Mentinerea unei stari de sanatate optime este determinata de o multime de factori. La randul sau, o stare de sanatate buna poate reduce riscul de a dezvolta anumite boli sau afectiuni. Acestea includ diabetul zaharat tip II, bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, unele tipuri de cancer si alte afectiuni conexe.
Exista o multime de remedii prin care va puteti mentine sanatatea si echilibrul zilnic, de la evitarea zaharului pana la practicarea meditatiei. Dar cand vine vorba despre alimentatie, despre ce este sanatos si ce nu, parerile sunt diferite. Acest lucru poate ingreuna procesul de decizie si va poate determina sa faceti alegeri gresite.
Cu toate acestea, in ciuda tuturor dezacordurilor, o serie de sfaturi de sanatate si nutritie au la baza dovezi stiintifice si au fost indelung studiate si cercetate. Dr. Serban Damian, nutritionist a lansat la inceputul acestui an, in premiera nationala o platforma de cursuri online care vizeaza educatia nutritionala, dedicata publicului larg.
„Fiecare persoana are nevoi nutritionale diferite, in functie de varsta, sex, nivel de activitate si starea de sanatate. Dar printre atatea diete si mituri despre mancare, devine din ce in ce mai confuz sa alegem ce sa punem in farfurie. Cu totii ne dorim sa fim sanatosi si in forma, dar domeniul nutritiei pare foarte complicat. Si pentru ca imi doresc sa vin in ajutorul a cat mai multor oameni, am creat o platforma online unde puteti afla cum sa faceti alegeri mai bune pentru alimentatia zilnica. Am structurat o serie de cursuri practice si pe intelesul tuturor, menite sa va faca sa intelegeti cum sa va hraniti in concordanta cu nevoile corpului si cu modul sau de functionare. Veti aprofunda si deprinde bazele unei alimentatii corecte, sub forma unor principii pe care le puteti aplica imediat. Cursurile contin exemple si recomandari pentru situatii concrete. In luna februarie, cu ocazia lansarii platformei de cursuri online, puteti folosi la cumparare codul promo „welcome20”, pentru a beneficia de o reducere de 20% la oricare curs ales. Daca va doriti o viata mai sanatoasa luati in calcul si exercitiile fizice, somnul si relatiile sociale care sunt de asemenea importante. Cativa pasi simpli pot ajuta la imbunatatirea tiparelor alimentare si a starii de bine.”, incheie medicul nutritionist, Serban Damian.
Cu o experienta vasta in domeniul nutritiei, Serban Damian, nutritionistul dedicat sanatatii si bunastarii prin alimentatie, a realizat o lista cu 10 sfaturi bazate pe studii stiintifice despre cum sa ne organizam corect alimentatia.
Bauturile dulci, cum ar fi sucurile, sucurile de fructe si ceaiurile indulcite contin o cantitate foarte mare de zahar si din pacate studiile indica faptul ca maresc riscul de boli cardiovasculare si diabet de tip 2, chiar si la persoanele care nu se confrunta cu kilograme in exces. „Bauturile indulcite cu zahar sunt deosebit de daunatoare atat pentru adulti cat mai ales pentru copii, deoarece pot contribui nu numai la obezitate, ci si la afectiuni care de obicei nu se dezvolta pana la varsta adulta, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arteriala si boala hepatica grasa (nealcoolica). Optati pentru alternativele mai sanatoase precum apa, cafea si ceaiuri neindulcite si apa carbogazoasa.”, recomanda medicul nutritionist.
Nucile si semintele sunt extrem de hranitoare, datorita continutului de proteine, fibre, vitamine si minerale. „Nucile va pot ajuta sa pierdeti in greutate si sa reduceti riscul de a dezvolta diabet de tip 2 si boli cardiovasculare. In plus, un studiu observational amplu a remarcat ca un aport scazut de nuci si seminte a fost potential legat de un risc crescut de deces prin boli cardiovasculare, accident vascular cerebral sau diabet de tip 2”.
Alimentele ultraprocesate sunt alimente care contin ingrediente modificate semnificativ fata de forma lor originala. Acestea contin adesea aditivi precum zahar adaugat, ulei extrem de rafinat, sare, conservanti, indulcitori artificiali, culori si arome. „Alimentele ultraprocesate precum prajituri, fast food, mancaruri congelate, chipsuri sunt foarte gustoase, ceea ce inseamna ca sunt usor de consumat in exces si activeaza regiunile din creier legate de recompensa, ceea ce poate duce la un consum excesiv de calorii si la cresterea in greutate. Studiile arata ca dietele bogate in alimente ultraprocesate pot contribui la obezitate, diabet de tip 2, boli cardiovasculare si alte afectiuni cronice. Pe langa ingredientele de calitate scazuta, , acestea sunt de obicei sarace in fibre, proteine si micronutrienti. Astfel, ele furnizeaza in mare parte calorii goale.”
Pestele este o sursa excelenta de proteine de inalta calitate si grasimi sanatoase. „Pestele gras, cum ar fi somonul contine acizi grasi omega-3 antiinflamatori si diferiti alti nutrienti. Studiile arata ca oamenii care mananca peste in mod regulat, prezinta un risc mai mic pentru mai multe afectiuni, inclusiv dementa si boli inflamatorii intestinale.”, recomanda Serban Damian.
Legumele si fructele contin fibre prebiotice, vitamine, minerale si antioxidanti cu efecte puternice asupra sanatatii. „Studiile arata ca oamenii care mananca mai multe legume si fructe tind sa traiasca mai mult si sa aiba un risc mai mic de boli cardiovasculare, obezitate si alte tipuri de afectiuni.”
Uleiul de masline extravirgin este unul dintre cele mai sanatoase uleiuri vegetale pe care le puteti folosi, datorita continutului mare de grasimi mononesaturate sanatoase pentru inima si cu antioxidanti puternici care au proprietati antiinflamatorii. „Uleiul de masline extravirgin aduce numai beneficii, in primul rand inimii. Conform unor studii, persoanele care il consuma au un risc mai mic de atacuri de cord si a accidente vasculare cerebrale.”
Zaharul adaugat este extrem de raspandit in alimente si bauturi. Un aport ridicat este legat de obezitate, diabet de tip 2 si boli de inima. „In America se recomanda mentinerea aportului de zahar adaugat sub 10% din aportul zilnic de calorii, in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda reducerea zaharurilor adaugate la 5% sau mai putin din caloriile zilnice.”, subliniaza medicul nutritionist.
Carbohidratii rafinati au un continut relativ scazut de nutrienti si pot dauna sanatatii atunci cand sunt consumati in exces. „Cele mai multe alimente ultraprocesate contin carbohidrati rafinati, cum ar fi porumbul procesat, faina alba si zaharurile adaugate. Studiile arata ca o dieta bogata in carbohidrati rafinati poate fi legata de supraalimentare, crestere in greutate si boli cronice precum diabetul de tip 2 si bolile cardiovasculare.”
In ziua de astazi, mai mult ca niciodata exista o varietate foarte mare de ierburi si condimente. „Datorita beneficiilor puternice pentru sanatate, ar trebui sa includeti o mare varietate de ierburi si condimente in dieta zilnica. Pe langa aroma si gust, ele pot oferi si mai multe beneficii pentru sanatate. De exemplu, ghimbirul si turmericul au ambele efecte antiinflamatorii si antioxidante puternice, care va pot ajuta sa va imbunatatiti sanatatea generala.”, continua Serban Damian.
Dieta zilnica trebuie sa contina alimente din toate grupele alimentare. Un echilibru adecvat intre proteine, carbohidrati, grasimi sanatoase, vitamine si minerale este esential pentru functionarea optima a organismului. „In ciuda mitului ca ouale sunt daunatoare pentru sanatate din cauza continutului lor de colesterol, studiile arata ca au un efect minim asupra colesterolului din sange la majoritatea oamenilor si sunt o sursa excelenta de proteine si nutrienti.”, explica nutritionistul.
„Ceea ce mancam este strans legat de starea noastra de sanatate. Alimentatia echilibrata are multe beneficii. Facand alegeri alimentare mai sanatoase, puteti preveni sau trata unele afectiuni precum hipertensiune arteriala, dislipidemiile, diabet de tip 2, boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer, etc. De asemenea, excesul de greutate poate afecta articulatiile, in special coloana vertebrala, soldurile sau genunchii. O dieta sanatoasa va poate ajuta sa slabiti si sa va mentineti sanatosi. Adoptand aceste sfaturi, veti investi in sanatate pe termen lung si veti descoperi placerea unei alimentatii echilibrate si adaptate nevoilor individuale.”, explica specialistul.
Aceste sfaturi simple bazate pe dovezi, inseamna investitie in sanatate pe termen lung si placerea unei alimentatii echilibrate si adaptate nevoilor individuale.