Botulismul este o afecțiune gravă, cauzată de o neurotoxină produsă de bacteria Clostridium botulinum.
Dacă nu se aplică un tratament corect și rapid, această afecțiune poate lăsa urmări pe viață și anume paralizie sau chiar insuficiență cardiacă. Chiar dacă există mai multe tipuri de botulism, fiecare dintre ele este o urgență și trebuie ajutor specializat pentru a le trata cum se cuvine.
Este important să se cunoască simptomele acestei afecțiuni grave pentru că simptomele debutează rapid și pot duce la complicații severe în scurt timp.
Toxina botulinică poate ajunge în organism prin consumul de alimente neprocesate sau depozitate incorect, printr-o rană deschisă, prin consumul de apă sau miere. Pentru liniștea tuturor, neurotoxina care duce la botulism poate fi distrusă prin fierberea alimentelor și a apei timp de 10 minute la 100 de grade celsius.
Există și categorii de persoane care sunt considerate cu risc de infecție cu această neurotoxină și aici ne referim la persoanele care își injectează droguri intravenos, persoanele care consumă alcool preparat în instalaţii improvizate, persoanele care consumă conserve de carne, fructe sau legume ori compoturi făcute în casă, persoanele care se injectează excesiv cu toxină botulinică din raţiuni estetice, sugarii – această categorie este cel mai expusă riscului de botulism, din cauza fragilităţii sistemului imunitar, persoanele cu afecţiuni cronice sau care urmează tratament imunosupresor
Indiferent de tipul de botulism, simptomele sunt aceleași. Principalele manifestări constau în paralizia feței, a gâtului sau a corpului, dar mai sunt și altele:
Diagnosticul de botulism se poate pune numai de către medic mai ales că simptomele sunt comune cu ale altor boli. Numai medicul este cel care va pune diagnosticul în funcție de istoricul medical, obiceiuri alimentare, alte afecțiuni asociate, sau alte analize precum RMN cerebral, biopsia măduvei spinării, coprocultura, teste de sânge.
Tratamentul pentru botulism se va administra numai în cazul confirmării de către medic a dignosticului de botulism, se vor administra de urgență medicamente, se vor face spălături stomacale și cel mai probabil se va apela la ventilație mecanică.
Chiar dacă pe piață există un vaccin care ar poate preveni botulismul, acesta nu este administrat pentru că studiile nu i-au arătat eficiența și există riscuri prea mari dacă se apelează la el.
Așa cum am spus mai sus, riscul de botulism este mare, dar poate fi redus semnificativ dacă se respectă anumite reguli :