Monturile, ce sunt și cum scăpăm de ele

picioare
Imagine de Pexels via Pixabay

Dacă și tu ai simțit o durere puternică la degetul mare, care nu te-a mai lăsat să calci normal, dacă simți că în zonă s-a produs o deformare din cauza căreia degetul mare ajunge peste cel de lângă el, atunci nu mai sta pe gânduri mergi la medic. Este foarte posibil să te confrunți cu Hallux Vlagus, sau monturi, în denumirea populară.

Cum apar monturile

  • Forma piciorului poate favoriza apariția monturilor, spun specialiștii și acest lucru este posibil din cauza faptului că există raporturi neobișnuite de mărime între oase.
  • Mobilitatea crescută a ligamentelor este principala cauză.
  • Traumatismele care pot apărea la nivelul piciorului pot duce la apariția monturilor.
  • Este destul de rar întâlnită această cauză, dar merită menționată pentru că există și anume lipsa celui de-al doilea deget în urma unei amputații.
  • Poliartrita reumatoidă este o afecțiune inflamatorie cronică la nivelul articulațiilor și poate duce și ea la apariția monturilor ca efect secundar.

Așa cum se poate observa, încălțămintea strâmtă sau incomodă nu este trecută la cauze care favorizează apariția monturilor, așa cum crede toată lumea, dar poate agrava factorii declanșatori.

Din pacate, Hallux Valgus nu poate fi prevenit, iar exercițiile fizice aplicate greșit pot agrava la rândul lor problema.

Ce se întâmplă de fapt? Concret, osul metatarsian se deplasează, se rotește și se ridică, moment în care deformația devine vizibilă. Urmează înclinarea degetului mare, care ajunge să împingă celelalte degete.

Exista doua tipuri de monturi:

  • Cele juvenile, congenitale, care apar în adolescență, evoluează lent și abia în jurul vârstei de 40 de ani încep să facă probleme.
  • Cele statice care apar în același timp cu menopauza și evoluează foarte repede, iar dacă sunt lăsate netratate, pot duce la deformări majore ale piciorului.

Singura cale de corectare a acestei deformații este calea chirurgicală. Dacă nu vrei însă să apelezi la ajutorul unui medic chirurg, trebuie să-ți spunem că un alt tip de tratament nu va duce la eliminarea problemei, ci doar va ameliora simptomele. Dacă te confrunți cu această problemă, trebuie în primul rând să alegi o încălțăminte adecvată, să eviți sporturile de contact sau pe cele care solicită mult piciorul, să nu stai prea mult timp în picioare.

Aplicarea unguentelor sau a tincturilor pe deformație nu o vor face să dispară pentru că așa cum am spus mai sus, este vorba despre deplasarea oaselor. Talonetele pot fi cu adevărat utile numai dacă sunt realizate personalizat pentru deformația ta.

Alimente

cireșe

Cireșele, cele mai îndrăgite fructe de sezon. Care sunt beneficiile lor pentru sănătate

Cireșele roșii și suculente sunt cele mai așteptate fructe ale sezonului de vară. Pe lângă faptul că au o aromă [...]

Noutati

coronavirus

Sunetul tusei, un prim semn al bolnavilor infectați cu Covid-19. Aplicația care promite să limiteze răspândirea virusului

Deși cele mai puternice țări ale lumii dau bătălii dure pentru descoperirea unui vaccin împotriva SARS-CoV-2, se pare că mai [...]

Noutati

hartie igienica

1 din 4 români nu au toaleta în casă. Studiu: România e pe ultimul loc în Europa

Nivelul de trai al românilor este în continuare un subiect sensibil pentru clasa politică. Deși mai toate țările europene se [...]