Dr. Oana Simion, medic cardiolog, ne vorbește despre boala venoasă cronică și cauzele ei. În plus, în interviul acesta veți descoperi câteva sfaturi prețioase care să vă țină departe de o operație de varice.
Varicele la români. Cum arată statisticile?
La nivel mondial 10-33% dintre femeile adulte și 10-20% dintre bărbați au boala venoasă cronică. În statele europene prevalenta este chiar mai mare, de 20 până la 50%. În România studii epidemiologice recente cu relevanță națională au arătat o prevalență a bolii venoase cronice de 32%.
Care sunt categoriile de vârste care vin tot mai des cu aceste probleme?
Femeile după vârstă de 50 ani reprezintă categoria cel mai des afectată, mai ales din cauza modificărilor difuze de structură ale peretelui venos, cu creșterea cantității de țesut conjunctiv ce înlocuiește celulele musculare netede din tunica medie. Însă și alte categorii de persoane, cu vârste mai tinere pot dezvolta boală venoasă, în special atunci când există o predispoziție genetică în asociere cu anumite obiceiuri nesănătoase.
Care sunt cele mai frecvente cauze ale bolii?
Cele mai frecvente cauze ale bolii sunt reprezentate de istoricul familial de boala venoasă cronică, sexul feminin, sarcina – cel mai probabil prin efectele progesteronului și compresiunea mecanică realizată de uter care împiedică întoarcerea venoasă, obezitatea, sedentarismul, dieta neadecvată, purtarea de centuri, corsete, îmbrăcăminte strâmtă, statul prelungit pe scaun și încrucișarea picioarelor.
Care ar fi cele mai importante sfaturi de urmat ca să nu ajungem la o operație de varice?
Cele mai importante sfaturi ar fi:
Cum a evoluat medicina în acest domeniu?
Tratamentul bolii venoase cronice este complex, individualizat, în funcție de stadiul bolii și include: regimul igieno-dietetic, terapia medicamentoasă (sistemică sau locală), terapia compresivă, terapia locală a ulcerului venos, scleroterapia, terapia endovenoasă (laser endovenos, radiofrecvența), tratamentul chirurgical și terapia cu laser vascular.