Limba este unul dintre organele de care nu avem atât de multă grijă spun specialiștii și este cât se poate de adevărat. Cine este cel care se îngrijește de felul în care îi arată limba dacă aceasta nu îi dă niciun semn că ceva este în neregulă?
Dar se pare că nu este deloc bine ce facem. Sănătatea ne poate fi pusă în pericol, iar diferența dintre o limbă bolnăvicioasă și una sănătoasă înseamnă totul pentru organsimul uman.
O limbă care nu este sănătoasă se poate observa atât la nivelul culorii, cât şi la felul în care mesteci sau înghiţi. O culoare neobişnuită, ceea ce simţi atunci când mesteci sau înghiţi sau dacă limba prezintă anumite umflături sau leziuni, toate aceste aspecte le poţi observa şi, astfel, poţi solicita o consultaţie la medic.
Limba albă cu pete pe ea este semn de infecție fungică. Acest lucru se întâmplă atunci când se produce un dezechilibru la nivelul cavității bucale din cauza consumului de medicamente prea puternice, de exemplu. De obicei acest lucru se întâmplă în cazul bebelușilor și la copiii mai mici sau așa cum am mai spus, la adulții care sunt sub tratament.
Limba roşiatică ar putea fi un semn de început al bolii Kawasaki, o afecţiune rară, care inflamează vasele de sânge din organism şi cauzează febră intensă, de obicei, la copiii sub cinci ani. Pe de altă parte, o limbă roşie poate fi şi un simptom al scarlatinei, sau deficienţa de vitamine din complexul B.
O limbă păroasă și închisă la culoare reprezintă o afecțiune benignă, nedureroasă, care determină acest aspect întunecat. Se întâmplă din cauza dezvoltării în exces a unei bacterii din gură. În acest caz papilele gustative se multiplică sau se alungesc. Limba închisă la culoare poate fi și semn al administrării unor medicamente sau a unei igiene orale nu tocmai potrivite.
Dacă simţi ca şi cum ai fi băut o cafea extrem de fierbinte ori ai gustat dintr-o supă care frigea, poate fi un semn că suferi de glosodinie sau Sindromul de gură arsă. Pentru unele persoane, anumite alimente acide, cum ar fi ananasul, sau spălatul pe dinţi ori folosirea unei ape de gură le poate da senzaţia de limbă “arsă”. Cauzele care provoacă acest sindrom nu sunt clare, de aceea este necesar să ceri sfatul unui medic.
Dăcă simți că ai pe limbă sau sub limbă umflături sau bubițe care dor și sunt roșiatice, mai ales în cazul în care acestea nu dispar foarte repede, atunci este cazul să ceri ajutor specializat pentru că este posibil să fie un simptom al cancerului oral.
O limbă crăpată sau fisurată poate avea legătură cu Sindromul Down sau Sjogren şi psoriazis. Cauzele nu sunt foarte clare, însă pot apărea de la naştere sau din timpul copilăriei.
Macroglosia se referă la creşterea în volum a limbii şi poate fi congenitală, apărută încă din copilărie, ori se poate dobândi la vârsta adultă. Câteva dintre cauzele apariţiei unei limbi mari sunt acromegalia (o boală endocrină rară), hipotiroidismul, Sindromul Down sau tipuri diferite de alergii.