Se pare că schimbarea anotimpului, fluctuațiile de temperatură, lumina, toate acestea sunt numai câțiva factori care favorizează apariția asteniei
de primăvară sau febra de primăvară, așa cum mai este cunoscută. Astenia este de fapt o afecțiune care se manifestă prin slăbirea organismului, prin pierderi de forță și poate avea efecte precum stări de oboseală, tulburări de somn, tristețe sau lipsa de energie.
„Febra de primavara” este o expresie care a devenit cunoscuta ca urmare a unui poem scris de Mark Twain:
„It’s spring fever.
That is what the name of it is.
And when you got it, you want-oh,
you don’t quite know what it is you do want,
but is just fairly makes your heart ache, you want it so!”.
Cea mai des întâlnită cauză este schimbarea anotimpului. Așa cum am spus mai sus, lumina, temperatura sau presiunea atmosferică joacă un rol important la nivelul organismului și pot provoca schimbări hormonale greu de controlat.
Alimentația și stilul de viață sunt alte două cauze care favorizează apariția asteniei. Masa musculară se pierde, este înlocuitp cu grăsime, iar mușchii nu mai au forță.
Simptomele aseniei
Sunt atât de ordin mental, cât și fizic, iar printre cele mai comune simptome se numără:
Simptome fizice: Febra, semne de răceală, epuizare fizică, amețeli, palpitații, disconfort, spasme musculare, tremur al corpului, dureri de cap, căderea părului
Simptome psihice: imposibilitatea de a duce la bun sfârșit anumite acțiuni, epuizare psihică, depresie sau tristețe instensă fără un motiv, irascibilitate, confuzie general, pierderea interesului în activitățile preferate.
Dacă te confrunți cu astenia de primăvară, trebuie să știi că există câteva soluții la îndemâna oricui pentru a-i ameliora simptomele:
Acordă o atenție deosebită alimentației. Încearcă să consumi alimente care să îți ofere vitamine, minerale și bună dispoziție: pui, curcan, lapte, ouă, banane, alune.
Apelează la gustări care să aducă beneficii organismului și care să îți întărească imunitatea: cereale integrale, ceaiuri, pepene, spanac, coacăze.
Ai grijă la consumul de apă. Încearcă să te hidratezi suficient pentru o funcționare optimă a organismului.
Fă cât mai multe plimbări în aer liber, încearcă să faci mișcare cât de des poți și odihnește-te suficient.
Dacă însă aceste simptome persistă mai mult timp decât este cazul, ia în considerare vizita la medic. Acesta este cel mai în măsură să facă diferența între astenie sau o altă afecțiune. Încearcă să te bucuri cât mai mult de zilele însorite și să treci cât mai ușor peste aceste stări care îți pot da complet planurile peste cap.