Depresia post-partum: simptome, cauze și soluții

depresie
Woman photo created by rawpixel.com

Depresia post-partum la proaspetele mămici este un subiect care a stârnit o mulțime de controverse de-a lungul timpului. Mulți sunt sau nu de acord cu aceste stări depresive prin care poate trece o femeie care a adus de curând pe lume un copil. Dar cum stau lucrurile în ceea ce privește depresia postnatală la tătici? Destul de serioase am putea spune. Sunt publicate din ce în ce mai multe studii care nu ne mai lasă să ignorăm acest subiect pentru că afectează din ce în ce mai mult viața tinerelor familii.

Nevoia tăticilor de a se reechilibra emoțional după venirea pe lume a bebelușului a atras atenția specialiștilor și s-a constatat că în cazul bărbaților depresia post-partum intervine dupa primele patru luni de viață ale noului membru al familiei.

Journal of the American Medical Association a publicat un studiu în anul 2010, care a arătat că 10% dintre tați se confruntă cu stări depressive.

Care sunt simptomele depresiei la proaspetele mămici

 • îngrijorare
  excesivă, stări de iritabilitate, furie;
 • scăderea
  apetitului, insomnii;
 • stări
  de oboseală, lipsă de energie;
 • tendința
  constantă de izolare atât față de parteneră, dar și față de cunoscuți;
 • dificultăți
  de concentrare;
 • sentimentul
  că familiei i-ar fi mai bine fără ei;
 • refugiul
  în alcool sau alte substanțe;
 • gânduri
  de auto-vătămare.

Care sunt cauzele depresiei postnatale

Deși este dovedit faptul să depresia postnatală se instalează independent la partenerii de cuplu, studiile mai spun și faptul că principalul factor declanșator în cazul bărbaților este dispoziția femeii. Dacă mama se confruntă cu simptome ale depresiei poate favoriza apariția lor și în cazul tatălui.

Un alt factor major este faptul că aproape toată atenția mamei se concentrează pe binele bebelușului. Acest lucru poate să ducă la sentimentul că situația le scapă de sub control, că sunt inutili și că relația nu mai funcționează.

Și tații pot fi afectați de treaba asta

Dacă înainte de nașterea bebelușului tatăl avea o viață socială activă, după nașterea micuțului totul s-a schimbat brusc și nu mai poate fi la fel de activ în mediul din afara casei. Și acest lucru poate duce rapid la depresia postnatală.

În primele luni de viață ale bebelușului, părinții se plâng adesea de faptul că nu mai au timp să se odihnească suficient. Lipsa somnului poate contribui în egală măsură cu cauzele de mai sus la instalarea depresiei postnatale pentru că toate activitățile vor avea de suferit , mai ales atunci când tăticul nu își mai poate îndeplini așa cum trebuie sarcinile de la serviciu.

Depresia postnatală: care sunt soluțiile?

Dacă apar simptomele mai sus menționate, este extrem de important ca acestea să fie conștientizate și acceptate, să fie tratate cu seriozitate, iar mai apoi să se apeleze la un medic specialist. Este nevoie de terapie pentru a depăși aceste stări, indiferent că este vorba despre terapie de cuplu sau individuală.

A merge la psiholog sau psihiatru nu este o rușine

Cel mai adesea în procesul nașterii tatăl este cel mai puțin implicat și pentru acest lucru este de vină societatea care consideră că femeia este cea care trebuie să se ocupe de copil. Poate din această cauză au ajuns și bărbații să sufere de depresie postnatală: nu sunt lăsați încă de la început (ecografii, teste, vizite la medic) să participe activ la întreaga poveste și nu conștientizează suficient de mult acest nou rol. Când ajung să dea piept cu realitatea, momentul în care bebelușul ajunge în brațele lor, este prea târziu pentru conștientizare dacă au fost excluși de-a lungul timpului din etapele pregătitoare. Indiferent că depresia post-natală apare atât la femei cât și la bărbați, este bine să se consulte un psiholog sau psihiatru, după caz.

Travel

vacanță

Ai vacanța plătită? Ce trebuie să știi despre călătorii în plină pandemie de coronavirus

Turismul este unul dintre domeniile care au fost complet date peste cap din cauza coronavirusului, iar zeci de mii de [...]

Dieta si nutritie

alimentație

Ce alimentație ți se potrivește în funcție de vârstă

Suntem diferiți, acest lucru este clar, iar fiecare dintre noi are anumite nevoi pentru a se simți împlinit și fericit. [...]

Sanatate

facebook

Aplicațiile de pe Facebook care îți pot fura date din telefon

Facebook are de ceva timp probleme cu aplicațiile care fură datele utilizatorilor, chiar dacă de-a lungul timpului a lucrat la [...]