Totul despre amigdalită: cauze, simptome și tratament

O femeie care stă pe canapea și are în mână un blister de pastile, iar în cealaltă un pahar cu apă
Majoritatea cazurilor de amigdalită sunt cauzate de infecția cu un virus comun, dar infecțiile bacteriene pot provoca și ele amigdalita / Unsplash

Amigdalita este o inflamație a amigdalelor, două pernițe de țesut în formă ovală situate în partea din spate a gâtului. Semnele și simptomele amigdalitei includ amigdalele umflate, dureri în gât, dificultăți la înghițire și ganglioni limfatici sensibili pe părțile laterale ale gâtului. Ai mai jos totul despre amigdalită.

Majoritatea cazurilor de amigdalită sunt cauzate de infecția cu un virus comun, dar infecțiile bacteriene pot provoca și ele amigdalita.

Deoarece tratamentul adecvat pentru amigdalită depinde de cauză, este important să se obțină un diagnostic prompt și precis. Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea amigdalelor, cândva o procedură obișnuită pentru tratarea amigdalitei, este de obicei efectuată numai atunci când amigdalita apare frecvent, nu răspunde la alte tratamente sau provoacă complicații grave.

Simptomele amigdalitei

Amigdalita afectează cel mai frecvent copiii între vârstele preșcolare și vârsta mijlocie a adolescenței. Semnele și simptomele comune ale amigdalitei sunt:

  • Amigdale roșii, umflate;
  • Înveliș alb sau galben sau pete pe amigdale;
  • Durere de gât;
  • Înghițire dificilă sau dureroasă;
  • Febră;
  • Glande mărite, sensibile (ganglioni limfatici) la nivelul gâtului;
  • O voce sacadată, înăbușită sau guturală;
  • Respirație urât mirositoare;
  • Dureri de stomac;
  • Dureri de gât;
  • Durere de cap.

La copiii mici care nu pot descrie cum se simt, semnele de amigdalita pot include:

  • Saliva din cauza înghițirii dificile sau dureroase;
  • Refuzul de a mânca;
  • O agitație neobișnuită.

Cauzele amigdalitei

Infecțiile virale sunt cea mai frecventă cauză a amigdalitei. Dar infecțiile bacteriene o pot provoca și ele.

Amigdalita virală: Viruși precum cei care provoacă răceala și gripa cauzează până la 70% din cazurile de amigdalita. De obicei, persoanele cu amigdalita virală au simptome mai ușoare decat cele cu amigdalită bacteriană.

Amigdalita bacteriană (faringite streptococice): Bacteriile, cum ar fi streptococul de grup A, cauzează alte cazuri de amigdalită. Un nume comun pentru amigdalita bacteriană este streptococul. Persoanele fără amigdale pot avea în continuare faringă streptococică. În acest caz, le afectează gâtul în loc de amigdalele. În general, amigdalita bacteriană provoacă simptome mai severe decât amigdalita virală.

Cum se răspândește amigdalita

Virusurile și bacteriile care provoacă amigdalita sunt foarte contagioase. O persoană se poate infecta cu amigdalită dacă:

  • Se sărută sau împărte ustensile, alimente sau băuturi cu o persoană infectată.
  • Intră în contact strâns cu cineva care este bolnav.
  • Atinge o suprafeță contaminată și apoi atinge nasului sau gura.
  • Inhalează particule minuscule care sunt în aer atunci când o persoană bolnavă strănută sau tușește.

Factori de risc în cazul infectării amigdalelor

Ai un risc crescut de a face amigdalita dacă ești în următoare categorii de persoane:

Între 5 și 15 ani. Amigdalita este cel mai frecvent la copii și adolescenți.
Expus frecvent la germeni. Cei care lucrează sau merg la școală în clădiri cu mulți alți oameni au un risc mai mare de a întâlni microbii care provoacă amigdalita.

Complicațiile amigdalitei

Amigdalita poate duce uneori la complicații precum:

  • Apnee obstructivă de somn.
  • Abces peritonsilar.
  • Pietrele amigdalelor.
  • Celulita amigdaliană.

Persoanele cu amigdalita bacteriana netratată au un risc mai mare de a dezvolta:

  • Artrita reactivă poststreptococică (dureri și umflături articulare care apar în decurs de 10 zile de la o infecție streptococică).
  • Febră reumatică.
  • Scarlatină.
  • Inflamația rinichilor.

Cum diagnostichează medicii amigdalita

Pentru a diagnostica amigdalita, medicul va examina gâtul pentru a vedea dacă este roșu sau umflat. De cele mai multe ori te va întreba despre alte simptome pe care le-ai avut, cum ar fi febră, tuse, secreții nazale, erupție cutanată sau durere de stomac. Acest lucru îi poate ajuta să excludă alte afecțiuni. Va verifica urechile și nasul pentru a descoperi alte semne de infecție.

Medicul va palpa părțile laterale ale gâtului pentru a vedea dacă ganglionii limfatici sunt umflați și sensibili.

Testele care sunt utilizate pentru a diagnostica amigdalita

După confirmarea diagnosticului de amigdalita, medicul va trebui să determine dacă infecția este virală sau bacteriană. Pentru a face acest lucru, ei pot solicita un test de cultură a bacteriilor.

În timpul acestei proceduri, medicul va tampona partea din spate a gâtului cu un bețișor lung de bumbac pentru a aduna celule și saliva. Apoi, va verifica proba pentru a vedea dacă testul este pozitiv pentru bacteriile Streptococcus de grup A. Dacă rezultatele tale sunt pozitive, ai streptococ. Dacă rezultatele sunt negative, ai amigdalita virală.

Cum se tratează simptomele date de amigdalită

Tratamentul amigdalitei depinde de cauză. În timp ce simptomele amigdalitei virale și ale amigdalitei bacteriene pot fi similare, tratamentele lor sunt diferite.

Tratamentul poate include:

Antibiotice, dacă infecția este bacteriană. Medicul poate prescrie antibiotice precum penicilina, clindamicina sau cefalosporina. Este important să urmezi instrucțiunile lui și să urmezi ciclul complet de antibiotice, chiar dacă te simți mai bine după câteva zile. Dacă încetezi să le iei prea devreme, infecția se poate agrava sau se poate răspândi în altă parte a corpului.

Medicamente pentru ameliorarea durerii. Medicul poate recomanda, de asemenea, analgezice fără prescripție medicală precum ibuprofenul sau acetaminofenul pentru a te ajuta cu durerea în gât.

Dacă ai amigdalită cronică sau recurentă, medicul poate recomanda o amigdalectomie. Aceasta este o procedură pentru îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor.

Noutati

Dr. Ion Codoreanu

5 reguli de aur pentru prevenirea accidentărilor la schi

A început sezonul de ski și snowboard, iar majoritatea celor pasionați de sporturile de iarnă știu cât de important e [...]

Sanatate

virsu

Ce se întâmplă cu virusul SARS-CoV-2 în 15 secunde după ce ai aplicat dezinfectant

Oamenii de știință au spus recent despre SARS-CoV-2 că poate rezista pe piele până la 9 ore. Încă din luna [...]

Sport

Cum să te antrenezi ca un sportiv de performanță. Află de la medicul Șerban Damian care sunt pașii.

Mișcarea înseamnă sănătate, iar un stil de viață sănătos este idealul fiecăruia dintre noi. Sportul face parte din rutina ta [...]