Ce este uterul retrovers: ce probleme de sănătate poate crea în organism

Un uter retrovers este o afecțiune comună care descrie modul în care uterul se află în pelvis. Un uter retrovers este atunci când uterul este înclinat înapoi spre coloana vertebrală. Nu provoacă probleme grave de sănătate, dar poate provoca disconfort în timpul actului sexual și poate da menstruație dureroasă.

Uterul este organul în care copilul crește în timpul sarcinii. Are forma unei pere cu susul în jos și se află în pelvis, între vezică și rect. Poziția sa exactă în pelvis variază de la femeie la femeie și se poate schimba, mai ales în timpul sarcinii.

Ce este uterul retrovers

Pentru a avea o idee mai bună despre cum arată un uter retrovers îl poți asocia cu litera U. Într-un uter retrovers, partea curbată a lui U este îndreptată spre partea inferioară a spatelui. Deschiderea lui U este colul uterin, deschiderea către uter din vagin. Dacă uterul este retrovers, colul uterin este îndreptat spre burtă. Este mai comun ca partea curbată a lui U să fie îndreptată către burtă și colul uterin să fie îndreptat către rect, iar în acest caz se numește uter antevers.

Un uter retrovers se mai numește și uter cu vârf sau uter înclinat. Te poți naște cu un uter retrovers sau el se poate dezvolta mai târziu în viață. Unele femei nu știu niciodată că au un uter retrovers, deoarece nu au simptome. Această afecțiune cauzează rareori complicații și nu este un motiv de îngrijorare.

Simptome ale uterului retrovers

Unele femei cu uter retrovers nu prezintă simptome. Asta înseamnă că este posibil să nu fii conștientă de afecțiune. Dacă ai simptome, acestea pot include:

  • durere în vagin sau în partea inferioară a spatelui în timpul actului sexual
  • durere în timpul menstruației
  • probleme la introducerea tampoanelor
  • frecvență urinară crescută sau senzație de presiune în vezică
  • infectii ale tractului urinar
  • incontinență ușoară
  • proeminență a abdomenului inferior

Cauze ale uterului retrovers

Un uter retrovers este o variație standard a anatomiei pelvine cu care multe femei fie se nasc, fie o dobândesc pe măsură ce se maturizează. De fapt, aproximativ un sfert dintre femei au un uter retrovers. Genetica poate fi cauza.

În alte cazuri, afecțiunea poate avea o cauză de bază care este adesea asociată cu cicatrici sau aderențe pelvine. Acestea includ:

  • Endometrioza. Țesutul cicatricial endometrial sau aderențele pot determina lipirea uterului într-o poziție înapoi, aproape ca și cum ar fi lipirea lui în loc.
  • Fibroame. Fibromul uterin poate determina blocarea sau deformarea uterului ori înclinarea înapoi.
  • Boală inflamatorie pelvină (BIP). Când este lăsată netratată, PID poate provoca cicatrici, care pot avea un efect similar cu endometrioza.
  • Istoricul chirurgiei pelvine. Chirurgia pelvină poate provoca, de asemenea, cicatrici.
  • Istoricul sarcinii anterioare. În unele cazuri, ligamentele care țin uterul în loc devin excesiv de întinse în timpul sarcinii și rămân așa. Acest lucru poate permite uterului să se încline înapoi.

Uterul retrovers și fertilitatea

Un uter retrovers nu afectează de obicei capacitatea femeii de a concepe. Această afecțiune este uneori asociată cu alte diagnostice care pot afecta potențialul de fertilitate. Acestea includ:

  • endometrioza
  • boala inflamatorie pelvina (BIP)
  • fibroame

Endometrioza și fibroamele sunt adesea tratabile sau corectabile prin proceduri chirurgicale minore. Când este diagnosticată precoce, PID poate fi adesea tratat cu antibiotice.

Dacă este necesar, tratamentele pentru infertilitate, cum ar fi inseminarea intrauterină (IUI) sau fertilizarea in vitro (FIV), pot ajuta femeile cu aceste tipuri de diagnostice să ajungă la sarcină.

Diagnostic

Medicul poate diagnostica uterul retrovers în timpul unui examen pelvin de rutină. Dacă ai simptome care te îngrijorează, discută-le cu medicul.

Este posibil să fii diagnosticată cu un uter retrovers atunci când ești însărcinată. Asta pentru că medicii pot diagnostica și prin ecografie.

Tratament

Este posibil să nu ai nevoie de niciun tratament dacă ești asimptomatică. Dacă ai simptome sau ești îngrijorată de această afecțiune, discută despre opțiunile de tratament cu medicul. În multe cazuri, nu este nevoie de tratament.

Exerciții

Uneori, medicul poate să vă manipuleze manual uterul și să-l plaseze într-o poziție verticală. Dacă este cazul, anumite tipuri de exerciții menite să întărească ligamentele și tendoanele care țin uterul în poziție verticală pot fi benefice.

Kegels sunt un exemplu. Alte exerciții care pot ajuta sunt

  • Întinderi de la genunchi până la piept. Întinde-te pe spate cu ambii genunchi îndoiți și cu picioarele pe podea. Ridică încet câte un genunchi până la piept, trăgându-l ușor cu ambele mâini. Ține această poziție timp de 20 de secunde, eliberează și repetă cu celălalt picior.
  • Contracții pelvine. Aceste exerciții funcționează pentru a întări mușchii podelei pelvine. Întinde-te pe spate cu brațele în lateral într-o poziție relaxată. Inspiră în timp ce ridici fesele de pe sol. Ține și eliberează în timp ce expiri. Repetă de 10-15 ori.
  • Totuși, acestea nu vor funcționa dacă uterul este blocat pe loc din cauza cicatricilor sau a aderențelor.

Dispozitiv de pesar

Pesarele sunt fabricate din silicon sau plastic. Sunt dispozitive mici care pot fi introduse în vagin pentru a sprijini uterul în poziție verticală. Pesarele pot fi folosite fie temporar, fie permanent. Au fost asociate cu infecția dacă sunt lăsate pe termen lung.

Tehnici chirurgicale

În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a repoziționa uterul și pentru a reduce sau elimina durerea. Există mai multe tipuri diferite de proceduri. Printre cele mai comune sunt:

  • Procedura suspensiei uterine. Acest tip de intervenție chirurgicală se poate face laparoscopic, vaginal sau abdominal.
  • Procedura de ridicare. Aceasta este o procedură laparoscopică care durează aproximativ 10 minute.

Alimente

frisca

Frișcă fără mixer, da se poate! Iată ce trebuie să faci

Frișca este un element destul de prezent atunci când vine vorba despre un desert mai sofisticat și mai complex. Este [...]

Lifestyle

Codul lui DaVinci: Filmul sau cartea? Tu ce preferi?

„Codul lui Da Vinci” este un roman de mister scris de Dan Brown și publicat în 2003. Succesul enorm al [...]

Afectiuni

orgasm

Incapacitatea unei femei de a ajunge la orgasm (tulburarea de orgasm) – ce este, cum se manifestă și cum se tratează

Tulburarea orgasmică, denumită și tulburarea de orgasm la femei, este dificultatea sau incapacitatea unei femei de a ajunge la orgasm [...]