Chiar crezi că știi tot despre exfoliere?

exfoliere piele
Fotografie creată de Pavel Danilyuk, de la Pexels

Se vorbește des despre îngrijirea pielii și despre exfoliere, precum și despre beneficiile uimitoare ale acestora. De aceea, multe persoane aleg să achiziționeze tot felul de produse de igienă personală sau de îngrijire, de multe ori, fără să se informeze despre produsele respective.

Într-adevăr, îngrijirea de rutină a pielii are o importanță deosebită pentru menținerea sănătății acesteia. Totuși, aceste produse nu aduc neapărat beneficii, dacă nu sunt aplicate, în mod corect, și în ordinea adecvată. Ba mai mult, utilizarea incorectă a produselor de îngrijire poate chiar afecta pielea. Iată, tot ceea ce trebuie să știi despre exfoliere și cum alegi exfoliantul potrivit pentru pielea ta.

De ce ai nevoie de exfoliere?

Rolul principal al exfoliantului este de a îndepărta celulele moarte ale pielii, de a debloca porii și de a controla excesul de sebum. Deblocarea porilor este o etapă extrem de importantă în îngrijirea pielii. Porii blocați cu bacterii, sebum și impurități din mediu favorizează formarea punctelor negre și acneei. Astfel, exfolierea îmbunătățește aspectul pielii, făcând-o mai netedă și mai catifelată. Culoarea pielii devine mai uniformă, deoarece petele sunt estompate. Pe termen lung, exfolierea ajută la regenerarea celulelor pielii și stimulează producția de colagen, o proteină din piele care îi asigură elasticitatea și fermitatea. Astfel, exfolierea ajută la ameliorarea și prevenirea ridurilor fine. Mai mult decât atât, exfolierea are rolul de a crește absorbția nutrienților din celelalte produse de îngrijire aplicate. 

Care sunt tipurile de exfolianți?

Exfolianții pot fi de două feluri: chimici și mecanici. Exfolianții chimici sunt cei care conțin substanțe chimice─acizi sau enzime, care dizolvă legăturile ce țin la un loc celulele moarte. Practic, aceștia curăță chimic pielea. În schimb, exfolianții mecanici sunt constituiți din granule abrazive care curăță pielea prin frecare. Acest tip de exfolianți este, de obicei, utilizat împreună cu o perie sau o mănușă specială. Pe piață, exfolianții se găsesc sub denumirea de peeling (cei chimici) sau scrub (mecanici). 

Ingrediente comune ale peelingului:

 • Alfa-hidroxi-acizi (AHA)–asigură o exfoliere blândă, în timp ce hidratează;
 • Beta-hidroxi-acizi (BHA)–asigură o exfoliere în profunzime; 
 • Acid lactic–ajută la hidratare, prin stimularea producției de acid hialuronic;
 • Acid salicilic (un tip de BHA)–tratează acneea și punctele negre și închide porii;
 • Acid glicolic (un tip de AHA)–stimulează producția de colagen;

Ingrediente comune ale scrubului:

 • zahăr granulat;
 • cafea;
 • sare de mare;
 • nisip;
 • coajă de nuci;
 • particule de scoici;
 • scorțișoară; 

Cum alegi exfoliantul potrivit?

În primul rând, trebuie să alegi două produse exfoliante–unul pentru corp și unul pentru ten. 

Primul poate fi mai ușor de ales. Dacă pielea corpului este aspră și uscată, alege un scrub. Dacă, însă, ai o piele sensibilă sau acnee, un scrub poate cauza iritații și poate agrava acneea. De aceea, alege un peeling blând în aceste situații.

Al doilea trebuie ales cu grijă, în funcție de tipul de ten. Astfel:

 • Tenul normal–se recomandă un exfoliant blând, chimic, sub formă de cremă. Și exfolianții care conțin BHA sunt potriviți. 
 • Tenul gras–necesită un peeling cu BHA sau unul mecanic, puțin dens. 
 • Tenul acneic–evită exfolianții sub formă de scrub, deoarece sunt agresivi cu pielea. Optează pentru un peeling cu BHA, acid salicilic sau acid glicolic.
 • Tenul uscat–tenul uscat necesită un exfoliant cu AHA sau acid glicolic. O exfoliere cu granule abrazive sau substanțe mai agresive poate agrava uscăciunea.
 • Tenul sensibil–exfoliant cu acid glicolic.

Cum se exfoliază corect pielea?

Pielea corpului se exfoliază înainte de epilare și de aplicarea autobronzantului. De asemenea, se aplică înainte de a bronzarea naturală, însă, nu în aceeași zi cu expunerea la soare. Tenul se exfoliază după curățarea cu un cleanser.

Produsele exfoliante se aplică prin mișcări circulare sau printr-un masaj ușor. 

Atunci când exfoliezi corpul, trebuie să eviți zona intimă și inghinală. În ceea ce privește tenul, evită zona ochilor, nărilor și colțurile gurii.

Cum îngrijești pielea după exfoliere?

După exfolierea corpului, aplică o loțiune hidratantă, pentru refacerea barierei hidrolipidice și menținerea hidratării pielii. După exfolierea tenului, este important să aplici restul produselor de îngrijire, adică toner, ser facial și cremă hidratantă. 

Cât de des trebuie să te exfoliezi?

Exfolierea trebuie efectuată o dată sau de două ori pe săptămână. O exfoliere prea frecventă duce la distrugerea echilibrului natural al pielii și a barierei hidrolipidice și vei crea probleme pielii. 

Așadar, exfolierea pielii corpului și tenului este o etapă importantă a rutinei de îngrijire, însă, o exfoliere agresivă sau frecventă afectează pielea.

Cuplu

sex

Știai că sexul e un remediu natural antialergie? Vezi aici 3 tips-uri care chiar funcționează

Cu alergiile nu-i de glumă, mai ales în această perioada anului. Mâncărimile, strănutul și senzația de nas înfundat sau care [...]

Sport

Cum afectează virusul COVID-19 industria sălilor de fitness. Iulian Dinu, GM Fitness Education School, ne explică

Unul dintre cele mai afectate business-uri în perioada pandemiei, clar, a fost cel legat de sportul în interior. Iulian Dinu, [...]

Travel

Baile Herculane

Efectele nebănuite ale izvoarelor termale

România are un potențial turistic extraordinar. Dacă n-ai ajuns încă în Bucovina, Maramureș sau în Delta Dunării, poate că ar [...]