Câte calorii e indicat să consumi pe zi, în funcție de mai mulți factori

O hârtie pe care sunt notate alimentele și numărul de calorii, pusă pe o masă din lemn, cu o gustare de fructe alături
Consumul unui anumit număr de calorii zilnic te poate ajuta să obții și să menții o greutate sănătoasă / Pexels

Dacă te-ai întrebat câte calorii e indicat să consumi pe zi, te afli în locul potrivit. Aportul recomandat variază de la 1.600 la 3.200 pe zi, pe baza mai multor factori de care trebuie să ții cont atunci când calculezi aportul lor.

Consumul unui anumit număr de calorii zilnic te poate ajuta să obții și să menții o greutate sănătoasă. În plus, cercetările indică faptul că, atunci când urmezi o dietă echilibrată, consumul celui mai bun număr de calorii pentru tine poate contribui, de asemenea, la îmbunătățirea sănătății și la creșterea longevității.

Câte calorii e indicat să consumi pe zi

Atunci când vrei să stabilești câte calorii ar trebui să mănânci pe zi, e important să înțelegi mai întâi aportul de calorii recomandat. De acolo, poți lua în considerare și alți factori pentru a găsi aportul caloric potrivit pentru tine, având în vedere constituția ta corporală și obiectivele legate de sănătate.

Câte calorii e indicat să consumi pe zi variază în funcție de compoziția și dimensiunea corpului tău, nivelul de activitate și starea de sănătate. Cunoașterea regulilor referitoare la aportul de calorii îți poate oferi o idee mai bună asupra intervalului în care să te încadrezi. Acestea variază în funcție de faptul perioada de vârstă în care te afli.

Adulți

Aportul caloric recomandat pentru femeile adulte variază de la 1.600 de calorii pe zi la 2.400 de calorii pe zi. Pentru bărbați, cantitatea este puțin mai mare, variind de la 2.200 la 3.200 de calorii pe zi.

Dacă ești o persoană sedentară sau mai în vârstă, nevoile tale de calorii sunt probabil în partea de jos a intervalului. Este posibil să fii mai aproape de vârf dacă ești destul de activă fizic, ești însărcinată sau alăptezi.

Adolescenţi

Recomandările de aport de calorii pentru adolescenți variază în funcție de vârstă, sex și nivelul de activitate. Aportul recomandat al unei fete de 13 ani variază între 1.600 și 2.200 de calorii zilnic, cu un aport recomandat de 2.000 până la 2.600 pentru un băiat de 13 ani.

Aceste cifre cresc ușor în ultimii ani ai adolescenței. Intervalul pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani este de la 1.800 de calorii pe zi până la 2.400. Aportul caloric recomandat pentru băieții din același interval de vârstă este undeva între 2.000 și 3.200 de calorii.

Copii

Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani au nevoie de între 1.000 și 1.400 de calorii zilnic.

La vârsta de 4 până la 8 ani intervalul începe de la 1.200 de calorii pe zi și crește la 1.800 de calorii pentru fete și 2.000 de calorii pentru băieți. De la 9 până la 13 ani, intervalul de calorii este de 1.400 până la 2.200 de calorii pe zi pentru fete și 1.600 până la 2.600 de calorii zilnic pentru băieți.

Sugarii și copiii mici sunt, în general foarte buni la auto-reglarea aportului de calorii. Așa că, poate fi mai util să te asiguri că au o dietă echilibrată decât să urmărești câte calorii consumă.

Factori care influențează numărul de calorii pe zi

După cum sugerează recomandările privind aportul de calorii, numărul de calorii de care ai nevoie pe zi poate varia în funcție de diferiți factori. Printre aceștia se numără:

  • Sex
  • Înălţime
  • Greutate
  • Vârstă
  • Nivelul de activitate

Eticheta cu informații nutriționale de pe alimente oferă informații bazate pe o dietă de 2.000 de calorii pe zi. Dar oamenii pot avea nevoie de un număr diferit de calorii. Determinarea nevoilor individuale te poate ajuta să menții o greutate sănătoasă.

Pentru a pierde in greutate se recomandă să scazi caloriile totale cu 500 pe zi. Cercetătorii cred că pierderea în greutate este un proces mai lent. Consecvența și stabilirea de obiective realiste pot duce la pierderea în greutate cu succes în timp. Cheia este să ai răbdare. Să lucrezi cu un dietetician pentru a te ajuta să găsești planul potrivit pentru tine.

Pentru a crește în greutate, cel mai bine este să apelezi la planul unui nutriționist. E important aportul de calorii, dar și calitatea lor contează foarte mult.

Travel

grecia

Destinația care primește nota 10 în anul 2020. Este insula de top a Europei

Insula Paros din Grecia a fost numită cea mai bună din Europa, în 2020, în cadrul Travel + Leisure’s World’s [...]

Noutati

caderea parului

Ingrediente naturale pentru un scalp curat

Dacă ai un scalp afectat de sebum sau un scalp dezechilibrat, nu ignora problema! Pentru că ea nu va trece [...]

Noutati

Andreea Constantin

Cum s-a schimbat piața de chirurgie plastică în pandemie și care au fost cele mai solicitate intervenții

Sunt câteva aspecte semnificative care au definit ritmul de dezvoltare al pieței de chirurgie plastică din România, odată cu provocările [...]