Sinuzita este o inflamație sau umflare a țesutului care căptușește sinusurile. Sinusurile sunt spații goale în interiorul oaselor dintre ochi, în spatele pomeților și în frunte. Ele produc mucus, care menține interiorul nasului umed. Aceasta, la rândul său, ajută la protejarea împotriva prafului, alergenilor și agenților poluanți. Ai mai jos tot ce trebuie să știi despre sinuzită.
Sinusurile sănătoase sunt pline de aer. Dar atunci când se blochează și se umplu cu lichid, germenii pot crește și pot provoca o infecție.
Condițiile care pot provoca blocarea sinusurilor includ:
Sinusurile tale sunt patru cavități pereche din capul tău. Ele sunt legate între ele prin pasaje înguste. Sinusurile produc mucus care se scurge din canalele din nas. Acest drenaj te ajută să ai mereu nasul curat și lipsit de bacterii, alergeni și alți germeni patogeni.
Ai mai jos o scurtă descriere a tipurile de sinuzită în funcție de cât timp durează și de ce o cauzează.
Simptomele sinuzitei acute (congestie nazală, drenaj, durere/presiune facială și scăderea simțului mirosului) durează mai puțin de patru săptămâni. De obicei, este cauzată de viruși precum răceala obișnuită.
Simptomele sinuzitei subacute durează între patru și 12 săptămâni.
Simptomele sinuzitei cronice durează cel puțin 12 săptămâni. Bacteriile sunt de obicei cauza. Simptomele recurente de sinuzită acută revin de patru sau mai multe ori într-un an și durează mai puțin de două săptămâni de fiecare dată.
Sinuzită bacteriană și virală
Virusurile, precum cele care provoacă răceala obișnuită, provoacă majoritatea cazurilor de sinuzită. Bacteriile pot cauza sinuzita sau te pot infecta după un caz de sinuzită virală. Dacă te confrunți cu secreții apoase, nas înfundat și dureri faciale care nu dispar după zece zile, este posibil să ai sinuzită bacteriană. Simptomele pot părea să se amelioreze, dar apoi revin și sunt mai rele decât simptomele inițiale. Antibioticele și decongestionantele funcționează de obicei bine asupra sinuzitei bacteriene.
Sinuzita fungică
Infecțiile sinusurilor cauzate de ciuperci sunt de obicei mai grave decât alte forme de sinuzită. Este mai probabil să se întâmple dacă ai un sistem imunitar slăbit.
Sinuzita cronică și sinuzita acută au simptome similare. Dar sinuzita acută este o infecție de scurtă durată a sinusurilor asociată adesea cu o răceală.
Simptomele sinuzitei cronice durează cel puțin 12 săptămâni. Pot exista multe crize de sinuzită acută înainte ca aceasta să devină sinuzită cronică. Febra nu este comună în sinuzita cronică. Febra poate fi un simptom al sinuzitei acute.
E recomandat să faci o programare la medic dacă te confrunți cu sinuzită repetată și dacă starea nu se îmbunătățește cu tratament. Simptomele de sinuzită durează mai mult de 10 zile. Consultă imediat un medic dacă ai simptome care ar putea însemna o infecție gravă:
Virusurile, bacteriile, ciupercile și alergenii pot provoca sinuzită. Declanșatorii specifici pentru sinuzită sunt:
Unii oameni sunt mai predispuși să facă sinuzită decât alții. Factorii de risc sunt:
Sinuzita în sine nu este contagioasă. Dar virusurile și bacteriile care o pot provoca sunt. E important să te speli bine pe mâini, să eviți alte persoane dacă ești bolnav și să strănuți sau să tușești în cot.
Nu trebuie neapărat să tratezi sinuzita, adesea dispare de la sine. Foarte rar, infecțiile sinusurilor netratate pot duce la infecții care pun viața în pericol. Acest lucru se întâmplă dacă bacteriile sau ciupercile se răspândesc în creier, ochi sau osul din apropiere.
Medicul diagnostichează sinuzita pe baza simptomelor și a istoricului de sănătate. Acesta va verifica urechile, nasul și gâtul pentru umflare, scurgere sau blocaj. Ar putea folosi un endoscop (un instrument mic, luminat) pentru a se uita în interiorul nasului.
Medicul te poate trimite și la un specialist, cum ar fi un medic orl-ist, un specialist în urechi, nas și gât.
Testele specifice pe care le-ar putea solicita medicul pentru a diagnostica infecția sinusurilor sunt:
Există multe opțiuni de tratament pentru sinuzită, în funcție de simptome și de cât timp le ai. Poți trata o infecție a sinusurilor acasă cu:
Dacă simptomele sinuzitei nu se ameliorează după 10 zile, un medic îți poate prescrie: