Adevăratele motive pentru care oamenii au amprente. Care este rolul lor

maini
Imagine de cm_dasilva via Pixabay

Potrivit LiveScience, amprentele nu au ca scop principal să îi ajute pe polițiști, așa cum pare la prima vedere. Din 1911, când probele cu amprentă au fost folosite pentru prima dată în procesul penal al lui Thomas Jennings, amprentele au reprezentat o dovadă importantă în investigații.

De-a lungul timpului, experții s-au contrazis în ceea ce privește rolul adevărat al amprentelor.

Amprentele te pot ajuta să prinzi mai bine obiectele

Oamenii au avut două teorii despre amprente: că ajută la îmbunătățirea prinderii și că ajută la îmbunătățirea percepției prin atingere„, a declarat Roland Ennos, cercetător în biomecanică și profesor în cadrul Universității din Hull, din Marea Britanie.

Mulți ani la rând s-a crezut că semnele de pe degete te ajută să prinzi mai bin obictele pentru că se spune că între acestea și suprafețe se poate obține un proces de frecare.

Studiul inițiat de Ennos a sugerat că aria de contact era redusă de amprente, „pentru că șanțurile nu intrau în contact”. Rezultatele nu infirmă deci prima teorie pentru că amprentele pot preveni într-o oarecare măsură alunecarea în condiții de umezeală.

Amprentele te pot ajuta să percepi mai bine obiectele pe care le atingi

Cea de-a doua teorie, că amprentele ajută atingerea, a adunat din ce în ce mai multe dovezi în ultima perioadă.

În urma cu mai mulți ani, Georges Debrégeas, biolog în cadrul Universității Sorbonne din Paris, a investigat problema amprentelor.

Amprentele includ 4 tipuri de mecanoreceptori, celule care răspuns la stimularea mecanică, precum atingerea, iar aceștia sunt sensibili la mici vibrații de frecvență 200Hz. În urma unor experimente, Debrégeas și colegii sai au concluzionat că amprentele de pe degete schimba complet natura semnalelor pe care le percep senzorii de sub piele.

Explicația este că sensibilitatea la texturi ne-a ajutat foarte mult de-a lungul timpului, mai ales în ceea ce privește sănătatea, când de exemplu îți dai seama în uram atingerii care fructe sunt stricate și care nu.

Desi studiul său a ajutat la susținerea celei de-a doua teorii a rolului real al amprentelor, Debrégeas crede că acestea ajuta oamenii și la prindere și la atingere: „Motivul pentru care ne pricepem atât de bine la manipularea obiectelor e că avem un simț extraordinar de atingere – un cerc constant de semnale legat de ce atingem și ce simțim.

Noutati

metrou paris stickere distantare sociala

VIDEO. Cum se asigură distanțarea socială în metroul parizian? Ce idee au avut francezii

O întreagă planetă se întreabă cum va arăta viața noastră după ce ne vom relua ritmul nostru normal? Cum vom [...]

Afectiuni

depresie

Depresia post-partum: simptome, cauze și soluții

Depresia post-partum la proaspetele mămici este un subiect care a stârnit o mulțime de controverse de-a lungul timpului. Mulți sunt [...]

Timp liber

revelion

Tradiții și superstiții de Anul Nou. Ce trebuie să faci de Revelion?

O mulțime de tradiții și superstiții sunt legate de trecerea anilor. Ele diferă de la popor la popor, dar în [...]