidifice așa cum trebuie. Fontanela este de obicei închisă până când copilul împlinește doi ani.
Fontanela posterioară se închide mult mai devreme. Până la a treia lună după nașterea copilului, punctul moale din spatele craniului este de obicei sigilat pe măsură ce sutura unește oasele. Pe măsură ce sutura se solidifică, partea din spate a craniului este închisă complet.
Fontanelele sfenoidale și mastoide se închid, de asemenea, în câteva luni de la nașterea copilului. Sunt mici și, prin urmare, nu sunt observate de majoritatea părinților ca zone moi pe craniul bebelușului.