Cum trebuie să fie pantofii pe care îi porți

pantofi cu toc
Imagine de StockSnap via Pixabay

Doamnele și domnișoarele își doresc să fie mereu elegante, să poarte ținute care să le scoată în evidență formele frumoase ale corpului și cum pot face acest lucru mai bine decât cu tocuri?

Dacă vara a venit, este sezonul tocurilor. Ținutele lejere, vaporoase și elegante deopotrivă se potrivesc cel mai bine în sezonul cald, dar tocurile nu sunt cele mai prietenoase elemente din modă. Potrivit medicilor, pantofii cu toc înalt și subțire sunt cei mai puțin indicați pentru sănătatea trupului. De ce?

Din simplul motiv că toată greutatea corpului se lasă pe degete și pune multă presiune pe acestea, iar genunchii și șoldurile sunt înclinate către față și afectează echilibrul forțând picioarele și coloana. Din punct de vedere medical, corpul trebuie să fie mereu centrat de sus până jos, iar tocurile nu fac decât ca talpa piciorului să stea înclinată, ceea ce produce de fapt dezechilibru la nivelul întregului corp.

Printre cele mai frecvente dureri pe care femeile le resimt la nivelul corpului atunci când poartă tocuri sunt durerile de genunchi. Cel mai bine este să porți pantofi cu toc, dar care au platformă în partea din față pentru că în acest fel greutatea este distribuită în mod egal pe toată suprafața tălpii, dar și să eviți pantofii cu vârf îngust pentru că aceștia efectiv îți strivesc degetele.

Poate părea surprinzător, dar nici pantofii ortopedici nu sunt atât de recomandați de către medici pe cât se crede. Și în cazul purtării unor asemenea încălțări, presiunea este pusă tot pe partea din față a tălpii, chiar dacă nu este resimțită la fel de puternic ca în cazul pantofilor cu toc. Acești pantofi adesea provoacă bătături, inflamații ale picioarelor și dureri de spate.

Surprinzător este însă că nu toate încălțările cu talpă joasă sunt recomandate de medicii ortopezi, așa cum ai fi tentata să crezi. Balerinii sunt extrem de populari și sunt adesea catalogați că fiind confortabili, însă medicii previn în ceea ce privește balerinii cu o talpă foarte subțire. Încălțările cu talpa extrem de subțire nu susțin curbura tălpii și cauzează inflamații, dureri de spate și de picioare.

Pentru a nu provoca afecţiuni ale oaselor sau articulaţiilor, purtarea pantofilor cu toc înalt este recomandată pentru perioade scurte de timp, care nu presupun parcurgerea unor distanţe mari. De asemenea, pantofii cu toc înalt trebuie purtaţi pe suprafeţe netede, şi nu denivelate, pentru că o astfel de încălţăminte nu asigură stabilitate şi aderenţă. 

Dacă ești nevoită să porți mereu tocuri, iată ce trebuie să faci pentru a evita probleme de sănătate

  • poartă pantofi cu toc până în 6 cm.
  • Așa cum am spus și mai sus, alege pantofi care au și platformă.
  • Încearcă să ai mereu la tine și o pereche de pantofi cu talpă joasă pentru a te schimba atunci când ești nevoită să porți mereu tocuri.
  • Când mergi să cumperi pantofi cu toc, încearcă să o faci seara sau după-amiaza, când ai deja picioarele puțin mai umflate.

Medicii nu spun că nu este bine să porți pantofi cu toc, aceștia doar atenționează în privința numărului de cm al tocurilor și fac recomandări pentru purtarea cu moderație a acestui tip de încălțăminte.

Sanatate

covid

Noi informații despre infectare de pe haine, colete sau încălțăminte. Ce spun ACUM experții

Publicația New York Times și-a rugat cititorii să pună întrebări despre coronavirus. Se pare că cea mai mare teamă a [...]

Sanatate

Încearcă să porți numai haine de bumbac în timpul pandemiei. Iată care este explicația

Spălatul hainelor, dezinfectarea lor este un proces care le preocupă dintotdeauna pe femei. Hainele sunt cele care intră mereu în [...]

Sanatate

mâini

Ce spun mâinile despre sănătatea ta. De ce nu trebuie să ignori aceste semne

Mâinile sunt considerate de medici un indicator al stării de sănătate a corpului. Aceștia se uitau în trecut la mâinile [...]