Depresia este clasificată ca o tulburare de dispoziție/ stare. Cei care sunt deprimați au sentimente profunde de tristețe, pe lângă iritabilitate, pierderea interesului pentru viață și schimbări de comportament. Originea acestei afecțiuni poate fi biologică sau bazată pe alte circumstanțe. Experții spun că depresia este adesea cauzată de modificări ale chimiei creierului uman, fie ca urmare a dezechilibrelor hormonale, a factorilor de mediu sau a efectelor anumitor evenimente sau situații. Totuși, depresia poate proveni și din anumite obiceiuri. Depresia mai este numită în aceste timpuri și boala secolului. De ce? Pentru că această boală îmbolnăvește fiecare organ din corp.
Alimentația slabă este foarte mult legată de problemele de sănătate mintală, inclusiv depresia. Deși este ușor să ignori nevoia de a mânca bine, o dietă proastă poate provoca modificări în sistemul nervos și în chimia creierului. De exemplu, consumul frecvent de grăsime și de mâncare de tip fast-food este asociat cu un risc mai mare de depresie și stres. Deși mâncarea de tip fast-food vă poate oferi plăcere temporară, aceasta poate duce și la depresie din cauza modificărilor în activitatea hormonală .Prin urmare, încercați să aveți o dietă sănătoasă, bogată în acizi grași omega 3, proteine, antioxidanți, vitamine și minerale.
Dacă doriți să aveți o calitate bună a vieții, în mod ideal, va trebui să dormiți între 7 și 8 ore fără întreruperi. În această perioadă, corpul desfășoară o serie de procese pe care nu le poate face în alte momente ale zilei. Este important să rețineți că insomnia și alte tulburări ale somnului sunt strâns legate de depresie. De fapt, unele studii sugerează că persoanele care nu dorm bine riscă de până la 10 ori mai mult de a suferi depresie în comparație cu cei care dorm corect.
În ultimii ani, s-au făcut mai multe studii privind utilizarea rețelelor sociale și a tulburărilor de sănătate mintală. Un studiu publicat în The Journal of Social and Clinical Psychology a concluzionat că utilizarea rețelelor sociale poate juca un rol-cheie în dezvoltarea emoțiilor negative, cum ar fi depresia și sentimentele de singurătate. Factorii precum comparația socială constantă sau bullying-ul pot explica aceste efecte negative. Deși utilizarea rețelelor sociale cu moderație nu are de obicei un impact mare, navigarea pe aceste platforme pentru perioade îndelungate poate fi negativă. Prin urmare, recomandarea generală este să stabiliți limite.
Abuzul de băuturi alcoolice poate provoca modificări ale activității creierului, cauzând sau agravând episoadele de depresie. Alcoolicii nu își pot îndeplini de obicei obligațiile profesionale și familiale, ceea ce contribuie la efectele negative. Cel mai îngrijorător lucru este că atunci când cineva suferă atât de alcoolism cât și de depresie, renunțarea la dependență devine și mai dificilă. Prin urmare, cei care suferă de depresie și abuzează de alcool necesită sprijin profesional și familial constant. De asemenea, persoana în cauză trebuie să participe la diferite tipuri de terapie.
Mulți pacienți care suferă de stres, anxietate și depresie lucrează în medii tensionate, toxice. Ce înseamna asta? Acest lucru poate implica angajați suprasolicitați, salarii mici și relații nesănătoase cu colegii sau șefii. Toți acești factori pot duce la depresie, deoarece contribuie la perturbarea psihologică. Stresul în exces crește producția de cortizol și alți hormoni. Puteți evita acest lucru încercând câteva strategii simple. De exemplu, faceți pauze pentru a vă odihni, evitați să lucrați peste program și îmbunătățiți-vă locul de muncă cu muzică relaxantă și aromaterapie.
Dacă vă identificați cu vreunul dintre factorii de mai sus, începeți să faceți pași mici pentru vă schimba stilul de viață, astfel încât să puteți preveni consecințele negative. Nu uitați că depresia este o boală gravă care necesită tratament din partea specialiștilor. Dacă întâmpinați simptome de depresie, solicitați imediat ajutor specializat. Amintiți-vă că depresia se poate trata, dar nu se poate întotdeauna preveni.