Postul intermitent este unul dintre cele mai populare tipuri de planuri alimentare în cazul în care vrei să slăbești. De ce? Pentru că nu ai nevoie să numeri caloriile, nu trebuie să consumi anumite alimente și nici nu trebuie să ai un program strict pentru mese.
Există mai multe moduri în care poți ține acest regim. Multe persoane țin dieta 16:8, în care nu se mănâncă nimic timp de 16 ore și apoi restricția dispare în următoarele 8 ore. Alții apelează la regimul 5:2, în care trebuie să reduci drastic caloriile doar două zile pe săptămână. O altă varianta este postul timp de 24 de ore, o zi in fiecare luna.
Așa cum era de așteptat, deși este unul dintre cele mai recomandate planuri alimentare, nu are aceleași rezultate pentru toată lumea. Află din articolul de mai jos ce se poate întâmpla cu organismul tău dacă apelezi la acest plan alimentar pentru a slăbi:
Există posibilitatea să nu slăbești chiar dacă urmezi acest tip de regim. De ce? Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că nu reduci neapărat numărul de calorii, există doar decalaje mai lungi în ziua în care nu consumi niciun aliment. Singura modalitate în care poți slăbi este să reduci aportul caloric în timpul orelor în care îți este permis să consumi alimente.
S-ar putea să-ți fie foame și să se întâmple acest lucru din cauza faptului că organismul este obișnuit să se folosească de zahărul din alimente pentru a avea energie pe parcursul zilei. Singura vestea bună este că atunci când nu primește hrană, organsimul tău va începe să ardă din grăsimile depozitate, deci va arde mai repede caloriile.
Cercetările au arătat că postul îi poate determina pe unii oameni să se simtă obosiți, amețiți, irascibili și deprimați. „La început, nivelul de energie ar putea fi scăzut, deoarece nu vei primi nutrienții de care ai nevoie„, a spus dieteticianul Sharon Zarabi. Pe măsură ce corpul se obișnuiește cu postul intermitent, nivelul de energie crește. „Corpul tău devine mai eficient în utilizarea energiei și acest lucru ajută la îmbunătățirea stării de spirit, a capacității mentale și performanțelor„, a mai explicat Zarabi.
Un alt beneficiu al acestui regim alimentar este faptul că îmbunătățește sănătatea sistemului digestiv. Postul oferă intestinului șansa să se odihneească întrucât sistemul digestiv nu trebuie să facă față efectelor inconfortabile ale consumului de alimente.
Conform studiilor recente, acest tip de dietă intermitent fasting a fost legată de un risc mai mic de boli cardiovasculare sau cronice, precum diabet. Postul intermitent ajută la scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului și a trigliceridelor.