Pentru o viață lungă și o sănătate de fier, trebuie să fii atentă la ceea ce mănânci și bei. Se pare că există o listă scurtă de alimente care te ajută să ai energie și să trăiești până la 100 de ani. Așadar, ce mănâncă și ce beau cei mai longevivi oameni?
O astfel de listă nu seamănă deloc cu dietele drastice, ci este o selecție echilibrată. Și, dacă te întrebai cine a testat-o, există anumite regiuni, numite Blue Zones, în care să fii centenar nu este o excepție. Și asta datorită alimentației.
Longevitatea nu înseamnă doar să trăiești mult, ci să fii activ și să ai energie, astfel încât să menții cât mai mult timp tinerețea. Însă tinerețea este legată de sănătate, iar aceasta din urmă se bazează pe aplicarea zilnică a trei principii de bază: alimentație echilibrată, activitate fizică adecvată și somn suficient.
Dieta persoanelor care ajung să trăiască mult peste media de vârstă a fost studiată și concluziile arată că aceștia consumă preponderent produse vegetale, cu cantități mici de carne, pește și alte produse animale. În plus, alimentația lor se bazează pe produse locale și cât mai puțin procesate.
Este foarte importantă selecția de alimente, dar și mai importantă este cantitatea consumată zilnic și proveniența.
Pastele și alte preparate din variate tipuri de cereale integrale (secară, orz, grâu, ovăz) sunt în fruntea listei. Orezul, de obicei brun, este unul dintre alimentele care îți dau multă energie.
Sunt suficiente două-trei porții pe zi, condiția principală este ca acestea să fie de sezon și specifice zonei în care te afli.
Proteinele vegetale sunt foarte importante și le obții din soia, tofu, năut, linte, fasole de toate tipurile, mazăre verde.
Alege peștele de la baza lanțului trofic: sardine, anșoa, macrou, păstrăv, unele fructe de mare. Peștii mici nu acumulează metale grele, spre deosebire de cei mari, cum este tonul. Se poate consuma pește proaspăt aproape zilnic, dar nu mai mult de 100 de grame.
Se recomandă să fie consumată doar de două ori pe săptămână, în porții mici de până la 60 grame, fiartă sau coaptă, condimentă cu turmeric și rozmarin.
În dieta celor care trăiesc mult și au multă energie lactatele ocupă un loc important, dar sunt consumate doar sub formă de iaurt simplu (fără fructe sau îndulcitori), de feta și alte câteva varietăți de brânză proaspătă. Laptele dulce nu se recomandă în schimb poate fi înlocuit cu băuturi vegetale: lapte din migdale, cocos, soia, ovăz.
Deși sunt considerate un aliment complet, în zonele în care trăiesc populații ce ajung frecvent până la 100 de ani, nu se consumă mai mult de trei ouă pe săptămână, iar acstea trebuie să fie de la găini crescute la sol, natural.
Migdalele, fisticul și alte fructe oleaginoase sunt consumate crude, zilnic, în cantități de până la 60 de grame.
Grăsimile bune sunt luate și din uleiul de măsline extra virgin, iar acesta înlocuiește untul.
O dată pe săptămână este permis și consumul de dulciuri, în cantități rezonabile. Pe cât posibil, se recomandă îndulcirea cu miere, cu zahăr brut din trestie sau cocos.
Ce beau cei mai longevivi oameni?
Vinul roșu este la loc de cinste în regiunile unde trăiesc mulți oameni până la 100 de ani: 1-3 pahare pe zi. Aceștia consumă multă cafea neagră, ceai verde sau infuzii de plante medicinale, din ghimbir și, desigur, apă.
Foto: pexels.com