Infectia cu giardia: simptome, factori de risc și prevenție

durere
Imagine de Karolina Grabowska via Pexels

Giardia lamblia este un parazit care trăiește în intestine, fie că vorbim de oameni sau de animale. Acesta se transmite de la o persoană la alta prin contact direct, prin consumul de apă contaminată sau prin consumarea unei hrane infectate.

Infecția cu acest parazit care este cunoscut sub numele de giardia este caracterizată de crampe abdominale, balonare, senzația de greață sau episoade de diaree.

Cauzele infecției cu giardia

Infecția cu giardia este prezentă în toate colțurile lumii, mai ales în zonele în care igiena este precară, apa nu este potabilă. Parazitul ajunge în intestine și se prinde de mucoasa intestinului subțire. Înainte că paraziții să ajungă în materiile fecale, ei sunt închiși în niște capsule tari, numite chisturi, care le permit să supraviețuiască în afară intestinelor luni de zile. Odată ce Giardia lamblia pătrunde în organismul unei persoane (gazdă), chisturile de giardia se dizolvă, iar paraziții sunt eliberați în intestine.

Infectarea se produce atunci când o persoană sau un animal ingerează chisturile de giardia, iar situațiile sunt multe:

  • prin consumarea unei ape care este contaminată; paraziții de giardia se găsesc în lacuri, râuri, ape curgătoare, în fântâni, cisterne, piscine, în parcurile acvatice și la spa; pământul și suprafață apei pot fi contaminate din cauza fecalelor de la animale.
  • prin consumarea unor alimente contaminate; aici este vorba fie despre persoanele care transportă alimentele și nu au respectat normele de igienă, fie din cauza faptului că produsele au fost infectate cu apă conatminată.
  • prin contactul direct; poți lua parazitul Giardia lamblia dacă mâinile tale sunt contaminate cu materiile fecale, de exemplu chiar și atunci când schimbi scutecul bebelușului, dar se poate întâmpla să te infectezi și în urma contactului sexual anal.

Giardioza este foarte contagioasă și se poate răspândi cu ușurință la membrii din aceeași familie.

Simptome ale infecției cu giardia, la adulți și copii

Simptomele apar de obicei la 1-3 săptămîni de la infectare, iar acestea sunt:

  • diaree apoasă, cu miros neplăcut, care poate alterna cu scaune moi
  • stări de oboseală și de rău
  • crampe abdominale și balonare
  • gaze intestinale (flatulență)
  • greață
  • scăderea în greutate.

Este important de menționat că unii dintre pacienții care au infecția cu giardia nu dezvoltă niciodată semne sau simptome, dar sunt purtătorii acestui parazit și îl pot transmite și altor persoane, prin materiile fecale.

Simptomele infectării cu giardia pot dura până la 6 săptămîni, dar la unii pacienți poate fi vorba și despre o perioadă mai lungă de timp.

Categoriile de persoane care au un risc mai mare de a face infecția cu giardia

Copiii: infecția cu giardia este mai frecvent întâlnită la copii decât este la adulți. Copiii au un risc mai mare de a intră în contact cu materiile fecale, mai ales dacă poartă scutece, învață să își facă nevoile la oliță sau petrec timp la creșă sau la grădiniță.

Persoanele care locuiesc sau care lucrează cu copiii mici au, totodată, un risc mai mare de a dezvoltă infecția cu giardia.

Persoanele care nu au acces la apă potabilă de calitate.

Persoanele care fac sex anal, neprotejat.

newsletter

Sanatate

medici

Toate internările în spital vor fi suspendate de marți. Ce se întâmplă cu pacienții

Grupul de Comunicare Strategică a făcut un nou anunț: Toți pacienții care nu prezintă urgențe vor fi externați din spitale. [...]

Familie

bebelus

Știai că bebelușii au mai multe oase la naștere decât adulții? Află alte 6 lucruri interesante despre micuți

Da, bebelușii sunt adevărate miracole. Când se nasc, micuții cunosc deja ce este dulcele, au mai multe oase decât noi, [...]

Sanatate

mască de protecție

Nu mai găsești măști de protecție? Iată cum le poți face chiar tu acasă

Măștile de protecție sunt la mare căutare în această perioadă și cum stocurile sunt deja epuizate peste tot, oamenii încearcă [...]