O durere în gât este o senzație dureroasă, uscată sau de zgârieturi în gât. Dureri de gât sunt împărțite în mai multe tipuri – faringită, amigdalita și laringită, în funcție de partea gâtului pe care o afectează.
Durerea în gât este unul dintre cele mai frecvente simptome, care reprezintă mai mult de 2% din toate vizitele în cabinetul medicului pentru adulți și copii în fiecare an. Majoritatea durerilor de gât sunt cauzate de infecții sau de factori de mediu precum aerul uscat. Deși o durere în gât poate fi inconfortabilă, de obicei va dispărea de la sine.
Durerea în gât este împărțită în mai multe tipuri, în funcție de partea gâtului pe care o afectează:
Simptomele unei dureri în gât pot varia în funcție de ceea ce a cauzat-o: arsuri, uscăciune, senzație de iritare.
Durerile sunt resimțite mai mult atunci când înghiți sau vorbești. De asemenea, gâtul sau amigdalele pot părea roșii. Uneori, pe amigdale se vor forma pete albe sau zone de puroi. Aceste pete albe sunt mai frecvente în faringita streptococică decât în durerile în gât cauzate de un virus.
Pe lângă durerea în gât, este posibil să ai și simptome precum:
Durerea în gât poate fi un simptom al faringitei streptococice, care este o infecție cauzată de Streptococcus pyogenes, un tip de bacterie. Pe lângă durerea în gât, faringita streptococică poate provoca și alte simptome, inclusiv:
Spre deosebire de alte afecțiuni care pot provoca dureri în gât, faringitia streptococică nu este asociată cu tusea, curgerea nasului, ochi roșiatici sau răgușeală.
În plus, în timp ce o durere în gât de obicei se ameliorează de la sine în timp, faringita streptococică necesită tratament cu un antibiotic.
O durere în gât este cauzată de obicei de infecții virale, inclusiv răceala, gripa, rujeola și varicela. În cele mai multe cazuri, o durere în gât cauzată de o infecție virală se va îmbunătăți de la sine în timp, fără niciun tratament.
Pe de altă parte, o durere în gât cauzată de o infecție bacteriană poate necesita tratament cu antibiotice pentru a preveni complicațiile.
Dacă ai simptome severe sau dacă durerea în gât durează mai mult de o săptămână, discută cu un medic pentru a determina cauza și cel mai bun plan de tratament.
Cauzele durerii în gât variază de la infecții la răni. Iată opt dintre cele mai frecvente cauze ale durerii în gât.
Durerea în gât este de obicei cauzată de o infecție virală. Printre virusurile care provoacă dureri în gât se numără:
Infecțiile bacteriene pot provoca, de asemenea, dureri în gât. Cea mai comună este faringita streptococică, o infecție a gâtului și amigdalelor cauzată de bacteriile Streptococcus de grup A.
Streptococul provoacă aproape 20-30% din cazurile de dureri în gât la copii. Amigdalita și infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea și chlamydia, pot provoca, de asemenea, dureri în gât.
Când sistemul imunitar reacționează la factorii declanșatori ai alergiilor, cum ar fi polenul, iarba și părul de animale de companie, eliberează substanțe chimice care provoacă simptome precum congestia nazală, lăcrimarea ochilor, strănutul și iritația gâtului.
Excesul de mucus în nas poate picura pe partea din spate a gâtului. Aceasta se numește picurare postnazală și poate irita gâtul.
Aerul uscat poate aspira umezeala din gură și gât și le poate lăsa să se simtă uscate. Cel mai probabil, aerul este uscat în lunile de iarnă, când încălzirea funcționează în casă.
Multe substanțe chimice diferite și alte substanțe din mediu irită gâtul, inclusiv:
Boala de reflux gastroesofagian (GERD) este o afecțiune în care acidul din stomac ajunge înapoi în esofag tubul care transportă alimentele de la gură la stomac.
Acidul arde esofagul și gâtul, provocând simptome precum arsuri la stomac și reflux acid, regurgitarea acidului în gât.
Refluxul laringofaringian (LPR), cunoscut și sub denumirea de reflux silențios, poate provoca, de asemenea, acidul din stomac să curgă înapoi în esofag sau gât, ducând la o durere în gât.
O tumoare a gâtului, a corzilor vocale sau a limbii este o cauză mai puțin frecventă a durerii în gât. Când o durere în gât este un semn de cancer, nu dispare după câteva zile.
Deși oricine poate avea o durere în gât, există mai mulți factori care pot crește riscul. Unii factori de risc comuni includ:
Vârsta: Copiii sunt mai susceptibili la anumite afecțiuni care pot provoca dureri în gât, inclusiv faringita streptococică.
Perioada anului: Unele tipuri de infecții sunt mai frecvente în anumite anotimpuri, inclusiv iarna.
Expunerea la iritanți: mai mulți iritanți, cum ar fi fumul de țigară sau poluarea, pot provoca dureri în gât.
Igiena personală: spălarea nefrecventă a mâinilor poate crește riscul de infecție.
Poți trata majoritatea durerilor de gât acasă. Odihnește-te din plin pentru a oferi sistemului tău imunitar șansa de a lupta împotriva infecției.
Pentru a calma durerea provocată de infecția în gât:
Deși o durere în gât nu poate fi întotdeauna evitată, există câțiva pași pe care îi poți lua în considerare pentru a ajuta la prevenirea acesteia.
Unele modalități prin care poți preveni durerea în gât sunt: