Faringita. De ce apare durerea în gât și ce recomandă medicii să faci

durere in gat
Photo by FreePik

Faringita, sau durerea în gât, este un disconfort, o durere sau zgârietură în interiorul gâtului. De multe ori face dureroasă înghițirea.

Care sunt cauzele faringitei?

Faringita este cauzată de inflamarea a părții din spate a gâtului – faringelui, între amigdale și laringe. Cele mai multe dureri în gât sunt cauzate de răceli, gripă sau virusuri. Bacteriile care pot provoca faringită în unele cazuri sunt:

  • Streptococul din grupa A
  • Mai puțin frecvent, bolile bacteriene, cum ar fi gonoreea și clamidia pot provoca dureri în gât
  • Majoritatea cazurilor de faringită apar în lunile cele mai reci. Boala se răspândește adesea printre membrii familiei și contacte apropiate

Simptomele faringitei

Principalul simptom este o durere în gât. Alte simptome pot include: febră, durere de cap, dureri articulare și dureri musculare, iritații ale pielii, ganglionii limfatici umflați (glande) în gât.

Examene și teste

Pentru a-și da seama dacă aveți sau nu faringită, medicul va efectua un examen fizic și vă va privi gâtul. Se poate face un test rapid sau o recoltare de cultură din gât, care să arate existența virusurilor. Se pot face și alte teste de laborator, în funcție de cauza suspectată.

Cum se tratează faringita?

Cele mai multe dureri în gât sunt cauzate de virusuri. Antibioticele nu ajută durerile gâtului virale. Utilizarea acestor medicamente atunci când acestea nu sunt necesare duce la o rezistență a organismului în fața antibioticelor, care ajung să nu mai funcționeaze la fel de bine atunci când chiar sunt necesare.

Dureri în gât sunt tratate cu antibiotice dacă: un test arată prezența unui virus; un test pentru clamidia sau gonoree a ieșit pozitiv. Medicul nu poate diagnostica singur, doar din simptome și un examen fizic, dacă exista prezența unui streptococ.

Următoarele sfaturi vă pot ajută să ameliorați durerea în gât:

  • Puteți bea lichide calde, cum ar fi ceaiul de lămâie cu miere, sau lichide reci, cum ar fi apă cu gheață
  • Gargară de mai multe ori pe zi cu apă caldă și sare (1/2 lingură sau 3 grame de sare în 1 cană)
  • Consumați bomboane cu arome tari sau pastile de gât. Copiilor mici nu trebuie să li se ofere aceste produse, deoarece îi pot sufoca.
  • Utilizarea unui vaporizator sau umidificator poate umezi aerul și calmează gâtul uscat și dureros.

Citește și: Herpangina, o afecțiune virală. Care sunt simptomele și cum se tratează corect

Afectiuni

apendicita

Apendicita. Care sunt simptomele și cum se tratează

Apendicita acută reprezintă inflamația apendicelui. Este cea mai frecventă urgență abdominală. Există mai multe stadii de inflamație apendiculară: catarală, flegmonoasă, [...]

Afectiuni

Proteza parțială de genunchi – când este recomandată și care sunt beneficiile?

Auzim din ce în ce mai des pacienți care ajung la medicul ortoped și primesc recomandarea de a opta pentru [...]

Afectiuni

Candidoza

Ce este candidoza vaginală? Simptome, diagnostic și tratament

Candidoza este o infecție cauzată de o drojdie (un tip de ciupercă) numită Candida. Candida trăiește, în mod normal, în [...]