Crezi că pentru a avea o dantură sănătoasă este de ajuns să te speli pe dinți și să folosești ața dentară? Nu! E foarte important să ținem cont de mai multe reguli și să evităm unele activități zilnice care ne pot distruge în timp dantura. Medicul stomatolog Adrian Mina ne dezvăluie care sunt acestea!
O persoană poate avea o practică de igienă orală fără cusur. Se spală corect pe dinți de cel puțin două ori pe zi, folosește ața dentară, merge în mod regulat la dentist. Și totuși, întâmpină probleme legate de sănătatea dinților. Ele se pot datora unor activități zilnice despre care nu știai că îți distrug sănătatea dinților.
Cu toții știm că zahărul este nociv pentru sănătatea dentară. În special acele produse care se lipesc de dinți și rămân acolo pentru o perioadă mai îndelungată, cum ar fi bomboanele tip jeleu sau fructele uscate. Puțini știu însă că Streptococcus Mutans este adevăratu dușman al danturii. Este o bacterie care se regăsește în cavitatea bucală și se hrănește cu zahărul și amidonul pe care noi le consumăm. Aceasta creează un mediu acid ce afectează smalțul dinților. De fiecare dată când consumați dulciuri, folosiți ața dentară și îndepărtați cu grijă resturile alimentare care sunt lipite între dinți.
Înotul este extrem de sănătos. Din păcate, practicarea regulată a acestui sport în bazine cu clor poate afecta în timp sănătatea dinților. În timp ce înotăm într-o piscină cu prea mult clor, apa poate intra accidental în gură. Clorul afectează smalțul dinților. Cel mai bine este să vă asigurați că PH-ul bazinului în care înotați este sub 7”, recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.
Oricine este conștient de faptul că exagerările de orice natură au consecințe negative. Asta include și consumul de vin. Vinul roșu și mai ales vinul alb sunt acide. Degustarea sa presupune plimbarea vinului prin cavitatea orală, activitate deloc benefică pentru dinți. Vinul creează un mediu acid despre care am aflat deja că afectează smalțul, învelișul protector al danturii.
Există două tipuri de oameni. Cei care beau cafea dimineața și cei care beau ceai. Aceste două băuturi au însă un lucru în comun. Pătează dinții. Smalțul care acoperă dinții nu este neted și plat. Are denivelări microscopice care pot reține particule din ceea ce mâncăm și bem. De aceea cafeaua și ceaiul ne pot păta dinții. Ele pătrund în smalț. După ce ați terminat de băut, cel mai bine este să vă spălați dinții pentru a îndepărta pigmenții de la nivelul smalțulu”, este de părere medicul stomatolog Adrian Mina.
Este important să rețineți că periajul mai dur și mai lung nu se traduce printr-o curățare mai temeinică. Ba mai mult de atât, poate avea chiar rezultate nedorie. Erodarea smalțului dentar și iritarea gingiei spre exemplu. Pentru a vă asigura că dinții sunt curățați cum trebuie, învățați să îi spălați corect. Înclinați periuța de dinți la un unghi de 45 ° față de linia gingiei. Periați de sus în jos. Periați dinții atât pe exterior, cât și pe interior. De asemenea, nu neglijați limba, gingiile și restul cavității bucale. Periajul trebuie să dureze aproximativ 2 minute și trebuie realizat cu blândețe.
Chiar dacă aveți dinți sănătoși, nu îi folosiți pentru a deschide sticle sau pachete de chips-uri ori pentru a sparge nuci. Aceste activități pot rezulta în spargerea sau fracturarea dinților, o problemă gravă”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.
Orice produs care conține tutun este dăunător pentru dinți, indiferent cât de bune sunt practicile de igienă orală. În plus, fumatul crește șansele apariției cancerelor orale și a altor boli ale gingiilor.
Rosul unghiilor poate părea un obicei inofensiv, deloc dăunător pentru dinți. Greșit! Afectează sănătatea dinților, lucru demonstrat prin studii științifice. În timp, acest obicei poate duce la ciobirea sau crăparea dinților și disfuncții mandibulare”, dezvăluie medicul stomatolog Adrian Mina.
Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectați medici stomatologi. Are o activitate de peste 15 ani. Activitate derulată în Statele Unite, Canada și România. Printre pacienții săi se numără persoane publice din România, dar și de peste hotare.