Suntem diferiți, acest lucru este clar, iar fiecare dintre noi are anumite nevoi pentru a se simți împlinit și fericit. Mai este însă ceva: ca să te simți bine trebuie să ai un organism care să funcționeze corect, iar acest lucru se întâmplă numai dacă îi oferi o alimentație echilibrată, care răspunde nevoilor sale nutriționale.
Așa cum noi traversăm anumite etape în viață, așa se întâmplă și cu organismul. Cerințele noastre se schimbă odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce înseamnă că și organismul are nevoie de alte alimente pentru a face față schimbărilor.
Ți-am pregătit mai jos un plan alimentar în funcție de vârstă. Este doar cu caracter orientativ, tu ești singurul care știe ce este cel mai bine pentru el.
În adolescență ai nevoie de mulți nutrienți pentru că trupul este în plină creștere. Ai nevoie de alimente bogate în calciu, fier și multe proteine. Este o perioadă a tranzițiilor și trebuie să adopți o alimentație pe măsură pentru ca organismul să fie aliatul tău și să te susțină.
Imediat ce ai ajuns la 20 de ani trebuie să te bazezi pe o dietă bogată în proteine, potasiu și Omega 3. În această etapă ai nevoie de aproximativ 70 de grame de proteine pe zi, ceea ce înseamnă că trebuie să consumi carne de pui fără piele, fripturi slabe, pește, ouă, lactate slabe. Consumă multe fructe și legume. Ajută-te de pseudocereale precum chia sau apelează la paste integrale.
La vârsta de 30 de ani, responsabilitățile te pot acapara, iar alimentația va trece pe locul doi sau trei sau vei ajunge să mănânci pe fugă, ori deloc în anumite zile. Odată ajuns la această vârstă este recomandat să consumi alimente bogate în acid folic (năut, spanac, avocado), fitonutrienți (ciocolată neagră, cafea, vin roșu) și fier (carne de vită, carne de pui fără piele). Toate cele enumerate mai sus te pot ajuta să previi apariția bolilor de inimă, să ai o sarcină sănătoasă sau să ții la distanță stările de oboseală sau epuizare.
Când ajungi la 40 de ani deja ai găsit un echilibru în viață și trebuie să te bazezi pe o alimentație bogată în calciu, vitamina D și fibre. Fibrele te ajută să poți controla tensiunea arterială și să ai un metabolism bun. Cu siguranță te mai poți delecta din când în când cu produse „interzise”, dar ai grijă la cantități și la modul în care au fost preparate. Încearcă pe cât posibil să ai la fiecare masă proteine și fibre.
La 50 de ani metabolismul tău va începe să funcționeze mai încet, de aceea este recomandat să consumi alimente care sunt ușor de digerat. Consumă produse care te pot ajuta să maschezi semnele vârstei: avocado, afine, brocoli, spanac.
La 60 de ani deja este bine dacă ajungi să ai mese regulate și un meniu cât mai echilibrat. Apelează la fructe și legume. Încearcă să ai în alimentație produse bogate în fier, legume verzi și ai grijă la cantitatea de sare pe care o consumi. Nu uita să bei cât mai multă apă.
Încearcă să ai grijă de tine indiferent de responsabilități sau de vârstă. NU uita că tu ești cel mai important și dacă vrei să te bucuri cât mai mult de viață trebuie să ai grijă de organsimul tău.