Știai că și bărbații fac depresie postnatală?

copil si tata

Depresia postnatală la proaspetele mămici este un subiect care a stârnit o mulțime de controverse de-a lungul timpului. Mulți sunt sau nu de acord cu aceste stări depresive prin care poate trece o femeie care a adus de curând pe lume un copil. Dar cum stau lucrurile în ceea ce privește depresia postnatală la tătici? Destul de serioase am putea spune. Sunt publicate din ce în ce mai multe studii care nu ne mai lasă să ignorăm acest subiect pentru că afectează din ce în ce mai mult viața tinerelor familii.

Nevoia tăticilor de a se reechilibra emoțional după venirea pe lume a bebelușului a atras atenția specialiștilor și s-a constatat că în cazul bărbaților depresia postnatală intervine dupa primele patru luni de viață ale noului membru al familiei.

Journal of the American Medical Association a publicat un studiu în anul 2010, care a arătat că 10% dintre tați se confruntă cu stări depressive.

Care sunt simptomele

  • îngrijorare excesivă, stări de iritabilitate, furie;
  • scăderea apetitului, insomnii;
  • stări de oboseală, lipsă de energie;
  • tendința constantă de izolare atât față de parteneră, dar și față de cunoscuți;
  • dificultăți de concentrare;
  • sentimentul că familiei i-ar fi mai bine fără ei;
  • refugiul în alcool sau alte substanțe;
  • gânduri de auto-vătămare.

Care sunt cauzele

Deși este dovedit faptul să depresia postnatală se instalează independent la partenerii de cuplu, studiile mai spun și faptul că principalul factor declanșator în cazul bărbaților este dispoziția femeii. Dacă mama se confruntă cu simptome ale depresiei poate favoriza apariția lor și în cazul tatălui.

Un alt factor major este faptul că aproape toată atenția mamei se concentrează pe binele bebelușului. Acest lucru poate să ducă la sentimentul că situația le scapă de sub control, că sunt inutili și că relația nu mai funcționează.

Dacă înainte de nașterea bebelușului tatăl avea o viață socială activă, după nașterea micuțului totul s-a schimbat brusc și nu mai poate fi la fel de activ în mediul din afara casei. Și acest lucru poate duce rapid la depresia postnatală.

În primele luni de viață ale bebelușului, părinții se plâng adesea de faptul că nu mai au timp să se odihnească suficient. Lipsa somnului poate contribui în egală măsură cu cauzele de mai sus la instalarea depresiei postnatale pentru că toate activitățile vor avea de suferit , mai ales atunci când tăticul nu își mai poate îndeplini așa cum trebuie sarcinile de la serviciu.

Care sunt soluțiile

Dacă apar simptomele mai sus menționate, este extrem de important ca acestea să fie conștientizate și acceptate, să fie tratate cu seriozitate, iar mai apoi să se apeleze la un medic specialist. Este nevoie de terapie pentru a depăși aceste stări, indiferent că este vorba despre terapie de cuplu sau individuală.

Cel mai adesea în procesul nașterii tatăl este cel mai puțin implicat și pentru acest lucru este de vină societatea care consideră că femeia este cea care trebuie să se ocupe de copil. Poate din această cauză au ajuns și bărbații să sufere de depresie postnatală: nu sunt lăsați încă de la început (ecografii, teste, vizite la medic) să participe activ la întreaga poveste și nu conștientizează suficient de mult acest nou rol. Când ajung să dea piept cu realitatea, momentul în care bebelușul ajunge în brațele lor, este prea târziu pentru conștientizare dacă au fost excluși de-a lungul timpului din etapele pregătitoare.

Dieta si nutritie

food

5 alimente pe care trebuie sa le introduci în mesele tale după 40 de ani

Pe măsură ce îmbătrânim, organele noastre vitale încep să piardă o parte din funcții. Și astfel, pe măsură ce îmbătrânim, [...]

Sport

fitness

20 de minute, numai atât! Ce se poate întâmpla cu organismul tău dacă faci asta în fiecare zi

Deși poate părea puțin, numai 20 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată te pot ajuta să îți susții [...]

Alimente

supermarket

Cum să îți faci provizii în timpul pandemiei Covid 19

Numărul persoanelor diagnosticate cu Covid 19 în țara noastră este într-o continuă creștere de la o zi la alta. O [...]