Virusul respirator sincițial (RSV) provoacă infecții ale plămânilor și ale tractului respirator. Este atât de comun încât majoritatea copiilor au fost infectați cu virusul până la vârsta de 2 ani. Virusul respirator sincițial (sin-SISH-ul) poate infecta și adulții.
La adulți și la copiii mai mari, sănătoși, simptomele virusului respirator sincițial (VSR) sunt ușoare și imită de obicei răceala obișnuită. Măsurile de autoîngrijire sunt de obicei tot ceea ce este necesar pentru a ameliora orice disconfort.
RSV poate provoca infecții severe la unele persoane, inclusiv la bebeluși cu vârsta de 12 luni și mai mici (sugari), în special la prematuri, la adulți mai în vârstă, la persoanele cu boli cardiace și pulmonare sau la oricine cu un sistem imunitar slabit.
Semnele și simptomele infecției cu virusul respirator sincițial apar cel mai frecvent la aproximativ patru până la șase zile după expunerea la virus. La adulții și la copiii mai mari, RSV provoacă de obicei semne și simptome ușoare asemănătoare răcelii. Acestea pot include:
Infecția cu RSV se poate răspândi la tractul respirator inferior, provocând pneumonie sau bronșiolită, inflamație a căilor respiratorii mici care intră în plămâni. Semnele și simptomele pot include:
Semnele și simptomele infecției severe cu RSV la sugari includ:
Majoritatea copiilor și adulților își revin în una sau două săptămâni. Infecția severă sau care pune viața în pericol, care necesită spitalizare, poate apărea la copiii prematuri sau la oricine are probleme cronice ale inimii sau plămânilor.
Dacă ai simptome ale unei boli respiratorii, medicul poate recomanda testarea pentru COVID-19.
Solicită asistență medicală imediată dacă copilul sau orice persoană care prezintă risc de infecție severă cu RSV: are dificultăți de respirație, febră mare sau o culoare albastră a pielii, în special pe buze și pe paturile unghiilor.
Medicamentele antivirale nu sunt recomandate în mod obișnuit pentru a lupta împotriva infecțiilor. Majoritatea infecțiilor cu RSV dispar de la sine într-o săptămână sau două. Cu toate acestea, RSV poate provoca boli severe la unele persoane.
Controlează febra și durerea cu antitermice și analgezice, în funcție de prescripția medicală.
Bea suficiente lichide. Este important ca persoanele cu infecție cu RSV să bea suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea.
Discută medicul înainte de a da copilului medicamente fără prescripție medicală pentru răceală. Unele medicamente conțin ingrediente care nu sunt bune pentru copii.
Sugarii, copiii mici și adulții mai în vârstă prezintă un risc crescut de apariție a RSV sever.
RSV poate provoca, de asemenea, infecții mai severe, cum ar fi bronșiolita, o inflamație a căilor respiratorii mici din plămân și pneumonia, o infecție a plămânilor. Este cea mai frecventă cauză de bronșiolite și pneumonie la copiii cu vârsta mai mică de 1 an.
Adulții sănătoși și sugarii infectați cu RSV nu trebuie de obicei spitalizați. Dar unele persoane cu infecție cu RSV, în special adulții în vârstă și sugarii cu vârsta mai mică de 6 luni, ar putea avea nevoie de spitalizare dacă au probleme cu respirația sau sunt deshidratați.
În cazurile cele mai severe, o persoană poate avea nevoie de oxigen suplimentar sau fluide intravenoase (dacă nu poate mânca sau bea suficient) ori intubație (se introduce un tub de respirație prin gură și până în căile respiratorii) cu ventilație mecanică (un aparat pentru a ajuta o persoană să respire). În majoritatea acestor cazuri, spitalizarea durează doar câteva zile.