Helicobacter Pylori sau H. Pylori, așa cum mai este cunoscută, este o bacterie care infectează stomacul și intestinul subțire și cel mai adesea acest tip de infecție se depistează în timpul copilăriei. Chiar dacă în unele cazuri nu prezintă simptome, pe termen lung poate provoca afecțiuni precum ulcerul sau gastrita.
Acest tip de bacterie trăiește fără niciun fel de probleme în mediul acid al tractului digestiv, ba chiar reușește să reducă aciditatea din mediul în care se află, astfel încât să supraviețuiască. Are o formă spiralată care o ajută să se integreze atât de bine încât să nu fie depistată de celule ale sistemului imunitar și să o ucidă.
Până în acest moment nu s-a stabilit exact modul în care se transmite Helicobacter Pylori, dar de cele mai multe ori mâncarea sau apa contaminată sunt cele mai sigure cauze. H. Pylori se regăsește în salivă, deci această bacterie de poate transmite foarte ușor și de la o persoană la altă.
Chiar dacă nu există un vaccin sau o metodă sigură de prevenție, o mulțime de reguli pot reduce riscul de infectare precum spălarea mâinilor înainte și după folosirea toaletei, numai consumul alimentelor care au fost preparate în condiții de igienă corespunzătoare, consumul de apă care provine doar dintr-o sursă sigură.
Infecția cu H. pylori poate fi transmisă prin sărut, sex orală și prin intermediul alimentelor contaminate ori prin consumul apei contaminate.
Dacă un pacient se află sub tratament cu antibiotice pentru a trata infecția cu H. pylori, el este contagios până când analizele arată că infecția a dispărut din organism.
Acest tip de infecție se tratează cu antibiotice, dar medicul care se ocupă de tine trebuie să fie foarte atent pentru că această bacterie poate dezvolta rezistență la un anumit tip de antibiotic.
Pentru a elimina bacteria H. Pylori medicii folosesc două tipuri de antibiotice diferite, pentru a nu oferi acesteia ocazia de a capătă rezistență la un anitibiotic și de a supraviețui. Totodată, medicul va recomanda și medicamente care reduc aciditatea stomacului, pentru a permite mucoasei acestuia să se refacă. Dacă la testarea de după încheierea tratamentului se constată că bacteria e încă prezentă în organism, medicul va schimba tratamentul cu alte antibiotice.
Durerile abdominale se pot intensifica atunci când stomacul este gol și este cu atât mai important să mergem la doctor dacă:
Regulile de bază ale igienei sunt cele mai importante arme de luptă ale organismului în lupta cu bacteriile și microbii. Dacă respecți cu sfințenie normele de igienă, atunci cu siguranță nu ai de ce să te temi.