Faringita, sau durerea în gât, este un disconfort, o durere sau zgârietură în interiorul gâtului. De multe ori face dureroasă înghițirea. Există cazuri când aceasta se extinde și lezează și amigdalele, le inflamează și le umflă.
Faringita este cauzată de inflamarea a părții din spate a gâtului – faringelui, între amigdale și laringe. Cele mai multe dureri în gât sunt cauzate de răceli, gripă sau virusuri. Bacteriile care pot provoca faringită în unele cazuri sunt:
Principalul simptom este o durere în gât. Alte simptome pot include: febră, durere de cap, dureri articulare și dureri musculare, iritații ale pielii, ganglionii limfatici umflați (glande) în gât.
Pentru a-și da seama dacă aveți sau nu faringită, medicul va efectua un examen fizic și vă va privi gâtul. Se poate face un test rapid sau o recoltare de cultură din gât, care să arate existența virusurilor. Se pot face și alte teste de laborator, în funcție de cauza suspectată.
Cele mai multe dureri în gât sunt cauzate de virusuri. Antibioticele nu ajută durerile gâtului virale. Utilizarea acestor medicamente atunci când acestea nu sunt necesare duce la o rezistență a organismului în fața antibioticelor, care ajung să nu mai funcționeaze la fel de bine atunci când chiar sunt necesare.
Dureri în gât sunt tratate cu antibiotice dacă: un test arată prezența unui virus; un test pentru clamidia sau gonoree a ieșit pozitiv. Medicul nu poate diagnostica singur, doar din simptome și un examen fizic, dacă exista prezența unui streptococ.