Aftelele bucale: cauze, simptome și prevenție

limbă
Imagine de 1045373 via Pixabay

Stomatita aftoasă este poate una dintre cele mai enervante și dureroase afecțiuni. Aceasta provoacă mici ulcerații în interiorul gurii, pe obraji, pe limbă sau chiar pe buze și apare de obicei între 10 și 40 de ani.

Diagnosticul de afte bucale sau stomatită aftoasă este pus de regulă de medic după ce examinează cavitatea bucală, iar în cazuri foarte rare poate să ceară analize amănunțite precum teste de sânge sau examen bacterilogic.

Cauzele stomatitei aftoase

Deși nu sunt foarte clare, cauzele rămân încă necunoscute. Există în schimb o mulțime de factori care pot produce aceste afte și printre cei mai frecvenți se numără sistemul imunitar deficitar, stresul, alimentația, fumatul, anumite medicamente, anumite bacterii sau virusuri, carențe de minerale sau vitamine în organism.

Simtomele stomatitei aftoase sunt simple și de cele mai multe ori nu există complicații. Ulcerația începe ca o umflătură mică și roșie, care dă senzația de arsură. Apoi aftele sunt acoperite de o membrană galbenă. Aftele se vindecă complet în aproximativ 2 săptămâni.

Tratamentul în cazul aftelor bucale constă mai mult în ameliorarea simptomelor. Acesta poate consta în clătiri ale cavității bucale cu soluții antiseptice din farmacie, numai pe baza de recomandare de la medic, dar și aplicații cu antibiotic, în cazuri mai grave.

Prevenția în cazul aftelor

Pentru a preveni stomatita aftoasă este nevoie de o igienă orală adecvată, o alimentație sănătoasă, evitarea fumatului, evitarea băuturilor acidulate sau a alimentelor foarte reci ori fierbinți.

Și un periaj dentar corect ajută la prevenirea aftelor, dar contează mult și periuța de dinți folosită, precum și utilizarea apei de gură sau a aței dentare. Periajul zlinic trebuie să fie făcut corect pentru a preveni apariția cariilor și pentru a păstra dinții frumoși și sănătoși. Specialiștii spun că trebuie ca periajul să fie de 2 ori pe zi, cu o durată între 3 și 5 minute. Află mai multe informații din articolul de mai jos:

Travel

valea zanelor

Valea Zânelor, locul de la poalele Munților Făgăraș pe care trebuie să-l vizitezi în 2021

Un loc minunat de vizitat în România sa află în județul Sibiu, mai exact în comuna Porumbacu de Sus. Acolo [...]

Afectiuni

Candidoza

Ce este candidoza vaginală? Simptome, diagnostic și tratament

Candidoza este o infecție cauzată de o drojdie (un tip de ciupercă) numită Candida. Candida trăiește, în mod normal, în [...]

Sanatate

dinți

De ce nu trebuie să te speli pe dinți imediat după ce ai mâncat

După ce mult timp am auzit că trebuie să spălăm dinții după fiecare masă, acum poate părea ciudat să mai [...]