Roșu în gât de la înghețată? Ce spun medicii despre durerea de gât

înghețată
Imagine de StockSnap via Pixabay

Mulți oameni consideră că dacă mănânci înghețată te doare în gât. Adevăr sau mit? Medicii spun însă că înghețata nu este cauza pentru roșu în gât, din contră, ea este cea care ameliorează durerile produse de virusuri sau microbi.

Specialiștii spun că de cele mai multe ori părinții ajung cu copii la cabinet și le spun că îi doare în gât pentru că au mâncat înghețată și au început să tușească.

„Hai să lămurim asta pentru o dată pentru totdeauna şi să lăsăm copiii să se bucure de vară. Roşu în gât, în termeni medicali faringita acută, este provocat de un virus sau o bacterie. Atunci când gâtul este foarte roşu, apare senzaţia de arsură, iritaţie şi inflamaţie.

Un ceai cald sau o supă caldă accentuează senzaţia de arsură. Exact aşa cum atunci când avem o arsură pe piele, punem o compresă rece sau apă rece, la fel şi într-o faringită îngheţata sau un iaurt rece pot ameliora senzaţia de durere si inflamaţia”, a spus medicul Dr. Alexandra Latcu, medic specialist pediatrie la Centrul de Pediatrie pentru CSID.

Cauzele reale care determină durerea în gât la copii sunt:

  • Respirația pe gură pentru că usucă gâtul și irită faringele.
  • Gripa
  • Corpii străini de la nivelul faringelui
  • Faringitele virale
  • Intervențiile chirurgicale

Cea mai frecventă cauză pentru roșu în gât este infecția de natură virală sau bacteriană.

Pentru a evita roșul în gât trebuie să ai mai multă grijă la igienă decât să te ferești de alimentele reci. Sfatul medicilor pentru părinți este să nu le mai transimtă celor mici că alimentele reci sunt dușmanu lor și să îi lase să se bucure de vară.

În orice afecţiune a gâtului, hidratarea este foarte importantă. Iar astfel vine şi o veste bună pentru cei mici de la medicul specialist: „Şi suptul acadelelor ajută, deoarece creşte cantitatea de salivă eliberată local, iar zona este astfel mai hidratată şi scade senzaţia dureroasă”. Iar dacă bomboanele sunt şi fără zahăr, cu atât mai bine!

newsletter

Dieta si nutritie

nutritie

Specialiștii în nutriție atrag atenția: ”Trăim într-o eră plină de mâncare procesată, iar omul modern e bulversat”

În sezonul estival, fiecare își dorește să arate bine pentru zilele pe care și le va petrece la plajă. Am [...]

Sanatate

medici

Dezvăluiri despre autopsiile persoanelor care au murit după ce au avut COVID-19

Sunt mai bine de 8 luni de când noul tip de coronavirus face ravagii în întreaga lume. După ce acesta [...]

People

Anca Maftei, psiholog

Anca Maftei, psiholog: ”Nu e totul pierdut, se poate vindeca!” Cum poți scăpa de o dependență care îți afectează viața

Anca Maftei este psiholog, facilitator de terapii de grupuri și psihoterapeut. De-a lungul timpului a ajutat o mulțime de oameni [...]