Alertă! În România se vând dezinfectanți de mâini care pot provoca orbirea!

dezinfectanti
Photo by Pixabay.com

Într-o alertă trimisă zilele acestea de APC (Asociația Pro Consumatori) se trage un semnal de alarmă referitor la dezinfectanții de mâini pe care românii îi găsesc în comerț. Se pare că unii dintre ei conțin substanțe care pot provoca tot felul de reacții adverse, asta pentru că nu există nicio autoritate a statului care să verifice din ce compuși chimici sunt realizați. Vă prezentăm în cele ce urmează alerta trimisă publicității de către APC.

Comisia Europeană a făcut cunoscut prin intermediul platformei Safety Gate – Sistem de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase – existenţa pe piaţa Uniunii Europene a 9 mărci de dezinfectanţi de mâini neconformi, produse descoperite de autorităţile cu responsabilităţi în privinţa supravegherii pieţei produselor care reprezintă risc pentru sănătatea şi securitatea consumatorilor din următoarele ţări: Marea Britanie, Germania şi Franţa.

Dezinfectant de mâini, marca Chemistplus

Fabricat în Marea Britanie, alertă transmisă de Marea Britanie, produs comercializat sub denumirea de gel pentru mâini. În compoziţia acestuia a fost găsit mai puțin alcool (valoarea măsurată a fost de 22 % din greutate) decât cel menţionat pe etichetă. Produsul se comercializa într-o sticlă de 5 litri. Prin urmare, produsul nu are proprietăți dezinfectante, crescând riscul de infecție pentru utilizator. În acest caz nu se respectă Regulamentul privind produsele biocide. Office of for Product Safety & Standards. Department for Business, Energy & Industrial Strategy a dispus retragerea produsului de pe piață și notificarea țărilor membre UE prin intermediul platformei Safety Gate pentru ca acestea să verifice dacă produsul se comercializează și pe piața lor internă.

Dezinfectant de mâini, marca MIR 24

Fabricat în Ucraina, alertă transmisă de Germania, produs comercializat sub denumirea de gel de mâini antibacterian pentru dezinfecție. În compoziţia acestui produs s-a găsit metanol (valoare măsurată: 65,3% din greutate), care este extrem de toxic pentru sistemul nervos central și ochi. Produsul se comercializa în recipient din plastic de 50 ml şi nu era prevăzut cu un sistem de închidere de siguranță pentru copii, fapt ce putea face posibilă ingerarea sau contactul cu substanţa metanol care putea provoca orbire și/sau deces. În plus, de pe etichetă lipseau pictogramele de pericol și avertismentele obligatorii pentru acest tip de produs, astfel că utilizatorii nu dispuneau de informații privind toxicitatea și inflamabilitatea produsului. Având în vedere că produsul nu respecta Regulamentul privind produsele biocide și Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP) s-a dispus retragerea acestuia de pe piață.

Dezinfectant de mâini, marca HEMA

Fabricat în Polonia, alertă transmisă de Franța, produs comercializat sub denumirea de gel transparent dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool. Produsul era ambalat într-o pungă albă și albastră din plastic, închisă cu un capac filetat cu o capacitate de 100 ml. Datorită formei sale caracteristice, aspectului și ambalajului său, consumatorii, în special copiii și persoanele cu dizabilităţi, puteau confunda produsul cu unul alimentar și, prin urmare, puteau înghiți lichidul. În plus, ambalajul produsului nu conținea avertismente adecvate. Prin urmare, utilizatorii nu dispuneau de nicio informație cu privire la toxicitatea produsului, care putea provoca arsuri. Produsul nu respecta cerințele Directivei privind produsele care imită alimentele. Produsul a fost, de asemenea, vândut online. Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes a dispus retragerea produsului atât de pe piață, cât și de la consumatori, și notificarea țărilor membre UE pentru ca acestea să verifice dacă produsul se comercializează și pe piața internă a acestora. 

Dezinfectant de mâini, marcă necunoscută

Fabricat în  Portugalia, alertă transmisă de Franța, produs comercializat sub denumirea de gel pentru mâini. Produsul se comercializa în sticlă albă din plastic de 1 litru cu mențiunile „hidroalcoolic, antibacterien, antifungic, activ împotriva virusurilor, hipoalergenic, calmant, fără clătire”. Produsul conținea o cantitate insuficientă de etanol (valoare măsurată: 43,3% din greutate). Prin urmare, nu avea efect virucid sau bactericid sporind astfel riscul de infecție. În plus, prezența alcoolilor nu era însoțită de pictograme de pericol și de avertismente adecvate. Prin urmare, utilizatorii nu dispuneau de nicio informație cu privire la toxicitatea și inflamabilitatea produsului, care, în prezența unei surse de aprindere, ar fi putut provoca un incendiu. Având în vedere că produsul nu respecta Regulamentul privind produsele biocide și Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP) s-a dispus retragerea acestuia de pe piață.

Dezinfectant de mâini, marca PRADY

Nu se cunoaște țara de origine, alertă transmisă de Franța, produs comercializat sub denumirea gel transparent dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool. Produsul se comercializa într-o sticlă transparentă din plastic, cu capacitate de 250 ml, respectiv 500 ml. Produsul conținea o cantitate insuficientă de etanol (valoare măsurată: 56,6 % din greutate) şi nu avea efect virucid sau bactericid, sporind astfel riscul de infecție. În plus, prezența alcoolilor nu era însoțită de pictograme de pericol și de avertismente adecvate. Prin urmare, utilizatorii nu dispuneau de nicio informație cu privire la toxicitatea și inflamabilitatea produsului, care, în prezența unei surse de aprindere, ar fi putut provoca un incendiu. Având în vedere că produsul nu respecta Regulamentul privind produsele biocide și Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP) s-a dispus retragerea acestuia de pe piață.

Dezinfectant de mâini, marca VERITA FARMA

Țara de origine Spania, alerta transmisă de Franța, produs comercializat sub denumirea gel transparent dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool. Produsul se comercializa într-o sticlă transparentă din plastic de 100 ml. Produsul a fost vândut online, în special pe platforma de comerț electronic Amazon. Acesta conținea o cantitate insuficientă de etanol (valoare măsurată: 28,4 %) și nu putea avea efect virucid sau bactericid, sporind astfel riscul de infecție. În plus, prezența alcoolilor nu era însoțită de pictograme de pericol și de avertismente adecvate. Prin urmare, utilizatorii nu dispuneau de nicio informație cu privire la toxicitatea și inflamabilitatea produsului, care, în prezența unei surse de aprindere, ar fi putut provoca un incendiu. Având în vedere că produsul nu respecta Regulamentul privind produsele biocide și Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP) s-a dispus retragerea acestuia de pe piață.

Dezinfectant de mâini, marca YDBY

Țara de origine Republica Populară Chineză, alertă transmisă de Franța, produs comercializat sub denumirea de gel transparent dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool. Produsul se comercializa într-o sticlă transparentă din plastic de 100 ml, cu un buton de distribuție sub presiune, sub un capac transparent. Produsul conținea o cantitate insuficientă de etanol (valoare măsurată: 28,4 % din greutate) și nu putea avea efect virucid sau bactericid, sporind astfel riscul de infecție. În plus, prezența alcoolilor nu era însoțită de pictograme de pericol și de avertismente adecvate, utilizatorii nu dispuneau de nicio informație cu privire la toxicitatea și inflamabilitatea produsului, care, în prezența unei surse de aprindere, ar fi putut provoca un incendiu. De asemenea, produsul conținea conservantul metilizotiazolinonă (MI) (0,0063 %), care este interzis în produsele cosmetice fără clătire. Contactul cutanat cu produse care conțin MI poate provoca dermatită alergică de contact persoanelor sensibilizate. Produsul nu era conform cu Regulamentul privind produsele biocide și cu Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP). Având în vedere abaterile deosebit de grave de la prevederile Regulamentului european privind produsele biocide Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes a dispus retragerea produsului atât de pe piață, cât și de la consumatori.

Dezinfectant de mâini, marca  PARISIENNE

Țara de origine Italia, alertă transmisă de Franța, produs comercializat sub denumirea de gel de dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool. Produsul se comercializa în sticle albe de plastic de 125 ml și de 500 ml, cu etichetă albă și roșie. Produsul a fost vândut online, inclusiv pe Amazon. Prezența alcoolilor nu era însoțită de pictograme de pericol și de avertismente adecvate. Prin urmare, utilizatorii nu dispuneau de nicio informație cu privire la toxicitatea și inflamabilitatea produsului, care, în prezența unei surse de aprindere, ar fi putut provoca un incendiu. Produsul nu era conform cu Regulamentul privind produsele biocide și cu Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP). Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes a dispus retragerea produsului atât de pe piață, cât și de la consumatori și notificarea țărilor membre UE pentru ca acestea să verifice dacă produsul se comercializează și pe piața internă a acestora. 

Președintele APC: ”Dezinfectanții pentru mâini comercializați pe piața din România nu au fost analizați de nicio instituție a statului român”

Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu – președinte APC

”Din păcate, dezinfectanții pentru mâini comercializați pe piața din România nu au fost analizați de nicio instituție a statului român din punctul de vedere al verificării compoziției acestora, fapt ce ridică mari semne de întrebare cu privire la siguranța pentru consumatori și, în mod special, pentru copii. Solicităm urgent să se dispună de către Ministerul Sănătății realizarea unor analize de natură chimică în laboratoarele acreditate pentru astfel de încercări şi să se retragă de la comercializare dezinfectanții care ne pun în pericol sănătatea și chiar viața.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC

Sanatate

covid

Simptomele coronavirusului la copii. Cum se manifestă și de ce tulburările digestive sunt printre ele

Principalele simptome ale infecției cu Sars-Cov-2 sunt pierderea mirosului și a gustului, dar și febra și tusea. Nu aceleași simptome [...]

Lifestyle

blugi

S-au inventat blugii anti-Covid. Cum arată și cum țin virusul la distanță

Pandemia de coronavirus a ajuns să afecteze fiecare domeniu în parte și, așa cum era de așteptat, nici industria modei [...]

Afectiuni

creier

Tumorile cerebrale – cauze, diagnostic și tratament

Tumoarea cerebrală reprezintă o masă de țesut sau o creștere anormală a celulelor la nivelul sau în imediata vecinătate a [...]